Müller Cecília: Jelenleg úgy tűnik, stagnál a járványhelyzet

  • narancs.hu
  • 2020. május 4.

Katasztrófa

De a járványnak még nincs vége, a következő két hét adatai alapján lehet eldönetni, hogy tetőzött-e már a koronavírus-járvány Magyarországon.

Változott a járványügyi helyzet, új szakaszát éljük, ezért informatívabb, újszerűbb adatszolgáltatás mellett döntött az operatív törzs – számolt be a változásról Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos az aktuális adatokat ismertetve elmondta, 3035-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. 37 új fertőzést azonosítottak az elmúlt 24 órában. A kormányzati tájékoztató portálon a részletesebb adatközlés értelmében egy új adatot is közzétettek: elérhető az azonosított aktív fertőzöttek száma is, ők azok, akik kórházban vagy otthonukban jelenleg is épp betegek. Az aktív fertőzöttek közül 1290-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 764-en az ország egyéb területein élnek.

Elhunyt újabb 11 krónikus beteg. Ezzel 351 főre emelkedett az elhunytak száma, közülük 276-an budapestiek vagy Pest megyében élők voltak, 75-en az ország egyéb területein éltek.

630-an már gyógyultan távoztak a kórházból, közülök 319-en budapestiek vagy Pest megyében élők, míg 311-en az ország egyéb területein élnek. 1027 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 55-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília úgy fogalmazott, "kiegyensúlyozott helyzetben vagyunk". Jelenleg úgy tűnik, stagnál a járványhelyzet. Mint arról beszámolt, a reprodukciós ráta (vagyis hogy egy ember hány másiknak adhatja át a fertőzést) jelentősen 1 alá esett. "Reményteljes a helyzet", mondta az országos tisztifőorvos, de hozzátette, nem lehet néhány nap adatai alapján megállapításokat tenni. A járványnak nincs vége, a következő két hét adatai lesznek meghatározók annak megállapításában, hogy kijelenthető legyen, már tetőzött a koronavírus-járvány Magyarországon.

Mint ismert, Kásler Miklós arról rendelkezett április 30-án, hogy az egészségügyi ellátás fokozatosan helyreállhat. Müller Cecília arról beszélt, óvatos lépések mentén történhet meg a visszaállás. Mint elmondta, az ellátások beindítása nem jelenti azt, hogy visszaállunk a járványt megelőző időszakra. Felhívta a figyelmet, hogy külön szabályok vonatkoznak az ellátások igénybevételére.

Kiemelte, hogy a háziorvosnál telefonon kell bejelntkezni, egy óra alatt maximum 4 főt láthatnak el, a váróban is csak ennyi ember lehet jelen. Ugyanígy a járóbeteg ellátáshoz is be kell jelentkezni.

Müller Cecília újságírói kérdésre közölte, eddig 30 szociális intézményben jelent meg a koronavírus. 79-en haltak meg idősotthonok lakói közül.

Szintén sajtómegkeresésre elmondta, hogy a budapesti Kamaraerdei úti idősotthon gondozottja közül 33-an bizonyultak pozitívnak és 9 dolgozó betegedett meg.

Az országos tisztifőorvos arra kérdésre, hogy láthatják-e már a nagyszülők az unokáikat, úgy felet, hogy a főváros és Pest megye kivételével ő nem mondja azt, hogy ne találkozzanak, de tartsák be a szükséges távolságot.

false

Kiss Róbert alezredes szintén elmondta, hogy a járvány elleni védekezés új szakasza vette ma kezdetét, új szabályok érvényesek, ezt ismertette röviden.

Az operatív törzs munkatársa közölte, a hosszú hétvége során összesen 4677 esetben intézkedtek a rendőrök a kijárási korlátozások megszegése miatt.

559 hatósági házi karantént rendeltek el az elmúlt 24 órában. Jelenleg 10 459-en vannak hatósági házi karanténban.

Figyelmébe ajánljuk