Operatív törzs: Még nincs tömeges megbetegedés Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. március 25.

Katasztrófa

Hat ember szorul intenzív ellátásra. Újabb vállalatoknál jelent meg a Honvédség. A Mol fertőtlenítőszer gyártásra állt át Almásfüzitőn. Kiskunhalason jól halad a konténerkórház építése. A Hungexpón 330 fő kapacitással rendelkező ideiglenes kórház létesült.

Az operatív törzs szerda délelőtti sajtótájékoztatóján ezúttal Müller Cecília országos tisztifőorvos és Lakatos Tibor ezredes előtt a Mol ügyvezető igazgatója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, valamint a Honvédség dandártábornoka beszélt.

Ratatics Péter elmondta, hogy Almásfüzitőn a szélvédőfolyadék gyártásról fertőtlenítőszer gyártásba kezdtek, sikeres volt az átállás, a bevizsgált fertőtlenítő szer felületeken, de az emberi bőrön is alkalmazható lesz.

A Mol ügyvezetőjének közlése szerint az általuk gyártott fertőtlenítőszereket előbb a kiemelt (pl. közlekedési) vállalatoknak szállítják, majd nagyüzemekhez kerül, végül pedig a kiskereskedelmi egységekbe is eljuttatják azokat.

Napi 50 ezer litert termelnek három műszakban. Ratatics közlése szerint ez a mennyiség elég lesz a következő két-három hónapban az egész ország ellátására.

Sanda Tamás ehhez hozzátéve elmondta, rekordgyorsaságú volt a Mol termékgyártás átállása. Ez is jól mutatja az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára szerint a kormányzat és a vállalati szektori sikeres együttműködését.

Az államtitkár hangsúlyozta, az emberek egészségének megóvása mellett a nemzetgazdaságot is mozgásban kell tartani, ez a záloga ugyanis annak, hogy a válság után gyorsan talpra álljon az ország. A legfontosabb, hogy a vírus elleni védekezéshez szükséges eszközöket megfelelő mennyiségben tudják biztosítani.

Sanda is kiemelte, először az egészségügyi rendszer szükségleteit kell kielégíteni, minden más igény ezután következhet.

A védőeszközök megfelelő biztosításának két útja van: külföldről megvásároljuk, és behozzuk vagy saját gyártást, termelést folytatunk – tette hozzá. „Az elmúlt tíz évben barátként tekintettünk a keleti népekre, ennek is köszönhető, hogy több mint 3 millió maszk, 130 ezer védőruha, 100 ezer pár gumikesztyű és 86 lélegeztetőgép érkezett Kínából". De emellett folyik a hazai alapanyag- és késztermékgyártó kapacitás növelése – ezekre korábban csak mérsékelten volt szükség. Ez a gazdasági visszaesést is mérsékelheti majd – mondta az államtitkár.

Az ITM a hazai gyártás kiépítése érdekében szervezi az alapanyag ellátását. Az államtitkár közlése szerint a legnagyobb cégektől a legkisebbekig rengeteg önkéntes felajánlás érkezett már, számos céggel a minisztérium vette fel a kapcsolatot.

Újabb vállalatoknál jelent meg a Honvédség

Ezt követően Ruszin Romolusz dandártábornok elmondta, hogy a Honvédség további 13 vállalathoz lett kivezényelve, így már 84 vállalatnak segítenek. Mint elmondta, mindez annak érdekében zajlik, hogy az ellátás biztonsága folyamatos legyen. A Honvédség természetesen a határ mentén továbbra is segíti a rendőrök munkáját, és katonai rendészeik az ország különböző területein járőrözést folytatnak. Sátrakkal és tábori ágyakkal is segítenek a kórházaknál vagy az önkormányzatoknál.

Még nincs tömeges megbetegedés Magyarországon

Müller Cecília országos tisztifőorvos megerősítette a már reggel nyilvánossá vált adatokat, miszerint szerdára 226-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Tízre nőtt az elhunytak száma, egy brit állampolgár meghalt. A tisztifőorvos ezúttal is elmondta, hogy valamennyi esetben az elhunytak krónikus betegségben is szenvedtek, az alapbetegségeikre "rakódott rá" a koronavírus.

false

Müller Cecília ezt követően hosszan beszélt az idősotthonokban élők védelméről. Újfent elmondta, hogy azért vezették be ezekben az intézményekben a látogatási tilalmat, hogy ne hurcolja be senki ezekbe a közösségekbe a vírust. Kiemelte, hogy ezen intézmények lakóinak is távolságot kell tartaniuk egymástól mindennek ellenére, hogy az otthon területén se történjen csoportosulás, de azért a szabad levegőre ki lehet menni, ha van ezeknek az otthonoknak kertje például.

Müller Cecília újságírói kérdésre közölte, a legutóbbi adatok szerint úgy tudja, hat ember szorul intenzív ellátásra.

A tisztifőorvos azt is közölte, még nincs tömeges megbetegedés Magyarországon, változatlanul a csoportos fertőzések szakaszában vagyunk.

Lakatos Tibor a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy újabb 15 milliárd forintot különített el a kormány az egészségügyi eszközök beszerzésére. Közölte, hogy az operatív törzs elrendelte a kórházi kapacitások bővítését, így egyre több intenzív ágy áll rendelkezésre.

Beszámolója szerint Kiskunhalason jól halad a konténerkórház építése. Ahogyan arról lapunk is beszámolt, 330 fős kapacitású ideiglenes kórház létesült a Hungexpón, ahol állítólag már lélegeztetőgépek is rendelkezésre állnak. Lakatos Tibor közlése szerint ezeket az ellátási helyeket csak akkor fogják alkalmazni, amikor már nem lesznek elegendők a kórházi férőhelyek.

Közölte, hogy törvényességi észrevételeket fognak tenni azokkal a településekkel szemben, amelyek kijárási tilalmat vezettek be.

Figyelmébe ajánljuk