Müller Cecília: terv szerint védekezünk

  • narancs. hu
  • 2020. szeptember 22.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos közölte, a háziorvosok továbbra is minden gyanús esetben elrendelhetik a PCR-tesztet.

Újra naponta tájékoztat az aktuális koronavírus-helyzetről az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden ismertette a legfrissebb adatokat, információkat.

Azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a fertőzöttek között a fiatalok vannak túlnyomó többségben, a 20-29 év közöttiek a legérintetteb, de a korban hozzájuk közelállók esetében is megugrott a fertőzöttek aránya.

Az országos tisztifőorvos azt emelte ki napi tájékoztatójában többször is, hogy a kormány és az állami szervek továbbra is terv szerint védekeznek. Beszélt az eljárásrendről, és nyomatékosított, miszerint szigorúan szélesebb körben kell a maszkot hordani a vírus átadásásnak megakadályozásának érdekében. Elmondása szerint a szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek 23 órakor történő bezárása is a csoportosulások megakadályozását segíti elő.

Müller Cecília elmondta, a háziorvosok változatlanul elrendelhetik a PCR-tesztet, ha egy adott esetet gyanúsnak találnak, ez nem változott, meghatározott esetdefiníció segíti az orvosokat. Újságírói kérdésre úgy válaszolt, elegendő reagens van a PCR-tesztekhez.

Valamint azt is közölte újságírói kérdésre, hogy ha indokolt a járványügyi helyzet, átvezényelhetik az egészségügyi dolgozókat, állományba rendelhetik a már nyugdíjas orvosokat vagy az orvostanhallgatókat. Hisz' erre is van terv.

Kiss Róbert alezredes a járványügyi készültségről elmondta, hogy mint az már ismert, 10 napra csökkent a hatósági házi karantén ideje azoknak, akik külföldön jártak. A külföldiek továbbra is csak engedéllyel léphetnek be Magyarország területére.

Közlése szerint az elmúlt 24 órában 3062 fő újabb hatósági karanténját rendelték el, közülük 774 esetben ez határátlépés során történt. Összesen jelenleg 25212 fő van hatósági házi karanténban.

Az alezredes közlése szerint az elmúlt napon 22 esetben intézkedtek a rendőrök, tömegközlekedési eszközön, 27 fő esetében pedig kereskedelmi egységben nem vagy nem jól viselt maszkhasználat miatt, hiszen már a rendőrség is ellenőrizheti a védekezés e formáját.

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”

 

Előrehozott 2026

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.