Müller Cecília: terv szerint védekezünk

  • narancs. hu
  • 2020. szeptember 22.

Katasztrófa

Az országos tisztifőorvos közölte, a háziorvosok továbbra is minden gyanús esetben elrendelhetik a PCR-tesztet.

Újra naponta tájékoztat az aktuális koronavírus-helyzetről az operatív törzs. Müller Cecília országos tisztifőorvos kedden ismertette a legfrissebb adatokat, információkat.

Azt hangsúlyozta, hogy jelenleg a fertőzöttek között a fiatalok vannak túlnyomó többségben, a 20-29 év közöttiek a legérintetteb, de a korban hozzájuk közelállók esetében is megugrott a fertőzöttek aránya.

Az országos tisztifőorvos azt emelte ki napi tájékoztatójában többször is, hogy a kormány és az állami szervek továbbra is terv szerint védekeznek. Beszélt az eljárásrendről, és nyomatékosított, miszerint szigorúan szélesebb körben kell a maszkot hordani a vírus átadásásnak megakadályozásának érdekében. Elmondása szerint a szórakozóhelyek, vendéglátóipari egységek 23 órakor történő bezárása is a csoportosulások megakadályozását segíti elő.

Müller Cecília elmondta, a háziorvosok változatlanul elrendelhetik a PCR-tesztet, ha egy adott esetet gyanúsnak találnak, ez nem változott, meghatározott esetdefiníció segíti az orvosokat. Újságírói kérdésre úgy válaszolt, elegendő reagens van a PCR-tesztekhez.

Valamint azt is közölte újságírói kérdésre, hogy ha indokolt a járványügyi helyzet, átvezényelhetik az egészségügyi dolgozókat, állományba rendelhetik a már nyugdíjas orvosokat vagy az orvostanhallgatókat. Hisz' erre is van terv.

Kiss Róbert alezredes a járványügyi készültségről elmondta, hogy mint az már ismert, 10 napra csökkent a hatósági házi karantén ideje azoknak, akik külföldön jártak. A külföldiek továbbra is csak engedéllyel léphetnek be Magyarország területére.

Közlése szerint az elmúlt 24 órában 3062 fő újabb hatósági karanténját rendelték el, közülük 774 esetben ez határátlépés során történt. Összesen jelenleg 25212 fő van hatósági házi karanténban.

Az alezredes közlése szerint az elmúlt napon 22 esetben intézkedtek a rendőrök, tömegközlekedési eszközön, 27 fő esetében pedig kereskedelmi egységben nem vagy nem jól viselt maszkhasználat miatt, hiszen már a rendőrség is ellenőrizheti a védekezés e formáját.

Figyelmébe ajánljuk