Peruban mégis többen haltak meg lakosságarányosan, mint nálunk

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Katasztrófa

Újraszámolták a koronavírus áldozatait.

Felülvizsgálták Peruban a koronavírussal összefüggő halálesetek számát, és arra jutottak, hogy nem 69 ezer, hanem több mint 180 ezer emberéletet vett el eddig a járvány.

Arra, hogy az eddigi adatok nem lehettek pontosak, a „túlhalálozásból”  következtettek, vagyis abból, hogy mennyivel többen haltak meg a korábbi évek hasonló időszakához képest idén a 33 milliós dél-amerikai országban.

A statisztika most azt mutatja, hogy 100 ezer emberre eddig számolt 200 helyett 500 haláleset jut, amivel Peru a legsúlyosabban érintett ország, megelőzve Magyarországot, mert nálunk 305 volt ez a szám – írja a 24.hu.

 

Abban az országban most 1,9 millió koronavírus-beteget tartanak számon, az egészségügy túlterhelt, kevés az oxigénpalack. Kevés háztartásban használnak hűtőszekrényt, így az embereknek sűrűbben kellett piacra menniük ennivalóért, gyakrabban is találkoztak, hiába vezetett be a kormány szigorú kijárási korlátozást. 

A peruiaknak eddig a 8 százaléka kapta meg a védőoltás első adagját, a második dózison mindössze 3,5 százalék van túl.

Az országban ezen a héten elnökválasztást tartanak. A baloldali jelölt Pedro Castillo, tanár, akinek mentalitását az elit a bolíviai Evo Moraleséhez hasonlítja- A jobboldali induló Keiko Fujimori, a most börtönben ülő egykori elnöknek, Alberto Fujimorinak a lánya.

Tavaly egy hét alatt három elnök követte egymást Peruban, négy év alatt összesen öt. A legutóbbi, Martín Vizcarra tavaly novemberben azért távozott, mert eljárás indult ellene. Az öt legutóbbi elnökből három valami miatt börtönben volt, vagy most tölti a büntetését. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.