Peruban mégis többen haltak meg lakosságarányosan, mint nálunk

  • narancs.hu
  • 2021. június 2.

Katasztrófa

Újraszámolták a koronavírus áldozatait.

Felülvizsgálták Peruban a koronavírussal összefüggő halálesetek számát, és arra jutottak, hogy nem 69 ezer, hanem több mint 180 ezer emberéletet vett el eddig a járvány.

Arra, hogy az eddigi adatok nem lehettek pontosak, a „túlhalálozásból”  következtettek, vagyis abból, hogy mennyivel többen haltak meg a korábbi évek hasonló időszakához képest idén a 33 milliós dél-amerikai országban.

A statisztika most azt mutatja, hogy 100 ezer emberre eddig számolt 200 helyett 500 haláleset jut, amivel Peru a legsúlyosabban érintett ország, megelőzve Magyarországot, mert nálunk 305 volt ez a szám – írja a 24.hu.

 

Abban az országban most 1,9 millió koronavírus-beteget tartanak számon, az egészségügy túlterhelt, kevés az oxigénpalack. Kevés háztartásban használnak hűtőszekrényt, így az embereknek sűrűbben kellett piacra menniük ennivalóért, gyakrabban is találkoztak, hiába vezetett be a kormány szigorú kijárási korlátozást. 

A peruiaknak eddig a 8 százaléka kapta meg a védőoltás első adagját, a második dózison mindössze 3,5 százalék van túl.

Az országban ezen a héten elnökválasztást tartanak. A baloldali jelölt Pedro Castillo, tanár, akinek mentalitását az elit a bolíviai Evo Moraleséhez hasonlítja- A jobboldali induló Keiko Fujimori, a most börtönben ülő egykori elnöknek, Alberto Fujimorinak a lánya.

Tavaly egy hét alatt három elnök követte egymást Peruban, négy év alatt összesen öt. A legutóbbi, Martín Vizcarra tavaly novemberben azért távozott, mert eljárás indult ellene. Az öt legutóbbi elnökből három valami miatt börtönben volt, vagy most tölti a büntetését. 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?