Poszt-covid: teltház van a Szent Ferenc Kórház rehabilitációs részlegén

  • narancs.hu
  • 2021.04.07 10:32

Katasztrófa

Egyes tünetek hetekkel később jelentkeznek a gyógyult betegeknél. 

Egyre több fiatal jelentkezik poszt-Covid tünetekkel a II. kerületi Szent Ferenc Kórház tavaly óta működő rehabilitációs osztályára - mondta el az InfoRádiónak Toldy-Schedel Emil főigazgató.

Az egyházi intézményben a múlt héten a járóbeteg szakrendelést és a nappali kórházi ellátást is elindították a koronavírus fertőzésen átesett betegek számára, a kórházigazgató pedig úgy fogalmazott, hogy

a Szent Ferenc Kórházban jelenleg teltház van a Covid-19 utáni rehabilitációs részlegen. 

Az igazgató azt is hozzátette, hogy a mostani érintettek egyértelműen a fiatalabb korosztályból kerülnek ki, mint korábban, és a tünetek is sokkal összetettebbek.

A tünetegyüttes alapvetően hasonló: ízérzés- és szaglászavar, fulladás, száraz köhögés, a szívizom és a szív külső hártyájának a gyulladása, szívelégtelenség, különféle ízületi- és izomfájdalmak, illetve újonnan kialakult cukorbetegség és pszichés zavarok, köztük az alvászavar, demencia, valamint a gyerekeknél a tanulási zavar. 

Kitért arra is, hogy

azoknál, akik otthon élték át a koronavírus-fertőzést, a tünetek gyakorta több héttel később jelentkeznek, kiváltképp a mentális tünetek, a depresszió.

Toldy-Schedel Emil megerősítette a Dél-pesti Centrumkórház főorvosának, Szlávik Jánosnak a szavait, miszerint eleinte „csupán” a betegek 10-15 százalékánál észlelték a poszt-Covid szindrómát, jelenleg azonban ez inkább már 30 százalék körüli, sőt.

Vagyis jóval nagyobb számról van szó, mint azt eredetileg becsülték a szakemberek, aminek részben az az oka, hogy a tünetek egy része később alakul ki, akár hónapokkal később, részben pedig, hogy egyre több állapotról tudni biztosan, hogy az a Covid-fertőzés egyfajta következménye. Így pedig – ahogyan a nemzetközi irodalomban is szerepel –

a betegek 15-47 százalékának van egynél több poszt-Covid tünete, tünetegyüttese.

A főigazgató megjegyezte, a Szent Ferenc Kórház Covid-fertőzés utáni rehabilitációs lehetőségek nevű Facebook-oldalán az érintettek egy kérdőív alapján tájékozódhatnak, hogy kell-e orvoshoz fordulniuk a tüneteikkel. Ami a legtovább előfordul, az a poszttraumás stressz és az alvászavarok, vagyis leginkább a mentális és pszichés tünetek, azonban – orvosi szempontból – a legnehezebb helyzetben azon betegek kerülnek, akiknek maradandó fibrotikus elváltozást okozott a Covid a tüdejében – tette hozzá Toldy-Schedel Emil.

Neked ajánljuk