Az Európai Gyógyszerügynökség álláspontja alapján járnak el a magyar hatóságok az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban

 • narancs.hu
 • 2021.04.07 13:42

Katasztrófa

Továbbra sem kedvezőek a járványügyi adatok - mondta Müller Cecília.

Az oltások alakulásáról, a szerdán életbe lépő új szabályokról, a járványügyi adatokról és az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos kérdésekről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy fogalmazott, a járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek. Bizonyos adatcsoportok ugyan stagnálnak, amire példaként  az új fertőzöttek utóbbi napokbeli alacsony számát említette, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy a tesztelések száma is alacsony volt. Ellenben még mindig magas a kórházi fertőzöttek száma: a mai adat szerint 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, és 1407 fő van lélegeztetőgépen.

Az országos tiszti főorvos a mai rekordmagas halálozási adatról szólva elmondta, hogy ez adattorlódás következtében alakult ki, egy része még az ünnepekről feltorlódott adatok összesítéséből származik.

Az AstraZeneca vakcina használatáról vélhetőleg a mai napon lesz hivatalos álláspont, eszerint jár majd el a magyar hatóság is

- mondta az utóbbi időben egyre nagyobb vihart kavart brit-svéd fejlesztésű vakcinával összefüggésben.

Magyarország feszes oltási tempót diktál – ezt már György István államtitkár, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője mondta. Orbán Viktor előző napi bejelentésére emlékeztetett, miszerint már 2,5 millió állampolgárt oltottak be a koronavírus ellen. A mai friss koronavírus adatok szerint a beoltottak száma 2 536 751 fő, közülük 1 005 936-an már a második oltást is megkapták. Keddig bezárólag, az eltelt oltási hétben 526 ezer embert oltottak be, és több mint 778 ezer ember kapta meg a második oltását is. Így jelenleg 25 százalékos a lakosság átoltottsága. Az államtitkár hozzátette, eddig 3 millió 900 ezren regisztráltak, közülük 1,6 millióan várnak még oltásra. Ennyi oltás nincs készleten, vagyis továbbra is az oltási rend szerint történik a vakcináció.

A mától életbe lépő új szabályokat Kiss Róbert alezredes ismertette a sajtótájékoztatón. Megjelent a Magyar Közlönyben “a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló” határozat, amely többek között a boltok szerdai újranyitását teszi hivatalossá. A dokumentumot Pintér Sándor belügyminiszter jegyzi, abban a korábban már taglalt, a 144/2021-es kormányrendeletre utalnak vissza. Ennek értelmében az alábbi intézkedések lépnek életbe szerdától:

 • a kijárási tilalom 22 óra és 5 óra közötti időszakra módosul.
 • Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva,
 • négyzetméter-alapú szabályok alapján: átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben.
 • Kinyithatnak a fodrászok, a kozmetikák és más szolgáltatók.
 • A vendéglátóhelyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, ezekben az egységekben csak dolgozók tartózkodhatnak. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

 

Neked ajánljuk

A jelfogó dilemmája

 • Kovács András
Néhány hete több mint kétszáz egyetemi tanár és kutató „Jeruzsálemi nyilatkozat az antiszemitizmusról” címmel felhívást tett közzé, amely az International Holocaust Remembrance Alliance által kidolgozott és használt, az EU által ajánlott és több kormány által is elfogadott antiszemitizmus-definíció felülvizsgálatára szólít fel.

Szívügyek

 • Bacsadi Zsófia

Van valami borzongató varázsuk a történelmi kórházsorozatoknak. Az utolsó ilyen talán Steven Soderbergh A sebésze volt, amely a New York-i Knickerbocker kórház vérrel és ópiummal átitatott első évtizedeit taglalja.

„Nem ellenkezel”

Amióta eljátszotta a James Ellroy regényéből készült Szigorúan bizalmasban a karrierista Ed Exley nyomozót, Hollywood folyamatosan foglalkoztatja. Az HBO új sorozatában, az Easttowni rejtélyekben ismét Kate Winslettel játszik. A brit-ausztrál művészt egy Zoom-kerekasztal keretei közt kérdezhettük.

„Van egy határ”

 • Bárdos Deák Ágnes
Elsősorban zenészként és színházi emberként ismerjük, tagja volt az Orfeónak és a Kolindának, az általa alapított különleges zenei és színházi társulat, a Hólyagcirkusz több mint tizenöt éven át működött. Szőke Szabolcs zenésszel beszélgettünk.

Minden egyben

Opera az operajátszásról, ismert és kedves atelier-zsáner ez a zenés színpadon, Mozart Színigazgatójától Donizetti kettős című vígoperáján (Le convenienze ed inconvenienze teatrali/Viva la mamma!) át Richard Strauss vonatkozó műveiig.

Algoritmusra dobban a szív

 • Bárány Tibor

Amióta az emberiség erre fogékony része megértette, hogy az internetes „keresgélés” nem intim, magánjellegű tevékenység, az­óta ugrásszerűen megnőtt a technológiakritikai szólamok száma mind a digitális, mind az offline nyilvánosságban. A félelem és a kétségbeesés érthető.

Lélekregény ceruzával

 • Révész Emese

Az angolszász terminológia csendes könyvnek nevezi, amikor a szöveg mellőzésével, csak képekkel mesélnek el egy történetet. Az elveszett lélek szoros értelemben nem sorolható e típusba, hiszen itt kíséri szöveg a képeket, de abban a tekintetben mégiscsak találónak érezhetjük az elnevezést, amilyen érzéseket a könyv kivált.

Eltüntetett történelem

 • Götz Eszter

A hazai építészetben immár nagyobb visszhangot váltanak ki a bontások, mint az építkezések. A „megsemmisítési mániának” nem tudjuk a pontos okait. Hirtelen szükség lesz a telkekre? Vagy az illetékesek meg akarnak szabadulni valamitől, ami állandó jelenlétével a múltra emlékeztet?

Az a Lengyel Anna

Eddig még soha nem búcsúztak el tőlem telefonban, mármint: örökre, végérvényesen, visszavonhatatlanul. Ki is csinálja az embert rendesen. El tudtam-e mondani? Meg tudtam-e rendesen kérdezni? Meg tudtam-e értetni? Revideálni, tudtam-e?