Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves gyerek Horvátországban

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. június 21.

Katasztrófa

Családjával a tiltások ellenére mentek be egy aknamezőre, az ott talált szerkezetet pedig magukkal vitték.

Robbanószerkezettől halt megy egy kilencéves cseh gyerek Horvátországban, az apát letartóztatták közbiztonság elleni súlyos bűncselekmény vádjával – közölte pénteken a Zára (Zadar) megyei rendőrség. A 46 éves férfi és családja turistaként tartózkodott az országban. Szerdán ellátogattak Knin környékére, ahol a tiltások és a szemmel jól látható angol és horvát nyelvű veszélyt jelző táblák ellenére bementek egy aknamezőre.

A kilencéves gyerek talált egy robbanószerkezetet, amelyet magával vitt, az apa pedig személyesen tette be a gépkocsijukba.

Nem sokkal később az autó meghibásodása miatt leálltak az út szélén, a gyerek pedig kivette a kocsiból a robbanószerkezetet, amely abban a pillanatban aktiválódott. A robbanás következtében a gyerek a helyszínen életét vesztette, két nő súlyosan, egy férfi pedig könnyebben megsérült. A rendőrség nyomozást indított az ügyben. A helyszínen talált maradványokat szakértői vizsgálatra Zágrábba küldték, hogy megállapítsák a robbanótest típusát és aktiválódásának lehetséges okát. Az apa ellen vádat emeltek, és bíróság elé állítják.

A horvát aknamentesítő központ (HCR) adatai szerint az 1990-es évek első felében dúló délszláv polgárháborúból visszamaradt aknagyanús területek nagy részét már megtisztították. Még 4 megyében – 22 város és járás területén – mintegy 82 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, és 9800 aknát kell hatástalanítani, nagyrészt azokon a területeken, ahol intenzív harcok folytak a háború alatt. Az ország területén 3600 tábla hívja fel a figyelmet az aláaknázott területekre.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk