Romániában egyre súlyosabb a helyzet: a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék a vírus elleni küzdelembe

  • narancs.hu
  • 2020. március 27.

Katasztrófa

Az eddiginél nehezebb hetekre számítanak, mindenkire szükség van.

Romániában a fertőzött, de enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetnék az új koronavírus-járvány elleni küzdelembe – jelentette ki egy péntek reggeli sajtótájékoztatón Nelu Tataru csütörtökön kinevezett egészségügyi miniszter.

A koronavírus elleni romániai küzdelemben rendkívül sok orvos, nővér és ápoló fertőződött meg, sokakat pedig karanténba helyeztek, ezért az egészségügyi ellátás rendkívüli nehézségekkel szembesül.

Nelu Tataru kijelentette: arra számít, hogy az eddigieknél nehezebb hetek következnek a járvány leküzdésében, és ilyen körülmények között rendkívül fontos, hogy az egészségügyben dolgozók elsőbbséget élvezzenek a koronavírus-teszteknél.

A miniszter elmondta: a járványnak arra a szakaszára készülnek, amikor a könnyebb tüneteket mutató fertőzötteket már nem szállítják kórházba, hanem otthonukban próbálják meggyógyítani őket önkéntesek bevonásával. Ugyanennek a szakasznak lesz az újítása, hogy a fertőzött, de csak enyhe tüneteket mutató orvosokat is bevetik a járvány elleni küzdelembe. Őket a betegségük idején is munkára fognák a járványkórházakban.

false

 

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtök délutáni összesítése szerint a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált 1029 romániai személy közül 153 egészségügyi dolgozó (70 orvos, 50 nővér, 15 ápoló, a többi kisegítő személyzet).

Közben ismét megduplázódott, 260 fölé emelkedett pénteken a 24 óra alatt igazolt új koronavírus-fertőzések száma, és az elhalálozások ritmusa is gyorsult: csütörtök óta hét újabb esetet jelentettek.

A pénteken kora délután közzétett összegzés szerint az előző napi 123-hoz képest most már 263-mal összesen 1292-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Közülük 32-t intenzív osztályon ápolnak, 115-öt gyógyultnak nyilvánítottak, 24-en pedig meghaltak. Külföldön péntekig 11 Covid-19-ben szenvedő román állampolgár vesztette életét.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.