Romániai covid-helyzet: hétfőtől szigorít a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Katasztrófa

Nyilvános zárt térbe csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni.

Romániában hétfőtől csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével - erről pénteken döntött a koronavírus-járvány miatt a bukaresti kormány.

Az alkalmazottakra a szabályozás egyelőre nem vonatkozik, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.

Hétfőtől országszerte csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad éjszaka (22 és 5 óra között) kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. Tilos magánrendezvényeket - köztük esküvőket, keresztelőket -, koncerteket, tanfolyamokat tartani, a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, sporteseményeket csak közönség nélkül szabad rendezni. Az egyházakat a korlátozás nem érinti.

A vendéglátóhelyek, kulturális intézmények, mozik, bevásárlóközpontok, szállodák, fitnesztermek esetében sem fogadható el a friss negatív teszt alapján kiállított zöld igazolvány. Az újabb korlátozások bevezetését ismertető Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár magyarázatképpen hozzáfűzte: a frissen tesztelt emberek könnyen megfertőződhetnek, súlyosan megbetegedhetnek és másokat is megfertőzhetnek, míg a beoltottak vagy a betegségből nemrég kigyógyultak szervezete "már megtanulta" hogyan védekezzen a vírussal szemben, ők sokkal védettebbek. A hivatalokba és ügyfeleket fogadó, ötvennél több alkalmazottat foglalkoztató magáncégek épületeibe azokkal a zöld igazolványokkal is be lehet majd lépni, amelyeket friss negatív teszt alapján állítottak ki.

A pénteken elfogadott határozattal azokat a rendelkezéséket módosították, amelyeket a veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról szóló legutóbbi, október 10-én hatályba lépett kormányhatározat írt elő. Az államtitkár szerint azonban a mostani korlátozó intézkedések az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) ajánlása alapján nemcsak november 8-ig, hanem hétfőtől kezdődően legalább 30 napig maradnak érvényben, hatályuk meghosszabbításáról pedig majd később dönt a kormány.

Hétfőtől a közoktatásban is kéthetes rendkívüli szünet kezdődik: az iskolák bezárását miniszteri rendelettel szabályozzák a CNSU felhatalmazása alapján.

Néhány napja számoltunk be arról a Digi24 hírtelevízió nyomán, hogy háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttestek sorakoznak, a temetkezési vállalatok járművei pedig sorban állnak a kórházak udvarán.

A román járványügyi társaság alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy egy hét alatt többen vesztették életüket a betegség szövődményeiben, mint ahányan az 1989-es forradalomban, vagy az 1977-es földrengésben meghaltak.

A múlt hét pénteken újabb tizenkét súlyos állapotban lévő koronavírus-beteget szállítottak Romániából Magyarországra: öt beteg Debrecenbe, hét pedig Szegedre kerül. 

Románia két hete kezdett tárgyalásokba a magyar hatóságokkal egyes súlyos állapotban lévő Covid-betegek szomszédos országba való átszállításáról, akkor megegyeztek, hogy Magyarország 50 beteget vállal át. Múlt csütörtökön már tíz, válságos állapotban lévő beteget átszállítottak.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk