A kormány szakértői szerint a túl kevés teszt miatt a napi esetszámok már nem sokat mondanak a járvány dinamikájáról

  • narancs.hu
  • 2020. október 9.

Katasztrófa

A pozitív tesztek arányát 3-5 százalék körül kellene tartani, nálunk 10 fölött van.

"A megnövekedett esetszámmal az elmúlt hetekben nem tartott lépést a tesztek száma, a pozitív tesztek aránya egyre nőtt, ami azt jelenti, hogy a naponta jelentett esetszámok már nem tudnak iránymutatást adni a járvány valós trendjéről" - mondta az Inforádió csütörtök esti műsorában Röst Gergely matematikus, a kormány által létrehozott Járványmatematikai és Epidemiológiai Munkacsoport vezetője.

Röst elmondta, hogy a WHO ajánlása szerint a tesztek számát addig kell növelni, amíg a pozitív tesztek aránya 5 százalék alá csökken, az európai járványügyi központ pedig 3 százalékot javasol. Ehhez képest az Átlátszó adatai alapján Magyarországon szeptember eleje óta stabilan 5 százalék fölött van a pozitivitási arány, az utóbbi napokban többször átléptük a 10 százalékot is, a csúcs 14,3 százalék volt. A több pozitív tesztből Röst szerint következtethetünk arra, hogy tovább nőtt a fertőzöttek száma, de nem tudjuk, hogy mennyivel.

"Menne még feljebb a járványgörbe, de nem tud, mert a tesztelési kapacitásunk elérte a felső határát" - mondta Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, aki szintén tagja a munkacsoportnak, és szakértőként a Nemzeti Népegészségügyi Központnak is dolgozik. "800-1200 között mozog az esetek száma az elmúlt időszakban, ennél több nem igazán tud lenni ennyi teszt mellett" - tette hozzá.

Oroszi szerint a tesztelési kapacitás növelése nem csak azért lenne fontos, hogy jobb képünk legyen a járvány terjedéséről, az esetek kiszűrése alapfeltétele a kontaktuskutatásnak is, és a tünetmentes kontaktok gyors elkülönítése lenne a leghatékonyabb módja a járvány megfékezésének. De ha a tesztelés nem elégséges, akkor a kontaktkutatás sem lehet az.

Röst Gergely elárulta, hogy jelenleg a túl kevés teszt miatt a reprodukciós rátát (a sokat emlegetett R számot) sem tudják hitelt érdemlően megbecsülni. "Két lehetséges értelmezése van annak, ami az elmúlt hetekben történt. Az optimista feltevés szerint a járvány valós terjedése nem drasztikusan rosszabb, mint ami a felderített esetszámokból adódik; a pesszimista feltevés szerint folytatódott a szeptember első felében tapasztalt növekedési ütem, csak ebből semmit sem látunk. Az igazság valahol a kettő között lehet, de hogy pontosan hol, azt nem tudjuk."

Figyelmébe ajánljuk