Spanyolország több területén is hőségriasztás van érvényben

  • MTI/narancs.hu
  • 2022. július 10.

Katasztrófa

A meleg idő miatt az ország víztartaléka is aggasztó szintre süllyedt.

Hőségriasztás volt érvényben vasárnap Spanyolország harminc tartományában, egyes régiókban 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletekre számítanak - közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet).

Idén nyáron ez már a második hőhullám a dél-európai országban. Sevilla, Córdoba, Jaén és Cáceres tartományokban a második fokozatú, narancs riasztást rendelték el. Spanyolország középső és délnyugati térségének nagy részében narancs vagy a legalacsonyabb fokozatú, citromsárga riasztás van érvényben.

Az előrejelzések szerint a hőmérsékletek kedden tovább emelkedhetnek, és a narancs riasztást újabb tartományokra is kiterjeszthetik majd.

Az idei nyár első hőhulláma júniusban érte el az országot, akkor több mint egy hétig tartott a rendkívüli hőség, és a dél-spanyolországi Jaén tartományban 44, Madridtól délre, Toledóban pedig 43 fokot is mértek.

A szokatlanul magas hőmérséklet miatt bozóttüzek is sújtják Spanyolországot: idén már több mint 19 ezer hektár terület égett le, ami az utóbbi évek átlagainak kétszerese. A kevés csapadék és a hőség miatt az ország víztartaléka is aggasztó szintre süllyedt. Átlagosan 45 százalékos a víztározók telítettsége, de a déli Andalúzia és Extremadura területén csak 35 százalék.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk