Szlovéniában is azonosították a koronavírus indiai változatát

  • narancs.hu
  • 2021. május 12.

Katasztrófa

Egy április 20-án vett mintából.

Szlovéniában is azonosították a koronavírus Indiában felfedezett, B.1.617 elnevezésű változatát – közölte a helyi média szerdán, az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisra hivatkozva.

Az indiai variánst a ljubljanai orvostudományi egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézete (IMI) mutatta ki egy április 20-án vett mintából, és töltötte fel a globális adatbázisba.

Miroslav Petrovec, az IMI igazgatója nem nyilatkozott az ügyben a helyi médiának. Várhatóan a válságkabinet csütörtöki sajtótájékoztatóján számol be róla, amikor az új vírusvariánsok szlovéniai terjedéséről ad tájékoztatást, melyek között a legelterjedtebb a brit változat – írták a lapok.

A rendelkezésre álló információk szerint az indiai változat fertőzőbb, mint a korábban ismert variánsok. A kutatások első eredménye szerint az emberi immunrendszer kevésbé képes reagálni erre a mutációra, amit a WHO aggasztónak nevezett a napokban.

Magyarországon a hivatalos adatok szerint eddig még nem jelent meg a mutáció, ám Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs több sajtótájékoztatóján is hangsúlyozta, hogy csak idő kérdése, hogy az indiai változat nálunk is felbukkanjon.

(MTI)

Neked ajánljuk