Szlovéniában leállították az ország egyetlen atomerőművét a horvátországi földrengés miatt

  • narancs.hu
  • 2020. december 29.

Katasztrófa

Ez a "szokványos eljárás az erős földrengések esetében".

Szlovéniában elővigyázatosságból leállították a Krskóban lévő atomerőművet a szomszédos Horvátországban bekövetkezett földrengés miatt - jelentette be kedden a létesítmény szóvivője. Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint ez a "szokványos eljárás az erős földrengések esetében".

A Krskóban lévő atomerőmű még a jugoszláv korszakban, 1983-ban kezdett működni. Kapacitása 700 megawatt, és Szlovénia áramfogyasztásának 20 százalékát adja. Ez az ország egyetlen atomerőműve, amelyet Horvátországgal közösen működtetnek. Bezárását 2023-ra tervezték eredetileg, de élettartamát meghosszabbították 20 évvel, noha több nem kormányzati szervezet tiltakozott a döntés ellen.

A földmozgást a fővárosban, Ljubljanában is érezték, akárcsak a szomszédos országokban, beleértve Magyarországot és Ausztriát is. Epicentruma Zágrábtól mintegy 50 kilométerre, Petrinja településnél volt.

Földrengés Horvátországban

 
Földrengés Horvátországban
 
Petrinja, 2020. december 29. Megrongálódott épület Petrinjában 2020. december 29-én, miután 6,3 erősségű földrengés volt Közép-Horvátországban.
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat
 

 Ahogy arról mi is beszámoltunk, Petrinjában egy férfit autójából mentettek ki, amelyre rádőlt egy épületrész. Egy másik összedőlt házból egy apát és egy gyermeket hoztak ki, a gyerek belehalt súlyos sérüléseibe. Feltételezik, hogy további sérültek is lehetnek a romok között. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, pánik és rémület lett úrrá köztük.

A katasztrófáról számos felvétel készült, az ABC News a Twitter-oldalán osztott meg egy videót az összedőlt épületekről és a mentési munkálatokról.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás  követett.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy utórengésekre kell számítani.

Figyelmébe ajánljuk

Meghalt Paul Auster

  • narancs.hu

Az amerikai író 77 éves volt, súlyos beteg. Három éve az unokáját, azután a fiát veszítette el.