Tovább romlanak az adatok, sose voltak ennyien lélegeztetőgépen a koronavírus miatt

  • narancs.hu
  • 2021. március 12.

Katasztrófa

 9011 új fertőzött azonosítottak, elhunyt 130 beteg. Már 949 vannak lélegeztetőgépen.

9011 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 498 183 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu.

  • Elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 627 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 346 904 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 134 652 főre emelkedett. 
  • 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.  Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, te Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán, teszik hozzá. A háziorvosok AstraZeneca-vakcinát kaptak ezen a héten, és az Operatív Törzs azt kérte tőlük, hogy a még be nem oltott regisztrált idősek oltását folytassák. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A kórházi oltópontokon vasárnapig a 60 év alatti krónikus betegeket is oltják AstraZenecával, az érintettek erre SMS-ben kaptak behívót.

Hozzáteszik: a múlt hétvégén  elhalasztatott AstraZeneca-oltás ezen a héten csütörtökön kezdődött és vasárnapig tart, az érintettek erre SMS-ben már megkapták az értesítést.

 A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról. Kérik, hogy mindenki tartsa be az óvintézkedéseket.

Az oltandókat arra kérik, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra  pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék. Továbbá ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt. Hozzájáruló nyilatkozat: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hozzajarulo-nyilatkozat-nyomtassa-ki-toltse-ki-es-vigye-magaval-az-oltasra

Figyelmébe ajánljuk