Tüdőátültetéssel tudták csak megmenteni egy 18 éves olasz koronavírusos fiú életét

  • MTI/narancs.hu
  • 2020. május 29.

Katasztrófa

A koronavírus helyrehozhatatlan károkat okozott a fiú tüdején.

Sikeres kettős tüdőátültetéssel mentették meg egy fiatal férfi életét, akinek tüdejét szinte elpusztította az új koronavírus - jelentette be milánói Policlinico Kórház.

A beteg, aki a járvány kezdete előtt két héttel töltötte be 18. életévét, és akit 58 napon át gépekkel tartottak életben, most már "teljesen magánál van, együttműködik és folyik a rehabilitációja" - közölték orvosai csütörtökön.

A beteg "fiatal és teljesen egészséges" volt az előtt, hogy március elején megfertőződött a koronavírussal. A Covid-19-betegség "helyrehozhatatlan károkat okozott a tüdőn" - írták közleményükben.

"Kapcsolatba léptünk Csen Csin-ju kínai professzorral, akit személyesen ismerünk, és akivel megvitattuk az esetet, mivel ő már előttünk találkozott ilyen problémával" - mondta Mario Nosotti professzor, a kórház mellkasműtéti és tüdőtranszplantációs osztályának az igazgatója.

A kórház közölte, hogy a bécsi Orvostudományi Egyetem és az AKH kórház orvosai is végrehajtottak hasonló műtétet, a koronavírus által súlyos tüdőkárosodott 45 éves beteg életét mentették meg így a múlt hónapban.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?