Újabb kitörések várhatók Hawaiin, egyre nagyobb mértékű az evakuálás

  • narancs.hu
  • 2018. május 14.

Katasztrófa

A kitörés Washington államtól Kaliforniáig okozhat komoly földrengéseket.

Május 3. óta folyamatosan újabb és újabb hasadékok nyílnak a Hawaiin tomboló Kilauea vulkánon. Vasárnap és ma három újabb lávahasadék nyílt a tűzhányón, így már tizenhét helyen ömlik a láva. Az amerikai földtani megfigyelő központ (USGS) előrejelzései szerint a tűzhányó csúcsán lévő Halemaumau kráterben várható a robbanásszerű kitörés: kötelező kiürítést rendeltek el, kétezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Ha a vulkán fő krátere, a Halemaumau kitörne, az 12 mérföldes körzetben hamufelhővel terítené be a környéket.

Láva a Halemaumau kráterében

Láva a Halemaumau kráterében

 

 

Tíz napja folyamatosan erősödik a vulkán aktivitása, a sziget nagy részét sűrű fekete füst borítja. Az olvadt kőzetanyag nemcsak utakat és lakóterületeket tett tönkre, de jelenleg egy geotermikus erőművet is fenyeget, ezért az erőműből a gyúlékony, folyékony anyagokat a hétvégén elszállították.

Tegnap a hatóságok kötelező kiürítést rendeltek el. A szigeten két új menekültközpontot nyitottak a kilakoltatottak számára, emellett a szakemberek gázmaszkok viselésére szólították fel a helybélieket.

Donald Trump elnök még pénteken katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Hawaiit, azaz a Nagy Szigetet, s ezzel lehetővé tette, hogy szövetségi pénzügyi és logisztikai segítséget biztosítsanak a helyi kormányzatnak.

A geológiai megfigyelő szolgálat nemcsak a lehetséges kitörésre, hanem további katasztrófákra is figyelmeztetett: az Egyesült Államok nyugati partvidékén húzódó csendes-ócáni tűzgyűrű vulkánjai is kitörhetnek. A geológiailag aktív nyugati parton – Washington államtól Kaliforniáig – 13 vulkán helyezkedik el. Az Egyesült Államok legveszélyesebb tűzhányói Washington államban, Oregonban és Kaliforniában vannak. A geológusok azonban nem is az esetleges lávakitöréstől tartanak, hanem az ezt követő nagy erejű földrengésektől.

A tűzgyűrű Dél-Amerikától az Egyesült Államokon keresztül, félkör alakban, Ázsián át Új-Zélandig kanyarog.

A tűzgyűrű Dél-Amerikától az Egyesült Államokon keresztül, félkör alakban, Ázsián át Új-Zélandig kanyarog.

 

Figyelmébe ajánljuk