Újabb tűzoltó vesztette életét az ausztrál tűzvészben

  • narancs.hu
  • 2020. január 12.

Katasztrófa

Pénteken pedig már ezrek tüntettek a miniszterelnök ellen.

Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa – írja az MTI.  Bill Slade egyike azon kevés hivatásos tűzoltóknak, akik a számos önkéntes brigád mellett a délkelet-ausztráliai bozóttüzek oltásán dolgoznak. Slade szombat éjjel halt meg a kelet-ausztráliai Victoria állambeli Omeo közelében – közölte Chris Hartmann, a victoriai tűzoltó-parancsnokság erdőtüzekért felelős részlegének ügyvezető igazgatója.

A hatvanéves, kétgyermekes családapát novemberben nevezték ki parancsnoknak 40 éves szolgálat után.

Slade halálával legalább 27-re emelkedett a szeptember óta tomboló bozóttüzek halálos áldozatainak száma. Az áldozatok közül négyen tűzoltók voltak.

Sorra zárnak be a nagykövetségek Ausztráliában a tűzvész miatt

Magyarország canberrai nagykövetségén sem lehet már ügyeket intézni. Az Ausztráliában tomboló tűzvész okozta légszennyezettség miatt szünetel a konzuli ügyfélfogadás Magyarország canberrai nagykövetségén - írja az MTI. A nagykövetség arra kéri az embereket, hogy halaszthatatlan konzuli ügyekben forduljanak a sydneyi és a melbourne-i konzuli irodához, vészhelyzet esetén pedig egy ingyenesen hívható telefonszámon is elérhető a konzuli segélyvonal.

A válság következtében heves bírálatok érték Scott Morrison miniszterelnök konzervatív kormányát, amelytől több intézkedést követelnek az általános felmelegedés megakadályozása érdekében, amely szakértők szerint szintén felelős a bozóttüzek súlyosbodásáért. Pénteken ezrek tüntettek Sydneyben és Melbourne-ben, Morrison lemondását és a klímaváltozás elleni hatékonyabb ausztráliai fellépést követelve.

A Siemens főnöke pénteken kijelentette, hogy a német vállalat felülvizsgálja az ausztráliai szénbányászatban való részvételét, miután klímavédelmi aktivisták felszólították, hogy szálljon ki a projektből.

Szombat éjjel a tűzoltóknak köszönetet mondó képet vetítettek a Sydneyi Operaházra.

Figyelmébe ajánljuk