Koalákat telepítenének Új-Zélandra a túlélésük érdekében

  • narancs.hu
  • 2020. január 13.

Katasztrófa

Az Ausztráliában pusztító tűz miatt, gyakorlatilag nincs már esélyük a fennmaradásra.

Aláírásgyűjtés indult Új-Zélandon annak érdekében, hogy telepítsék be a szigetországba a koalákat, amelyeknek Ausztráliában "gyakorlatilag már nincs esélyük a fennmaradásra" az apokaliptikus méretű bozóttüzek miatt.

Az internetes petíció – amelyet hétfő délig 7 és fél ezren írtak alá – hangsúlyozza, hogy Új-Zélandon 30 ezer hektárnyi eukaliptuszliget van, amely kiváló életteret kínál az erszényes növényevő állatnak, Ausztrália egyik jelképének. A koalák majdnem kizárólag az eukaliptuszfák levelével táplálkoznak, így nem jelentenek veszélyt a Új-Zéland ökológiai rendszerére –hangsúlyozzák az aláírásgyűjtés szervezői.

Jacinda Ardern miniszterelnök a kormány első reagálásában elutasította, hogy adjanak menedéket az ausztráliai erdőtüzek által megtizedelt koaláknak. Egy kormányszóvivő azt mondta, Új-Zéland célja Ausztráliát segíteni a tüzek megfékezésében annak érdekében, hogy a veszélyben lévő fajok, köztük a koalák természetes élőhelyükön maradhassanak.

false

 

Fotó: MTI/EPA/AAP/David Mariuz

 

(MTI)

Újabb tűzoltó vesztette életét az ausztrál tűzvészben

Pénteken pedig már ezrek tüntettek a miniszterelnök ellen. Vasárnapra virradó éjjel életét vesztette a lángokkal harcoló egyik hivatásos tűzoltó Ausztráliában, rádőlt egy fa - írja az MTI. Bill Slade egyike azon kevés hivatásos tűzoltóknak, akik a számos önkéntes brigád mellett a délkelet-ausztráliai bozóttüzek oltásán dolgoznak.

Figyelmébe ajánljuk