USA-ban engedélyezték a 12-15 évesek Pfizerrel való oltását

  • narancs.hu-MTI
  • 2021. május 11.

Katasztrófa

Az Egyesült Államok lakosságának csaknem 46 százaléka már legalább az első vakcinaadagot megkapta.

 Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletejelentette be, hogy a vakcina már nem csak a 16 évnél idősebbek számára lesz elérhető. 

A gyártó márciusban arról számolt be, hogy a készítmény erős immunválaszt váltott ki a klinikai vizsgálatban részt vevő 12-15 éveseknél is, használata pedig nemcsak hatékony, hanem biztonságos is. A 2260 gyerek közül 18-an fertőződtek meg a koronavírussal, ők azonban mindannyian placebót kaptak, egyikük sem a valódi szert, ami így 100 százalékos hatékonyságot jelent.

 A Pfizeré az első vakcina, amelyet az Egyesült Államokban engedélyeztek 18 év alattiak számára, és csaknem kétmillió 16 és 17 éves van az országban, akit már legalább egy dózissal beoltottak. Kiemelték, hogy alapos és szigorú vizsgálat alá vetették a rendelkezésre álló adatokat, és nincs miért aggódniuk a szülőknek.

Az Egyesült Államok lakosságának csaknem 46 százaléka már legalább az első vakcinaadagot megkapta vasárnapig, de az oltási program sebesség jelentősen lelassult az április közepi csúcshoz képest, amikor naponta átlagosan több mint 3,3 millió embert oltottak be. Május 4-én ez "mindössze" 2,1 millió volt.

Később Emer Cooke, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezetője azt közölte, hogy hamarosan az Európai Unióban is engedélyezhetik a Pfizer oltóanyagát a 12-15 évesek számára, akár már májusban. "Jelenleg a kitűzött cél a júniusi jóváhagyás. Vizsgáljuk, hogy előre tudjuk-e ezt hozni május végére" - mondta több lapnak adott interjújában.

 

Neked ajánljuk