Tizenhat kiló műanyagszemetet találtak egy csőröscet gyomrában

  • MTI
  • 2021. május 10.

Katasztrófa

Az állat beteg volt, ezért azzal tudott táplálkozni, amit a tenger felszínén elért.

Tizenhat kilogramm műanyagszemetet találtak egy elpusztult csőröscet gyomrában Franciaországban.

A több mint ötméteres tengeri emlős bomló tetemére szombaton bukkantak sétálók Franciaország délnyugati, atlanti partvidékén, Messanges város közelében. Szakértők szerint a nőstény csőröscet egy parazitabetegségben pusztult el, de az emésztőrendszerében felhalmozódott műanyaghulladék minden bizonnyal felgyorsította az állat halálát.

A csőröscetek aktív vadászok, amelyek akár 1000 méter mélyre is lehatolnak táplálékot keresve. A beteg példány nem tudott lemerülni, kénytelen volt lenyelni azt, ami a tenger felszínén éppen akadt, így a sok műanyagzacskót és egyéb plasztikhulladékot.

A tengeri emlősök partra vetődését figyelő francia hálózat, a Pelagis szakértője, Willy Dabin szerint a tengerben lévő műanyaghulladék csak ritkán okozza közvetlenül a tengeri emlősök halálát - a Franciaország és tengerentúli megyéiben évente talált 2000 állat mindössze 2-3 százaléka esetében -, nagyobb problémát jelent az a műanyag, amelyet az ilyen szemetet lenyelő halak elfogyasztásával kerül a szervezetükbe. A csőröscetek a delfinfélék után a második legnépesebb fogascetcsoportot alkotják, néhány kivétellel mégis alig ismertek.

Neked ajánljuk