A V4-es országok közül nálunk a legenyhébbek a járványszabályok

Katasztrófa

Szükségállapot, szinte mindenhol kötelező maszkhasználat, nézők nélküli sportesemények. Öszeszedtük a visegrádi országok és az Orbán által laboratóriumnak tekintett Ausztria legfontosabb intézkedéseit, járványszabályait, amelyek mindenhol szigorúbbak, mint nálunk.

Szlovákiában október 1-jétől szükségállapot van. Csaknem az összes tömegrendezvényt, köztük a kulturális és sporteseményeket is betiltották, illetve azok tarthatók meg, ahol az összes résztvevő negatív teszttel igazolja, hogy nem covidos. Az esküvőket, a keresztelőket, a temetéseket engedélyezik. Korlátozzák a vásárlók számát az üzletekben és a bevásárlóközpontokban – egy vevőre 10 négyzetméternek kell jutnia legalább –, valamint a vendéglátóhelyeken, mármint azokét, ahol ülőhelyek vannak. Ablakon át azonban másokat kiszolgálhatnak, s ételkiszállítást is végezhetnek.

Kötelező a maszk, nemcsak beltéren, hanem szabadban is, ha nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes személyek között. A felsőtagozatosoknak és a középiskolásoknak is kell hordaniuk maszkot, s az alsósoknak is ajánlják.

Északi szomszédunknál rekordot döntött az új fertőzöttek száma: az utóbbi egy napban 877 esetet regisztráltak. Ennek ellenére Igor Matovic miniszterelnök úgy nyilatkozott, a hétvégére enyhülhet a járvány.

Csehország hétfőtől vezette be a szükségállapotot. Az ország legjobban veszélyeztetett régióiban áttértek a távoktatásra. Másutt kötelező a szájmaszk az iskolákban, kivéve az általános iskolák alsó tagozatát. Elmaradnak a testnevelés- és énekórák. Egyebütt is tilos a közös éneklés, például az istentiszteleteken, amelyeken egyékbént legfeljebb százan vehetnek részt. Szünetelnek a zenés színházi előadások. Egyéb színházi előadásokon, továbbá a mozikban és más művészeti, kulturális rendezvényeken legfeljebb ötszáz néző lehet jelen, és mindenki számára ülőhelyet kell biztosítani.

Az éttermekben másfél méteres távolságtartást írtak elő az asztalok között, és csak annyian lehetnek bent, ahányan le tudnak ülni. Egy-egy asztalnál legfeljebb hatan étkezhetnek. Este 10 órakor minden vendéglátóhelynek be kell zárnia.

Zárt helyen tartott rendezvények legfeljebb tíz ember részvételével engedélyezettek, szabadtéri rendezvények esetében húsz fő a maximum. Nézők nélkül zajlanak a sportesemények.

Ahogy azt lapunk is megírta, Csehországban minden eddiginél jóval több, 4457 új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki kedden. Az Európai Unió tagállamai közül itt emelkedik a leggyorsabban a fertőzöttek napi száma. A halálesetek száma viszont alacsonyabb, mint Magyarországon.

Lengyelországban a különböző mértékben fertőzött területeket színek szerint csoportosították. A legszigorúbb korlátozások a vörös zónákra vonatkoznak. Ott tilos a konferenciák, vásárok, illetve kulturális rendezvények megtartása, közönség nélkül zajlanak a sportesemények, az éttermekben és a kerthelyiségekben el kell takarni az orrot, szájat. Egy ember ülhet négy négyzetméterenként. A fitnesztermek nyitva tarthatnak, de maximum egy fő engedélyezett tíz négyzetméterenként. A vörös és a sárga színnel jelölt zónákra érvényes, hogy a mozikban csupán befogadóképességük negyedéig lehetnek nézők. Az összejövetelek, rendezvények maximális létszámát 150 főben határozták meg. Esküvőkön és családi rendezvényeken is ugyanez a szabály (a kiszolgáló személyzetet nem számítva). Egyéb rendezvényeken 50 (sárga zónában: 100) fő létszámkorlát. A templomokban maximum a befogadóképesség felét szabad kihasználni, kötelező a maszk és a másfél méteres távolságtartás.

A tömegközlekedésben kötelező a maszk használata, mint ahogy minden nyilvános helyen is. A boltokban a vevők számára előírás az eldobható kesztyű, vagy kézfertőtlenítő használata. Az éjszakai klubok nem működhetnek. A szépségszalonok, fodrászatok, tetováló szalonok azonban fogadhatnak vendégeket, de csak korlátozott számban és az erre vonatkozó külön szabályok betartásával.

Az országban múlt hét második felében rekordot döntött az újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. A varsói egészségügyi minisztérium szombati közlése szerint 2367 újesetet regisztráltak. Növekszik a kórházban kezeltek száma, egyre többen szorulnak lélegeztetőgépre.

Az Orbán Viktor által laboratóriumnak tekintett Ausztriában - azt, hogy az ott zajló folyamatok, történések mintának tekinthetők, még a járvány tavaszi időszaka alatt fogalmazta meg a miniszterelnök - hatéves kortól kötelező a maszk a tömegközlekedési eszközökön és a taxikban. Ugyancsak maszkot kell viselni az egészségügyi intézményekben, a gyógyszertárakban és a közintézményekben, a kereskedelmi egységekben, a szabadtéri piacokon és a vendéglátóhelyeken, kivéve az asztaloknál. Hasonlóképpen a zárt térben zajló rendezvényeken (érdekes, a nézőtér ez alól kivétel), s mindenhol, ahol nem tartható minimálisan egyméteres távolság (példaként említik a szolgáltatóipart). Magánrendezvényeken legfeljebb 10 fő lehet jelen, a téli szezonban pedig tilos lesz bulizni a sípályáknál.

(Címlapképünkön: Igor Matovic szlovák, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Andrej Babis cseh (b-j) kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek egyeztetésén tartott sajtótájékoztatón a lengyelországi Lublinban 2020. szeptember 11-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Figyelmébe ajánljuk

Ujhelyi: Itt van a karmelita kutyája elásva

  • narancs.hu

A „politikai szemtanú” szerint semmi baj a határon túli egyéni körzetekkel – az ellenzék is javasolt már ilyet –, csak minden külföldön élő magyar egyformán élhessen választói jogával.

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?