Vastag dzsekije ujjába kérte a vírus elleni oltást

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Katasztrófa

Rendőrök őrzik az oltópontot Romániában, mert sokan igazolványt követelnek, de a vakcina nem kell nekik. 

Romániában is egyre jobban terjed a koronavírus delta variánsa, a kórházak intenzív osztályai megint megtelnek, ám közben sokan próbálják megszerezni az oltási igazolványt gyorsan, oltás nélkül. Trükköznek, próbálják megvesztegetni az oltópontok személyzetét – írja a Főtér.

A Románia bukovinai régiójához tartozó északi megye, Szucsáva (Suceava) egyik városában a járvány kezdete óta egyetlen oltóponton mintegy százan szerettek volna oltási igazolást kapni anélkül, hogy a karjukat odanyújtották volna. Közöttük volt egészségügyi dolgozó is, egy asszisztens. 

Előfordult, hogy olyan ember érkezett, aki vastagon be volt öltözve, szintén igazolványt szeretett volna kapni, de úgy, hogy a tű ne érje el a bőrét: azt kérte, a dzseki ujjába szúrják. Az oltópont vezetője feljelentette az illetőt. 

Miután augusztusban hazaértek a külföldön dolgozó vendégmunkások, megszaporodott azok száma, akik sürgősen szeretnének igazolványhoz jutni, mert ahogy visszamennek dolgozni, szükségük lesz rá, hiszen egyes országokban a tömegközlekedési eszközökre is csak oltási papírral engedik föl az embereket. Akadt vállalkozó, aki listával érkezett, amelyen húsz alkalmazottjának neve volt. Az ő számukra is oltás nélkül kérte volna az igazolást, nyilván hiába.

A Főtér írása szerint a száz, csalási szándékkal érkezett emberből kettőt sikerült meggyőzni, hogy tényleg vegye föl az oltást. Sokféle indokot mondtak, miért nem kérik.

Akadt, aki a Facebookon azt olvasta, a vakcina sterilizálja a nőket.

Szucsáva egyik bevásárlóközpontjában az oltópontot rendőröknek kell őrizniük, mert az oltás nélkül igazolványt követelő emberek agresszívvé váltak, fenyegették az orvosokat és az asszisztenseket.

Az igazolvány kibocsátása oltás nélkül Romániában is bűncselekmény, eljárást indítanak az igazolás kiállítója és „megrendelője” ellen is. Összesen legalább kétszáz ilyen esetben zajlik büntetőeljárás a szomszéd országban. Egy háziorvos például a férje által edzett futballcsapat tíz tagjának adott hamis igazolást, ezért a házaspárt őrizetbe vették. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.