Vastag dzsekije ujjába kérte a vírus elleni oltást

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Katasztrófa

Rendőrök őrzik az oltópontot Romániában, mert sokan igazolványt követelnek, de a vakcina nem kell nekik. 

Romániában is egyre jobban terjed a koronavírus delta variánsa, a kórházak intenzív osztályai megint megtelnek, ám közben sokan próbálják megszerezni az oltási igazolványt gyorsan, oltás nélkül. Trükköznek, próbálják megvesztegetni az oltópontok személyzetét – írja a Főtér.

A Románia bukovinai régiójához tartozó északi megye, Szucsáva (Suceava) egyik városában a járvány kezdete óta egyetlen oltóponton mintegy százan szerettek volna oltási igazolást kapni anélkül, hogy a karjukat odanyújtották volna. Közöttük volt egészségügyi dolgozó is, egy asszisztens. 

Előfordult, hogy olyan ember érkezett, aki vastagon be volt öltözve, szintén igazolványt szeretett volna kapni, de úgy, hogy a tű ne érje el a bőrét: azt kérte, a dzseki ujjába szúrják. Az oltópont vezetője feljelentette az illetőt. 

Miután augusztusban hazaértek a külföldön dolgozó vendégmunkások, megszaporodott azok száma, akik sürgősen szeretnének igazolványhoz jutni, mert ahogy visszamennek dolgozni, szükségük lesz rá, hiszen egyes országokban a tömegközlekedési eszközökre is csak oltási papírral engedik föl az embereket. Akadt vállalkozó, aki listával érkezett, amelyen húsz alkalmazottjának neve volt. Az ő számukra is oltás nélkül kérte volna az igazolást, nyilván hiába.

A Főtér írása szerint a száz, csalási szándékkal érkezett emberből kettőt sikerült meggyőzni, hogy tényleg vegye föl az oltást. Sokféle indokot mondtak, miért nem kérik.

Akadt, aki a Facebookon azt olvasta, a vakcina sterilizálja a nőket.

Szucsáva egyik bevásárlóközpontjában az oltópontot rendőröknek kell őrizniük, mert az oltás nélkül igazolványt követelő emberek agresszívvé váltak, fenyegették az orvosokat és az asszisztenseket.

Az igazolvány kibocsátása oltás nélkül Romániában is bűncselekmény, eljárást indítanak az igazolás kiállítója és „megrendelője” ellen is. Összesen legalább kétszáz ilyen esetben zajlik büntetőeljárás a szomszéd országban. Egy háziorvos például a férje által edzett futballcsapat tíz tagjának adott hamis igazolást, ezért a házaspárt őrizetbe vették. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk