Kemenesi Gábor: Maszkra fel! A maszkok működnek

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 4.

Katasztrófa

"Maszkozzunk egymásért, magunkért és a járvány terjedése ellen!"

"Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre biztatok" – írja Kemenesi Gábor a pécsi virológuscsapat tagja friss Facebook posztjában.

Az oltottaknak is azt javasolja, hordják a maszkot, mert bár 

az oltás kiválóan véd a súlyos megbetegedés ellen, hagy némi lehetőséget a vírus továbbadására, így "oltottként is védjük a közösséget, egymást és részben magunkat is".

A virológus arra hívja fel a figyelmet, hogy maszkviselés zárt térben, főként rossz szellőzésű, sok ember által látogatott helyeken vagy nagy tömegben nagyon fontos és hatásos a vírus terjedése ellen.

Azt tanácsolja, lehetőleg jó szűrőképességű FFP vagy KN95 maszkot viseljünk, de ne kilégzőszelepeset, mert azokkal továbbra is terjeszthetjük a fertőzést.

Kemenesi kiemeli, a maszkviselést jól és jókor kell bevezetni. Egy ausztrál tanulmányra hivatkozva azt hangsúlyozza, hogy

a maszkviseléssel kevésbé hagyjuk szaladni a vírust, kevesebb embert ér el, kevésbé telnek a kórházak és esnek ki munkaképes emberek a gazdaság motorjából.

(Facebook/Kemenesi Gábor)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk