WHO: rekordot döntött a koronavírussal fertőzöttek száma

  • narancs.hu
  • 2020. július 12.

Katasztrófa

Több olyan település van, ahol kijárási korlátozást kellett bevezetni.

Rekordmértékben, 230 ezer 370-nel emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma a világon az utóbbi 24 órában - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap.

A WHO tájékoztatása szerint a legtöbb új fertőzöttet az Egyesült Államokból, Brazíliából, Indiából és Dél-Afrikából jelentették. Az utóbbi rekordszintű napi növekedés július 10-én volt 228 ezer 102 fertőzöttel. A halálozások száma ugyanakkor napi ötezer körül maradt.

Ausztriában is dinamikusan emelkedik a fertőzöttek száma, tegnaphoz képest 114 új beteget regisztráltak, a legtöbb új beteg Felső-Ausztriában van. Egy közelmúltban végzett internetes közvélemény-kutatás során ezer embert kérdeztek meg arról, hogyan vélekedik a szájmaszk viseléséről, a korlátozó intézkedések esetleges ismételt bevezetéséről, a veszély mértékéről, illetve a büntetési tételekről. A megkérdezettek 82 százaléka válaszolta azt, hogy a lakosság felelős a járvány terjedésének ismételt felgyorsulásáért, 59 százalékuk pedig támogatná a szájmaszk ismételt kötelezővé tételét. A válaszadók csaknem egyharmada gondolja azt, hogy túl keveset ellenőrzik a szabályok betartását, 11 százalékuk pedig elégedetlen az osztrák kormány intézkedéseivel.

Törökországban ennél nagyobb a baj, ott napok óta 1000 felett van az új esetek száma.  A napi esetszámok, a hatósági intézkedések enyhítését követően, 900 körüli értékekről indulva, június közepén, néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta 1003-nál alacsonyabban még nem járt, mindazonáltal június 24. óta lassan csökken.

Lleida városában és további hét katalán településen (Alcarras, Soses, Seros, Aitona, La Granja d'Escarp, Massalcoreig és Torres de Segre) kijárási korlátozás bevezetéséről döntött a katalán kormány. Ezeken a helyeken bezárnak a sport- és kulturális központok, az éttermek nem fogadhatnak vendéget, csak házhoz szállításra készíthetnek ételt. Mindegyik település Segriá járásban található, amelyet egy héttel ezelőtt helyeztek vesztegzár alá. A bevezető utakat a hatóságok őrzik: néhány kivétellel - mint például az áruszállítás - nem lehet sem belépni, sem távozni ebből a térségből, ahol mintegy 210 ezren élnek.

A további szigorításra azért van szükség, mert a vesztegzár ellenére emelkedik a fertőzöttek száma, az elmúlt egy napban 190 új esetet igazoltak.

(MTI)

Figyelmébe ajánljuk