Kiállítás

Barakonyi Szabolcs: Tennivaló

  • - krusovszky -
  • 2013. február 24.

Képzőművészet

Barakonyi Szabolcs Tennivaló -  című kiállításán csak férfiak szerepelnek, mindegyik kép egy középkorú férfi portréja, stilizálás és esztétizálás nélkül - mégsem szociofotók ezek. A Barakonyi által lencsevégre kapott tisztes családapák éppen kedvenc időtöltésükkel vannak elfoglalva: ügyködnek. Az elmúlt két nyár során készült képeken a családi ház kertjében vagy a nyaraló körül dolgozó alakokat látunk, amolyan nyári munka közben, kis fűnyírás, szivattyúzás, fúrás-faragás. Ez az, amitől a családtagok és a szomszédok megőrülnek, a férfiak pedig ebben a gépi zajban találják meg azt a nehéz csöndet, amire a hétköznapok ugyancsak gépies monotonitásából kilépve a leginkább vágynak.

Mert ugye, ha éppen a csiszológéppel nyomatja az ember a kerti padot, akkor nem lehet beszélgetni. Pontosabban: nem kell. Itt mindenki egyedül van, még a háttérben sem bukkan fel senki, se egy feleség, se egy gyerek valami érdektelen kérdéssel, de még csak egy árnyékban gubbasztó kutya sem. A férfiak és az ő gépeik idilljei. Elképesztően hidegek ezek a jelenetek, kiüresedettek, ugyanakkor valami kiegyensúlyozottság, jókedv is árad belőlük. Elég csak egy pillantást vetni némelyik arcra, hogy belássuk: ezek az emberek szó szerint jól elvannak.

Barakonyi éppen abban nagyszerű, hogy nem akar az ábrázoltakhoz hozzátenni semmit, de elvenni sem, hagyja, hadd működjön a beállítás a maga módján. És ugyanez a címadásra is igaz, semmi sallang: Flex, Fúrógép, Szivattyú. (Sajnos ezek nincsenek közvetlenül a képek alá írva, és fura, hogy az egyik fotót a raktár lépcsőjének tetejéhez száműzték.) Az analóg géppel és direkt vakuval készített képek a maguk egyértelműségében töltődnek fel ironikus, groteszk és elidegenedett, mégis valamiképpen vidám és átélhető tartalmakkal. Sörhasat, atlétatrikót és fürdőgatyát ritkán ábrázolnak ilyen finoman.

Deák Erika Galéria, Bp. VI., Mozsár utca 1., nyitva: február 9-ig

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.