Tartalom

(2013-01-24)

Snoblesse
Publicisztika

Turcsányi Sándor

Publicisztika

Folytatása következik...

A csehországi elnökválasztásról

Még az első forduló előtti kampányidőszakban járta egy elég gagyi vicc Csehországban, ami az amerikai elnökválasztással hasonlította össze a hazait, mondván, ott aztán van kenyai, olasz, norvég vagy épp mormon jelölt is, de az mind semmi, mert a cseheknek jutott zsidó, svájci, japán, de még egy avatar is.

Lenkei Gábor

Publicisztika

Az utolsó kitörési pont

Bibó István, Szűcs Jenő és az alulról szerveződő társadalom esélyei

Szinte hihetetlen, hogy mindazok a felemás megoldások, torzulások, tévhitek, amelyekkel Bibó István a magyar politikai nyomorúság okait keresve olyan kérlelhetetlenül nézett szembe, milyen élénk színekkel jelennek meg a magyar állam mai vezetőinek nyilatkozataiban, Orbántól Kövéren és Semjénen át Matolcsyig és Fekete Györgyig. Mintha a 89-es Bibó-kollégisták csak azért tanulták volna meg névadójuk leckéjét, hogy húsz év múltán a fonákjáról tárják elénk.

Felcsuti Péter

Publicisztika

Utánanyúlnak, utána nyúlnak

A svájci magyar bankszámlák elleni kormányzati akcióról

Az emberek menekítik a tőkéjüket mindenhonnan, ahol nem bíznak a kormányban. Nem vitás, ez veszteség a kibocsátó országnak. Ahogy az is biztos, hogy a tőkemenekítők között voltak adócsalók is - de nagyon sok, a pénze biztonságáért aggódó tisztes polgár is. Ne tudná ezt Lázár János?

Egotrip

Váradi Balázs: Csak semmi politika!

Egotrip

A villanymozdony füstje

A kontúrok már alakulnak: kinek öröm, kinek bú, de a következő négy év parlamenti többségét befolyásolni igyekvő polgár 2014-ben is a Fidesz-KDNP és valamiféle, szocialistákat is tartalmazó formáció között kényszerül majd választani.

Mérő László: Maga itt a tánctanár?

Egotrip

Minősítés

A Wikipédiában sokáig ez volt olvasható a rólam szóló cikkben: "Lánya, Szabó Réka matematikus, az ELTE munkatársa, és a Tünet Együttes független tánckar vezetője."

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Visszavettek

A megállapodás, amelyet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseletében Nagy Dávid, a kormány nevében pedig Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője hétfőn, lapzártánk napján írt alá, jobbára mellébeszélést és hamis ígéreteket tartalmaz. Egy lényeges pontja viszont a kormány meghátrálását jelzi.

Belpol

Belpol

Ragadozó életmód - A kapuvári húsüzem tönkretétele

Titokzatos vevők, kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánítás, feljelentések, becsapott dolgozók, felszámolás, százmilliókkal bennragadt sertéstenyésztők, egy öngyilkosság és gyász. Tragikus mérleg címszavakban a Kapuvári Hús Zrt. körüli eseményekről. A helyszínen jártunk.

Pénzosztás az MMA-nál

Belpol

Fekete György, a függetlenek mecénása

Progresszív színházi műhelyek, buzgón zsidózó folyóirat és a testvéri szervezetek is kaptak pénzt a Magyar Művészeti Akadémia pályázatain tavaly. Az akadémikusok sem jártak rosszul, de az egyes döntéseknél nagyobb baj a rendszer általános szakmaiatlansága.

Adóamnesztia

Belpol

Megbocsát az állam

2008 végén Gyurcsány Ferenc kormánya indította, 2012 végén Orbán Viktor kormánya zárta a feltételeiben többször is lazított adóamnesztiát. Kettejük közül Orbán hozott haza több pénzt, de a nagy siker elmaradt.

A magyar kormány és az uniós túlzottdeficit-eljárás

Belpol

Megfelelési kényszer

Kevésbé gazdasági-költségvetési, mint inkább politikai jelentősége lehet annak, ha Magyarország idén kikerül a 2004 óta tartó uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól. Jelenleg az a valószínűbb, hogy nem kerül ki alóla.

Volánbusz-tender: Minden kockázat nélkül

Belpol

Pompásan hasítanak

A piaci versenyt korlátozva, a közpénzeket ésszerűtlenül felhasználva, többszörösen törvényt sértve szerződtette egyik alvállalkozó partnerét 2007-ben a Volánbusz Zrt. - derül ki a Magyar Narancs birtokába került jelentésből. A közlekedési társaság a közbeszerzést úgy írta ki, hogy csakis előnytelen üzletet köthetett a Kontakt-Busz Kft.-vel. A cég a kormányváltás után sem esett ki a Volánbusz kegyeiből.

Interjú

Belpol

"Kapkodva, előkészítés nélkül zajlott"

Reményik Kálmán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. korábbi elnök-vezérigazgatója az e-útdíj-tenderről

Visszalépett a szerződés aláírásától az e-útdíj-pályázaton győztes Getronics Magyarország Zrt., ezzel pedig legalább 35 milliárd forint veszteség éri az idei költségvetést. Az új díjszedési rendszerről és az ügy körülményeiről az állami infrastruktúra-fejlesztő korábbi első emberét kérdeztük.

Külpol

Halott túszok Algériában

Külpol

Vesztesek klubja

Abdelmalek Szellal algériai miniszterelnök hétfő esti bejelentése szerint 37 külföldi túsz és 29 támadó halt meg a január 16-ai dél-algériai iszlamista támadás és a 20-áig elhúzódó felmentő katonai akció során. Riasztóan nagy számok, ráadásul nem is véglegesek, hiszen a tigantourine-i földgázfeldolgozó üzem lerohanását követően még mindig számon tartanak eltűnteket - köztük külföldieket is -, egyébként pedig már voltak rosszabb eredményei is a halottszámlálásnak.

Film

tévésmaci

Film

Farkasfog, a magvetemény

Amikor Sztupa és Troché a közeli világvárosban lévő székházuk könyvtárában armanacot (Larressingle X.O.) szürcsölve a múltról fecsegtek, Sztupa azt kérdezte, hogyan meséljem el a teherpróbát? Vagy inkább azt, amikor még csak épült a híd és a míniumos korrózióvédelemtől narancssárga volt az egész, a pillérek, a kötélzet, minden tök narancssárga.

Film

Film

Kezelés

Mi a különbség a prostituált és a szexterapeuta között? Előbbit, hát, nem övezi széles körű megbecsülés, pénzért árulja, amije van, s a szolgáltatáshoz a kigyakorolt nyögések mellett ilyen szövegek tartoznak, hogy: "de jó vagy", meg, hogy "gyere, gyere". A szexterapeuta viszont egészségügyi szakember, aki mentálhigiénés okokból szeretkezik, illő honoráriumért, s nem nyög, hanem figyelmes és biztató arckifejezéssel állapítja meg: "Öt másodperc! Nagyon jól haladunk, büszke lehetsz magadra!" Ukmukfuck.

Animációs film

Film

ParaNorman

Parodizálunk egy (al)műfajt, s egyben fejet is hajtunk neki - mindezt úgy, hogy magunk is betagozódunk az adott zsánerbe. Így működött a Ház az erdő mélyén, így működik a ParaNorman is, ráadásul mindkettő a slasherbe néz bele, majd kacsintgat ki mindenfelé.

Interjú+Kritika

Film

"Ki akarsz ugrani az ablakon"

Dustin Hoffman filmsztár

Első rendezése, a Kvartett nemrég indult a magyar mozikban. A Diploma előtt, Az elnök emberei, az Esőember, az Éjféli cowboy, a Kramer kontra Kramer vagy éppenséggel az Aranyoskám kétszeres Oscar-díjas sztárja a londoni filmfesztiválon nyilatkozott lapunknak.

Zene

mi a kotta?

Zene

Raevius ezredes balettje

Nagy művek, nagy előadók - a kiábrándítóan szürke, ám ezúttal egyszersmind helytálló közhely szintjén megfogalmazva így sommázhatnánk az előttünk álló hét koncertprogramját.

Koncert

Zene

Pannon Filharmonikusok

Bogányi Gergelyt vendégelő esttel indult a pécsi együttes "A zongora arca..." fantázianevű koncertsorozata, s a kollegiális és egyszersmind testvéries együttműködés a kiváló szólista, valamint a Bogányi Tibor által irányított Pannon Filharmonikusok között - mértéktartóan fogalmazva is - igen szép eredményt hozott.

Zene

"Javára válnak a hibák"

Felföldi Péter - Chief Rebel Angel

A Disfear és a Zeke gyors, rövid és kíméletlen hardcore/punk zenéje felől indult, de annál jóval dallamosabb budapesti zenekar közel tíz éve alakult. Első lemeze, a Death Rock City 2007-ben, az igen erős The Black Horn pedig tavaly év végén jelent meg: ebből az alkalomból kérdeztük a zenekar basszusgitáros-énekesét.

Könyv

Könyv

Könyv

Dubravka Ugresic: Banyatanya

Nem indul rosszul. Az alapkonfliktus - az írónő és a szeretve tisztelt, de rengeteg problémát okozó idős édesanya kapcsolata - ígéretesnek tűnik, és lehetőségeket rejt magában a levakarhatatlan fiatal etnográfus lány alakja is.

Interjú

Könyv

"Nem ilyen az életem" - Szvoren Edina író

A nemrég megjelent Nincs, és ne is legyen legalább annyira magával viszi az olvasót, mint az első könyv - a már ismert, sötét és nyomasztó világba. A Pertu hangos szakmai sikere után sem lett főállású író, ugyanúgy zenét és szolfézst tanít. De már nem irtózik - annyira - saját szövegeitől.

Színház

Színház

"Rutinból játszani maga a halál" - Szandtner Anna színész

2003-ban végzett a híres Máté-Horvai-osztályban. Rögtön a Katona József Színházba került, több komoly díjat nyert, de két év után azt mondta: otthagyja a színészi pályát. Volt spanyoltanár, aztán egy év után szabadúszóként újra játszani kezdett. 2009 óta az Örkény Színház társulatának tagja.

Színház

Színház

A lakáj ideje

Mrozek: Tangó

Az abszurdnak megvan az a sajátossága - veszélynek is mondhatnám -, hogy bizonyos körülmények összejátszása folytán realizmussá szelídül avagy fokozódik. A Tangó pedig már évtizedekkel ezelőtt is képes volt frenetikus komédia, nagyszerű színészparádé lenni - igaz, Paál István rendezésében lélegzetelállító fenyegetés is. Vagyis ismerni véljük minden árnyalatát - nem megfejtésre szorul hát, hanem fölismerésre. Már azoknak persze, akik nem újszülöttek a terepen, és van mit fölismerniük.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Inkább a tevék

Valóság és illúzió - kiállítás a Nagycirkuszban

Bár a Duna TV január 9-én sugárzott Kultikon című magazinjának műsorvezetője (aki a fiatalosan laza stílust abban vélte megtalálni, hogy teátrális mozdulatokkal végigsétált a kamera előtt) kortárs művészeti kiállításnak nevezte a Fővárosi Nagycirkuszban látható anyagot, sajnos az épület előtereiben bemutatott "valami" nem felel meg egyik kritériumnak sem.

Kiállítás

Képzőművészet

Gőbölyös Luca: Háttér

Az önnön testükkel és szépségükkel foglalkozó nőművészek munkásságában általában új fejezetet jelent, ha megjelenik életükben a gyerek: ekkortól kezdve szinte már csak erről tudnak "beszélni". Gőbölyös 2010-es Knoll galériabeli kiállítását a Férjhez akarok menni címmel látta el (igaz, ott önmaga mellett többek közt fanszőrökkel díszített ételfotókat mutatott be). Most úgy tűnik, célba ért: a szingli életforma frivol fricskázását felváltotta az anyasággal kapcsolatos szerepminták óvatos kritikája.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Kemény, puha, okos

Kultúrdiplomácia az Arénában

Úgy tűnik, hogy a nemzetközi diplomácia manapság legdivatosabb szakszavai tulajdonképpen ugyanattól az embertől származnak. Joseph Nye, a Harvard Egyetem professzora, nemzetközi hírű politikai elemző definiálta ugyanis a hard power, soft power és smart power fogalmait, azaz a kemény, a puha és az okos erőt. Hogy mindez mit jelent, azt az InfoRádió hallgatói, ha máshonnan nem, egy vasárnap délutáni beszélgetésből biztosan megtudhatták.

Gasztro

chili&vanília

Gasztro

"És forró legyen, mint a babám szíve!"

"Hozhatom a velős csontot, nagyságos uram? - Valóban. Csak arra figyelmeztetem, Vendelin barátom, hogy kenyérszeleteket pirítsanak hozzá, mert a zsemlye ilyesmihez nagyon nem alkalmas. És forró legyen, mint a babám szíve."

Lokál

Esemény

Lokál

Tér/Zene

Gulyás Anna nem tánczenére táncolt, Szűcs Péter (klarinét) nem tánczenét játszott. Történt viszont valami más. A gesztusok, a testtartás, a lépések, a forgások (közönségesen: a tánc) plasztikus jelentéssé fordították át a felhangzó darabok ritmikáját, tempóját, dallamát. Mindezt annak ellenére is üdvözölni lehetett, hogy az átfordítások a kiválasztott művek - mint amilyen a tökéletesen absztrakt Dal Luciano Beriótól vagy a New York Counterpoint Steve Reichtől - értelmezésének körét valamelyest szűkebbre szabták.

Sport

Sport

Árnyékában a diadalív - Lance Armstrong bukása

Hétszeres Tour de France-győztes, a 2000-es sydneyi olimpia bronzérmese - volt tavaly októberig. A rákot is legyőző szupersportember mítosza ekkor dőlt meg, s a múlt héten immár saját maga is elmondta a sztoriját. Gengszter, balek vagy mégis, mindennek dacára a sportág legnagyobb bajnoka Lance Armstrong?

Tudomány

Influenza '13

Tudomány

Zsebkendőnyi helyen

A mostani tél évtizedek óta a legsúlyosabb influenzajárványt hozta magával - a tengerentúlon. Vajon átterjedhet hozzánk is az amerikai epidémia?

Ételhordó

étel, hordó

Ételhordó

Bugsy

Egyszer már ugráltunk azon - talán Al Capone kapcsán -, hogy klassz dolog a legenda, de ezért még nem kellene vendéglátóhelyet elnevezni utolsó gazemberekről. Most itt az újabb nekirugaszkodás, mert annyira mi sem vagyunk naivak, hogy elhiggyük: a Bugsy névvel a tulaj valamely hozzátartozójáról, házi kedvencéről, netán önmagáról kívánt megemlékezni.