Fideszes alelnök – független polgármester: politikai játszma Szombathely és Bucsu között

  • Kupi Györgyi
  • 2019. október 18.

Kis-Magyarország

Független polgármesterjelöltként indult Bucsuban a szombathelyi Fidesz alelnöke, és nyert. Mégsem tette lapátra a kormánypárt, mint Koczka Tibort, Szombathely renitens alpolgármesterét.

Gál Sándor minden bizonnyal azért maradhatott meg fideszes tisztségében, mert nem a Fidesz ellen indult el, míg Koczka Tibor igen. Mint arról beszámoltunk, Koczka Tibor öt évvel ezelőtt még listavezető, az elmúlt fél évtizedben pedig szombathelyi alpolgármester volt, ám most számításba sem vette őt a Fidesz és Hende Csaba, a térség fideszes országgyűlési képviselője az önkormányzati választás előtt. Ezért függetlenként indult, de csak a voksok 3,5 százalékát kapta meg.

Gál Sándor ha akart volna se indulhatott fideszes ellen Bucsuban, ugyanis egyetlen vetélytársa nem volt, a hatszáz lelkes osztrák határ menti faluban. A képviselők is mind függetlenek.

Koczkát kikosarazták

Koczkát kikosarazták

Fotó: Koczka Tibor/Facebook.com

Nem a közérdekű adatkérésre

Lehet, hogy azért indult a Fideszes városi alelnöke független jelöltként, mert nem akart kilógni a bucsui testületből.

Egyszer Fidesz-alelnök, egyszer független, Gál Sándor (jobb szélen)

Egyszer Fidesz-alelnök, egyszer független, Gál Sándor (jobb szélen)

Fotó: Fidesz, Szombathely/Facebook.com

Gál Sándor a 100 százalékban a szombathelyi önkormányzat tulajdonában lévő Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki azzal tett szert országos hírnévre, hogy a bírósági ítélet ellenére sem adta ki a TASZ közérdekű adatkérésére az általa vezetett cég üzleti tervét.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.