Továbbra is teljes a bizalom a szegedi egyetemen Habony Árpád embere iránt

  • narancs.hu
  • 2019. október 17.

Kis-Magyarország

A kampány ide vagy oda, Habony Árpád bizalmi embere, Kobza Miklós újabb egy éves szerződést kapott a Szegedi Tudományegyetemtől. Pikáns, hogy közben a Botka László ellenes kampány felépítésével küldte a Fidesz a városba.

Mint korábban megírtuk, hetekig nem kaptunk választ a Szegedi Tudományegyetem Jogi, Igazgatási és Humánpolitikai Főigazgatóságáról, hogy meghosszabbították-e Kobza Miklós, Orbán Viktor egykori fotósának, az MTVA korábbi sajtófőnökének szerződését.

Ezért belső forrásokra hivatkozva írtuk meg, hogy bár augusztusban lejárt Habony Árpád bizalmi emberének szerződése, Kobza továbbra is bejár az egyetem dékáni hivatalába.

Hivatalos válasz a hosszabbításról

A cikk megjelenését követően azonban megérkezett a hivatalos válasz, amely megerősítette állításunkat. Dömötör Máté főigazgató a következő választ küldte szerkesztőségünknek: „Kobza Miklós szerződését meghosszabbítottuk, így jelenleg 2019. év szeptember hó 1. napjától kezdődően 2020. év augusztus hó 31. napjáig, határozott időtartamú megbízási szerződéssel áll foglalkoztatási jogviszonyban.” A feladatkörei sem változtak.

Kobza jobban keres, mint az egyetemi tanárok

Kobza épp az ellenzéket osztja

Fotó: PestiSrácok-videó

Ahogy Dömötör válaszában írja: „Feladata: közreműködés a 2020/2021-es beiskolázási év hallgatói toborzási munkafolyamataiban, különös tekintettel az egyetem országos sajtómegjelenéseinek szervezésére, és az SZTE országos, továbbá nemzetközi imázsának további megerősítésére.”

Később arra is rákérdeztünk, hogy a változatlan munkakörökkel változatlan fizetés jár-e, amire néhány napja szintén Dömötör Máté válaszolt. Mint írta: „Kobza Miklós megbízási díja nem változott, jelenleg is bruttó 700.000 Ft/hó.”

Habony belső körének aktív tagja

Egyetemi igazolása azért volt furcsa, mert közismert róla, hogy van munkája, ami nem kevés idejét viszi el. Kobza ugyanis a Fidesz kommunikációs agytrösztjének egyik meghatározó alakja, Habony Árpád belső körének aktív tagja. Sőt több, mint egy évvel ezelőtt, amikor a pártban úgy döntöttek, hogy a Fidesz idén ősszel beveszi Szegedet, egyenesen őt küldték a Tisza-parti városba, hogy segítsen felépíteni a szocialista polgármester, Botka László elleni kampányt.

Időközben az egyetemen Rovó László lett a rektor. Rovóról köztudott, hogy jó kapcsolatokat ápol Lázár János egykori kancelláriaminiszterrel, illetve Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspökkel, aki Szegeden a jobboldal egyik meghatározó véleményformálója.

Időnként látják Kobzát az egytemen

A szegedi egyetem bejárata

Fotó: szte.hu

Nyílt titok ugyanis, hogy a Fidesz önkormányzati kampányának egyik legfőbb bástyája a Szegedi Tudományegyetem. Rovó rektor ajánlotta például először a szegediek figyelmébe azt a Nemesi Pált, akit végül független jelöltként a Fidesz indított a városban Botka László ellen.

Tolják a Fidesz szekerét

Egyik helyettese, Zakar Péter pedig ennél is messzebb ment (bár utólag a szavait közlő Délmagyarország című napilapot hazugsággal vádolta), hiszen egy eseményen kijelentette: „Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet”.

Nemesi Pállal kitapétázták Szegedet

Nemesi Pállal kitapétázták Szegedet

Fotó: szeged.hu

De akadt még pár eset, ami arra utalt, az egyetem vezetése nem Botkáért lelkesedik, mi több, megtolja az ellene folyó, esetenként karaktergyilkosságra építő kampányt. A városban sokan úgy tartják, jó példa erre, ami azzal a szűrőbusszal történt, melyet az egyetem az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól kapott, s amelyhez az SZTE biztosította azokat az orvosokat és ápolókat, akik a szűrést végzik.

Ennek az egészségügyi centrumnak a napi bérleti költsége hozzávetőleg 1 millió forint, és "véletlenül" Nemesi Pál kampányrendezvényeire pont eljutott. Fendler Judit, az egyetem kancellárja viszont azt nyilatkozta, amikor erről kérdezték, hogy nem tud a busz kampányszerepléseiről.

Mint ismert, hiába a hatalmas fideszes erőfeszítések - Kobza mellett egy időben Kubatov Gábor pártigazgató is Szegedre költözött, hogy felpörgesse a kampányt - Botka október 13-án hatalmas fölénnyel nyert. Kérdés, megérte-e a magyar tudományt és oktatást szolgáló szegedi egyetemnek ilyen mértékben rácsúszni a politikára?

Figyelmébe ajánljuk