A Narancs által feltárt fajvédő ásotthalmi ingatlanprojekt után eredt a BBC

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. február 7.

Kis-Magyarország

A Jobbik alelnöke egészen új információkat is csepegtetett a putyinista, brit szélsőjobboldaliakkal való kapcsolatáról.

Ásotthalmon forgatott a BBC, miután a televízió egyik munkatársa még tavaly év végén felfigyelt erre az ajánló cikkünkre, majd hamarosan elolvasták a Narancs teljes riportját is Toroczkai László putyinista ismerősei, a Knights Templar International jeles férfiairól és azok ásotthalmi ingatlanprojektjéről.

A sztorit még tavaly decemberben írtam meg, ezután keresett fel a BBC, hogy őket is érdekelné az anyag, és több mindenben segítettem nekik a forgatáshoz. A közel 12 perces tévériportot végül kedd délelőtt adták le.

Toroczkai László a BBC riportjában

Toroczkai László a BBC riportjában

 

 

A történet dióhéjban annyi volt, hogy a Jobbik körül legyeskedő brit szélsőjobboldaliak – akik valahogy remek orosz kapcsolatokkal is rendelkeznek – előbb Budapestre költöztek, és ma is innen menedzselik ún. lovagrendjüket. Mindeközben egy olyan ingatlanprojektet találtak ki, amelynek lényege, hogy megpróbálnak kiközvetíteni nyugat-európai, hangsúlyozottan fehér és vallásos embereknek olcsó ásotthalmi tanyákat, és ebben Toroczkai László polgármester – aki a „lovagrend” egyik vacsoráján is megjelent – aktívan segített nekik. (Például ezen a videón.)

A lényeg azonban persze nem Toroczkai, hanem egy Nick Griffin nevű brit szélsőjobboldali, korábban holokauszttagadásba keveredett politikus, és James Dowson agytröszt, akiről nemrég a New York Times is írt egy cikket annak apropóján, hogy Dowson „beszállt” az amerikai elnökválasztás kampányába gátlástalan álhírportáljával – természetesen Donald Trump oldalán. (A New York Times cikkében Dowson putyinista mivolta szintén előkerült.) Ez a két brit fickó amúgy már javarészt Magyarországon él, ők állnak a fehér európaiakat Ásotthalomra költöztető projekt mögött.

Róluk, mármint Dowsonról és Griffinről a BBC-nek Toroczkai annyit elmondott – bár ezt nekünk pont nem említette –, hogy korábban közösen többször meglátogatták Ásotthalmot, és körbenéztek ott. A teljes riportban egyébként a nézők megismerkedhettek a Jobbik alelnökének hírhedt rendeletével, és egy Ásotthalomra költözött brit férfival is.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.