Vita, vita hátán – szelet vetnek és vihart aratnak a fideszesek Békésben

Kis-Magyarország

Legalább féltucatnyi konfliktus jellemezte és jellemzi a Fideszt Békés megyében. Még a sokat veszekedő és kifele beszélő MSZP-re sem volt jellemző ennyi konfliktus. Viharos a kormánypárt élete a Viharsarokban.

Mint arról hétfőn a Narancs.hu beszámolt: Orbán Viktorig, Kövér Lászlóig és Kubatov Gáborig is eljutott a gyulai belharcokról tudósító 23 oldalas dolgozat.

Ez dolgozat a helyi pozícióharcról, egymás kiszorításának szándékáról és arról is tudósít, hogy a városvezetés, illetve a térség fideszes országgyűlési képviselője, Kovács József nem szívleli egymást. Az iromány szerzője sincs jó helyzetben: miután egy beruházás körüli vita miatt összeütközésbe került Gyula fideszes vezetésével, leváltották posztjáról, a közelmúltban pedig még a pártból történő kizárását is kezdeményezték.

A Fidesz-központnak szánt iromány két olyan "puccskísérletről" is tudósított, amelyek a térség  parlamenti képviselő ellen irányultak - hogy valaki mást indítsanak a helyében. Igaz, ezt merőben másként látja és ítéli meg Görgényi Ernő gyulai polgármester, aki úgy véli, inkább a dolgozat szerzője, Galbács Mihály akar puccsolni azáltal, hogy bevonta a helyi konfliktusokba a pártvezetést és akadályozni próbálja az ő őszi újrázását.

Kovács József: volt vagy sem puccskísérlet?

Kovács József: volt vagy sem puccskísérlet?

Fotó: Kovács József/Facebook.com

De nem ez az egyetlen Fideszen belüli konfliktus Békésben. Tovább harcol a súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Simonka György országgyűlési képviselővel szemben néhány olyan dél-békési polgármester is, aki nem volt hajlandó a hűbéri rendszer része lenni, noha a kormánypárti képviselő mindenkitől elvárná, hogy dicsőségét zengjék és tüntessék ki.

Belső vita az EU-források elosztásáról

A dolgozatból az is kiderül, hogy mennyire nem szívleli egymást Görgényi és Simonka sem. Ahogy az is, hogy az ellenszenv nemcsak személyes jellegű, sokkal inkább a pénzekért folyó versenyfutás miatt alakult ki kettőjük között.

A dolgozat szerzője szerint a két fideszes politikus, Görgényi és Simonka komoly harcot folytatott azért, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 58 milliárd forintja Békés megye melyik régiójában legyen elköltve: Gyula térségében vagy Simonka felségterületén. Pár évvel ezelőtt a Simonka befolyása alatt álló Békés megyei önkormányzat olyan előterjesztést tett, amely szerint a források döntő része a leszakadó Dél-Békésnek jut. Ezt kifogásolták a többi körzet képviselői, élükön Görgényi Ernő gyulai polgármesterrel. A politikai adok-kapok hamar személyeskedésbe ment, már-már szakadással fenyegetett. Végül sikerült igazságosabban elosztani a rendelkezésre álló pénzügyi forrásokat - igaz, az ellenszenv megmaradt.

Görgényi nekiment Simonkának

Görgényi nekiment Simonkának

Fotó: Görgényi Ernő/Facebook.com

Aligha függetlenül ettől a fideszes belháborútól, hogy 2017 januárjában minden előzmény nélkül, azonnali hatállyal leváltották Gajda Róbertet a Békés Megyei Kormányhivatal éléről. Formálisan ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tette meg, de máig sokak meggyőződése, hogy ez üzenet volt a békési fideszes harcoló feleknek is.

Ugrott a választmányi elnökség, szembefordult a fegyverhordozó

Az is egy közel múltbeli viharsarki fideszes belharc eredménye volt, hogy június végén nem választották meg újra a Fidesz Békés megyei választmányi elnökének Simonka Györgyöt, holott előzetesen feltett szándéka volt, hogy indul a térségben nagy befolyást nyújtó posztért.

Márpedig az előzetes jelek azt mutatták, ha elindul, nyer, mert a helyiek nem merik leszavazni. Ugyanis hiába a gyanúsítás, az ügyészségi vizsgálat, erejéből nem veszített, aki szembefordul vele, azt kiszorítja a helyi pártszervezetből. Csakhogy az utolsó pillanatokban valami történhetett - több alapszervezet is morgolódott, fentről is üzenhettek -, így végül letett az indulásról.

Simonka György: választmányi elnökség ugrott

Simonka György: választmányi elnökség ugrott

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A viharsarki fideszes konfliktusok számát gyarapította – amint erről a Narancs.hu elsőként számolt be –, hogy június közepén „kipakolt” Simonka György egyik fegyverhordozója, a pályázati ügyeket intéző Galló Ferenc.

„Politikai értelemben Simonka megbukott” - írta ki a Facebookra hozzátéve: „önmagában az, hogy ha egy politikust vád alá helyeznek, és gyanúsítottként hallgatnak ki, az olyan, mintha egy lepracsengő lenne a nyakában! Akkor azt javasoltam, hogy a bírósági ítéletig mondjon le” – fejtette ki Galló, akinek hirtelen jött őszintesége sokakat meglepett a megyében.

Galló Ferenc: bírált és repült

Galló Ferenc: bírált és repült

Fotó: A szerző felvétele

Ám hiába lapogatták sokan a hátát bátorsága miatt, a pártból és a székéből hamar kipenderítették. Ahogy alig egy évvel ezelőtt Galló hatalmi szóval, azaz Simonka parancsára lett szülőfaluja Medgyesbodzás alpolgármestere, éppúgy hatalmi szóval került ki onnan.

Simonka ugyanis megüzente az ottani polgármesternek és önkormányzati képviselőknek, ha bizalmat szavaznak a neki hátat fordító Gallónak, akkor a község a jövőben ne számítson semmilyen fejlesztési forrásra. A döntéshozók értettek a szóból.

A „függetlenség” álcája alatt

S van még egy kevésbé ismert, de fontos terepe a viharsarki fideszes belháborúnak. A külső szemlélő számára 2014-ben meglepetésre lett a békési megyeszékhely, Békéscsaba polgármestere a magát „függetlennek” nevező Szarvas Péter. Őt valójában egy békéscsabai fideszes belharc segítette a városvezetői székbe.

A nem mindentől független Szarvas Péter

A nem mindentől független Szarvas Péter

Fotó: Hajrá Békéscsaba Egyesület/Facebook.com

Ugyanis a Viharsarok fővárosában összekülönbözött egymással a Fidesz két szárnya, ezért az öt évvel ezelőtt a városvezetői, 2018 tavaszán pedig az országgyűlési képviselőségnek búcsút intő Vantara Gyula segítségét és támogatását mindig maga mögött tudhatta Szarvas Péter elindult "függetlenként". Aki nem csupán a Fidesz tagja volt, de legalább ilyen fontos, hogy sokat focizott együtt a miniszterelnökkel.

A „házi böllérnek” is mennie kellett…

Végül ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a már ügyészségi vizsgálat alatt álló Simonkának nemcsak a lázadókat sikerült levernie, de még egy olyan jelentős befolyással bíró fideszest is sikerült kiszorítania a pártból, mint Orbán böllérje.

Mint emlékezetes, Takács Ferenc az ügyészségi gyanúsítást követően elsőként emelte fel a  szavát Simonka ellen. Akkor azt merészelte mondani, hogy „aki bűnös, annak bűnhődnie kell.” Ám hiába van közvetlen kapcsolata a miniszterelnök-pártelnökkel, végül elvérzett a békési hűbérúrral szemben: kilépett a Fideszből és a jövőben a KDNP-ben folytatja a munkáját.

Szarvason három fideszes indul a polgármesterségért

De ha ez sem volna elég, akkor nézzük a Békés megye nyugati kapujának számító Szarvast! Itt nem kevesebb, mint három fideszes indul az október 13-i helyhatósági választáson a városvezetői címért. A 21 éve polgármester Babák Mihály jó előre közölte, hogy nem kíván újrázni, aztán mégiscsak meggondolta magát. Állítólag Kövér László biztatása is kellett ehhez.

Babák Mihály közel két évvel ezelőtti, a 70, születésnapját megünneplő, urizálástól és egy kis dorbézolástól sem mentes bulijáról annak idején a Narancs.hu beszámolt.

Babák Mihály: 21 év után sem tudja abbahagyni

Babák Mihály: 21 év után sem tudja abbahagyni

Fotó: Babák Mihály/Facebook.com

Ám a helyi Fidesz alapszervezet a jelenlegi alpolgármester Hodálik Pált támogatja, s ugyancsak elindul polgármesterjelöltként Babák Zoltán is. Mint mondja, ő független, de helyben mindenki tudja, ő is fideszes. Három fideszes hogyan fér meg egy csárdában?  Erre az elkövetkező két hónap ad majd választ.

Figyelmébe ajánljuk