Rejtélyes pénzek osztogatásáról is szó esik a birtokunkba jutott fideszes dolgozatban

Kis-Magyarország

A 23 oldalas panaszlevélben egy Kósa Lajos által beígért 300 milliós összeg is előkerül, amit állítólag a 2018-as kampányra terveztek be.

Mint arról hétfő reggel egy birtokunk jutott, Orbán Viktornak küldött, belső használatra szánt dokumentumból kiderült, alig két hónappal az önkormányzati választások előtt komoly harcok folynak a Fideszen belül Békés megyében.

Van, aki kilépett a pártból, van, akit kiszorítottak. A súlyos vádakkal illetett, bűncselekményekkel gyanúsított Simonka György lényegében mindenkivel küzd - sokat összetennék a két kezüket, ha megszabadulna tőle a békési szervezet. A gyulai polgármester, Görgényi Ernő szemben áll Simonkával, korábban összekülönbözött a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjével, Kovács Józseffel, ráadásul újabb sebet kapott, amikor kiderült, volt gazdasági alpolgármestere, Galbács Mihály egy 23 oldalas panaszlevélben sorolta “bűneit” Orbánnak, a választmány elnökének, Kövér Lászlónak és a pártigazgatónak, Kubatov Gábornak.

Birtokunkba jutott egy kényes, Orbánnak küldött panasz: belharcok dúlnak a Fideszben

Két hónappal az önkormányzati választások előtt valóságos háború zajlik Békés megye második legnépesebb városában, Gyulán. A konfliktus gyökerei mélyre nyúlnak. Előbb a színfalak mögött különbözött össze a fideszes polgármester, Görgényi Ernő és egykori helyettese, a volt gazdasági alpolgármester. Majd következett a nyílt harc: Galbács Mihályt előbb nem jelölték városvezetői posztjára, tavaly áprilisban kizárták őt az önkormányzati Fidesz-frakcióból, és elvették tanácsnoki megbízatását is, igaz, maradt a gazdasági bizottság elnöke.

Egyszóval a Viharsarok kifejezés a békési fideszesek számára 2019 nyarán nemcsak egy tájegység elnevezése. Korábbi cikkünkben Görgényi egyébként így magyarázta Galbács “lázadását”, a dolgozat megírását: “célja nyilvánvalóan a bosszú, a városvezetés és az országgyűlési képviselő lejáratása, és közöttünk viszály szítása”. Mint írta, Galbács azért szorult ki a városvezetésből, mert a Termál FC elnökeként visszaélések gyanúja merült fel vele szemben.

A Narancs.hu vidéki Magyarországgal foglalkozó rovata most utánanézett az említett ügynek, hogy mit kavartak a helyi politikusok a Termál FC körül.

A rejtélyes 100 millió

A végső szakítást a gyulai fideszes városvezetők és Galbács Mihály között egy, a helyi sportpályára tervezett edzőterem körüli kavarások okozták. Az akkor a Gyula Termál FC labdarúgó klub elnöki tisztét is betöltő Galbács nagyobb részt tao-pénzekből akarta finanszírozni a projektek, illetve - mint az a birtokunkba került dokumentumból kiderül - becsatornázott volna egy 100 milliós összeget is, amelynek forrása elég homályos.

Ugyanis ez abból a rejtélyes 300 millió forintból lett volna elkülönítve, amit Kósa Lajos akkori frakcióvezető ígért be a választókerületnek. A dolgozatból nem derül ki, hogy ez milyen pénz. A központi költségvetésből származott volna? Netalán uniós forrásról beszélünk? Esetleg a pártfinanszírozás fekete és szürke zónájába pillanthatunk bele az iromány segítségével?

false

Egy biztos, a pénzt úgy forgatták volna, hogy az a Fideszt segítse a választásokon. Tehát még ha hivatalos eljárásról is beszélhetünk (például költségvetési címzett támogatás egy elmaradott térségnek), akkor is az derül ki a dolgozatból: a Fidesz úgy mozgatja az adófizetők pénzét, hogy abból minden körülmények között a párt jöjjön ki jól. Galbács azt írta: úgy számoltak, ezt a pénzt a 2018-as tavaszi kampányhajrában adja majd át Kovács József országgyűlési képviselőjelölt.

Tegyük hozzá, maga a szerző sem érzi problémának, mi több, természetesnek véli, hogy a kampányban így folyik a pénzek osztogatása. A dolgozatában ugyanis nem a pénzosztás módját tartja gondnak, hanem, hogy az ígért összeget végül nem a projektre fordították.

Pattanásig

A Kósával elkezdett egyeztetések azonban elakadtak, a tervről a helyi Fidesz-frakció is tárgyalt, de ott Galbács szerint leszavazták. A volt gazdasági alpolgármester azt állítja, Görgényi vezetésével az az álláspont kerekedett felül, hogy az üzemeltetés költségeire nincs forrás. Ennek ellenére Galbács a helyi fociklub elnökeként 2017 májusában beadta a tao-pályázatot, kettőjük konfliktusa pedig eldurvult.

Galbács Mihály

Galbács Mihály

 

Leírása alapján ezek után retorziók sora érte őt, így a gyulai polgármester leállíttatta a MLSZ-nél a sportfejlesztési program jóváhagyási folyamatát. Ekkor, állítása szerint, a megfelelő számú kezdeményezés dacára sem hívták össze a gyulai Fidesz taggyűlését. Egy későbbi taggyűlésen pedig szóvá tette a gyulai Fidesz-szervezet elnökének, hogy szabályos kezdeményezésre sem hívta össze az ülést. Ekkor Galbács leírása alapján azt válaszolta neki Alt Norbert, hogy „őt az alapszabály nem érdekli.”

Ezt követően ment el Galbács a térség parlamenti képviselőjéhez, Kovács Józsefhez, hogy tájékoztassa a kialakult helyzetről. Egyben segítséget kért tőle, hogy a tao-pályázathoz legyen önereje a városnak vagy a helyi fociklubnak. Ekkor Kovács József állítólag azt mondta Galbácsnak, hogy Kósa Lajos frakcióvezető biztosított a választókerületnek 300 millió forintot azzal a céllal, hogy olyan beruházást indítsanak be a térségben, „amely az országgyűlési kampány időszakában segíti a jelölt munkáját. (Kovács József) elmondta azt is, hogy az összeget átadta a gyulai városvezetésnek.”

A történet vége, hogy Galbács - miután látta, hogy folyamatosan falakba ütközik - lemondott. Emellett az volt még Galbács „bűne”, áll a dolgozatban, hogy a focifejlesztések területén a kivitelezést nem a városi közbeszerzési pályázatokon hasító Futizó Kft. nyerte el, hanem más cégek. (Az Orbánnak írt levélben Galbács hosszan elemzi ennek a cégnek, illetve a háttérben álló gazdasági szereplőknek a viszonyát a városvezetéshez, azt állítva, másokat kiszorítva mozdultak rá helyben a közbeszerzésekre. Ezekre az összefonódásokra külön cikkben térünk majd vissza.)

A fideszes városvezetők viszont azt hányják a Galbács Mihály fejére, hogy a Termál FC indította beruházások késve és korrupciógyanúsan készültek el, igaz, feljelentést nem tettek az ügyben.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.