Segít-e a megvádolt Simonkán a büntetőjog felpuhítása vagy megtagadja a Fidesz?

Kis-Magyarország

Kitessékelik a frakcióból, kizárják a Fideszből, lemond mandátumáról, ezért időközi parlamenti választást kell tartani Dél-Békésben? – ezek a forgatókönyvek is elképzelhetőek azok után, hogy vádat emeltek Simonka György fideszes országgyűlési képviselő ellen. Párttársai az ártatlanság vélelmét, ellenfelei azt hangsúlyozzák, nem vagyunk a politikus feltételezett bűnlajstromának végén.

Korábban sokan magabiztosan azt jövendölték, nem lesz a Simonka-ügyből semmi, nem kerül sor a vádemelésre. Ha esetleg mégis, akkor azzal megvárják az október 13-i önkormányzati választásokat. A dél-békési találgatásokról - még mielőtt vádat emelt volna a Polt Péter vezette ügyészség - itt írtunk részletesebben.

Ezek fényében többeket meglepett, hogy a vádemeléssel nem várták meg a helyhatósági választásokat. Két, neve mellőzését kérő fideszes politikus azt mondta a Narancs.hu-nak, ők tudták, augusztus 20-a után felgyorsulnak az események. Igaz, nagy jóstehetség nem kellett ehhez, mert portálunk augusztus 6-án egy, a Központi Nyomozó Főügyészségtől (KNYFÜ) kapott válasz nyomán már megírta, hogy küszöbön áll a vádemelés. Akkor a KNYFÜ azt írta a Narancs.hu-nak, hogy „az ügyben az iratmegismerés lehetőségét már biztosította az arra jogosultaknak.” Ez pedig vádhatósági munka közeli befejezését jelentette. Így is történt.

Ha párttársai még néhány nappal ezelőtt is másra számítottak, az csak azzal magyarázható, hogy az ügyészségi nyomozás ellenére helyben úgy tűnt, Simonka hatalma a régi, még ahhoz is van ereje, hogy kiszorítsa a belső ellenzékét a Fideszből.

Most már nem a farsangra készül...

Most már nem a farsangra készül...

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Legsúlyosabb vádak politikus ellen

A nagyon súlyos vádak miatt immár vádlottként mekkora tehertétel a kormányzópártnak Simonka? – merül fel most a kérdés. Ne felejtsük el, ilyen súlyos vádakat a rendszerváltás óta eltelt harminc évben nem fogalmaztak meg magyar politikussal szemben.

Mik lehetnek a politikai következmények és mik a jogiak? A Fidesz kitessékelheti a parlamenti frakcióból és kizárhatja a pártból Simonkát, emellett felszólíthatja, hogy mondjon le országgyűlési mandátumáról. Ez eszébe juthat a dél-békési képviselőnek is. Ha ez utóbbi megtörténik, akkor időközi választásra kerül sor Békés megye 4. számú választókerületében.

A helyhatósági választások miatt az Országgyűlés csak az önkormányzati voksolás után egy nappal, október 14-én ül össze legközelebb, ami nem sürgeti tehát a Fideszt gyors cselekvésre. A Narancs.hu által megkérdezett fideszes politikusok, Kerényi János dél-alföldi régióigazgató és Herczeg Tamás, a Fidesz Békés megyei választmánya elnöke az ártatlanság vélelmét hangsúlyozta. Ehhez Kerényi hozzáfűzte, ez a közszereplőt éppúgy megilleti, mint a magánembert, egyébként sem szabad előre ítélkezni. Ha jól értelmezzük szavaikat, ezek szerint megvárnák a bírósági ítéletet.

Kerényi: Simonkának érdemei vannak

Kerényi: Simonkának érdemei vannak

Fotó: youtube.com

Arra azonban Kerényinek nem volt reakciója, hogy a közszereplők esetében nem elegendő tisztességesnek lenni, hanem annak is kell látszani. Ugyanakkor azt hangsúlyozta, Simonkának komoly érdemei vannak, mert 2010 óta háromszor nyert egyéni körzetet a Fidesznek.

Maradt a bűnszervezeti minősítés

„Nekem az tűnik a legkomolyabbnak az ügyben, hogy nem változott a bűncselekmény minősítése, továbbra is bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás a Simonkával szembeni eljárás lényege” – mondta a Narancs.hu-nak Galló Ferenc, aki korábban Simonka munkatársa volt. Portálunk írta meg elsőként, hogy Galló szembefordult Simonkával és már a mentelmi jog visszavonásakor a lemondását látta célra vezetőnek.

Galló: munkatársból ellenség lett

Galló: munkatársból ellenség lett

Fotó: A szerző felvétele

A mentelmi jog felfüggesztésekor azt mondta Galló, hogy „Simonka politikai értelemben megbukott”. Hozzátette: „Önmagában az, hogy ha egy politikust vád alá helyeznek, és gyanúsítottként hallgatnak ki, az olyan, mintha „egy lepracsengő lenne a nyakában!” Galló most azt mondta, hogy Simonka óriási tehertétel a Fidesznek, ki kell lépnie a pártból.

Segít a lex-Simonka?

Annak idején elsőként a Népszava számolt be a Btk. költségvetési törvénybe rejtett módosításáról ami megváltoztatja a bűnszervezet jogi definícióját, és így megnehezíti az ügyészek dolgát. A bűnszervezet jogi szempontból azért érdekes, mert ahol ezt megállapítja a bíróság, ott a büntetési tétel felső határa automatikusan a duplájára emelkedik. Az új definíció szerint a bűnszervezetnél bizonyítani kell, hogy hierarchikusan és konspiratívan működött a szervezet.

A 444.hu írta meg, hogy bár lex-Simonkának nevezik a törvénymódosítást, de Simonka ügyében például bizonyítható a hierarchikus és a konspiratív működés is, így ezzel a módosítással aligha biztosítható számára enyhébb büntetés, ha elítélik. Ez pedig esetünkben letöltendő szabadságvesztést jelent, minimálisan legalább öt évet. Akárhogyan alakul, nagy valószínűséggel hamarosan véget ér Simonka több mint szabálytalan politikai pályafutása.

Simonka itt még aláírást gyűjt

Simonka itt még aláírást gyűjt

Fotó: Simonka György/Facebook.com

A vádiratban nincs benne minden

Bár kettétörte politikai pályafutását és miatta távozott 25 év után a Fideszből, mégsem kívánt nyilatkozni a Narancs.hu-nak Takács Ferenc, aki még dél-békési fideszesként többször is bírálta Simonkát. „Már nem vagyok a Fidesz tagja, így megtartom a véleményemet magamnak” – mondta érdeklődésünkre Takács, aki sokan Orbán Viktor házi böllérjeként ismernek (Takács nemrég a Simonkával folytatott vitáit követően elhagyta a Fideszt és átigazolt a KDNP-be.). Mások viszont név nélkül annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy Simonka strómanjainak és hűbéreseinek is bukniuk kell, és el kell hagyniuk a közéleti pályát.

Ennél informatívabb volt a dél-békési választókerület központja, Orosháza MSZP-elnöke, Fetser János. Vélekedése szerint a vádiratban szereplő termelési és értékesítési szövetkezetek (tész) mellett meg kell néznie a nyomozóhatóságoknak, hogyan használt fel Simonka és köre más uniós forrásokkal, így a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) és az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operaív Program (EFOP) pénzeivel Simonka és köre.

Fetser: vizsgálják ki a többi pályázatot is!

Fetser: vizsgálják ki a többi pályázatot is!

Fotó: Füvesi Sándor/Facebook.com

A strómanok is vádlottak

Mások arról tudósítottak, hogy az elmúlt időszakban Simonka rokonai és stómanjai ingatlanjaira és bankszámláira bűnügyi zár került, ez pedig jól behatárolhatja, ki a fideszes parlamenti képviselő 32 vádlott-társa. A Központi Nyomozó Főügyészség többször megismételt kérdéseinkre sem volt hajlandó erre válaszolni.

A Narancs.hu korábban annyit nyomozott ki, hogy Kékessy Mihály és Tóth Szilveszter korábban a gyanúsítottak között voltak, így most már vádlottak az ügyben. De feltehetően köztük vannak néhányan Simonka rokonságából és szűkebb baráti, ismerősi köréből is.

Figyelmébe ajánljuk