Hiába a belső "feljelentés": Áder János kitüntette a fideszes polgármestert

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 16.

Kis-Magyarország

Az utóbbi napokban és hetekben ádáz fideszes belharc dúlt és dúl a Békés megyei fürdővárosban, Gyulán. Ennek ellenére az államelnök magas kitüntetésben részesítette Görgényi Ernő polgármestert.

Az utóbbi napokban a Narancs.hu háromrészes cikksorozatban számolt be arról a gyulai fideszes belharcról, amelynek következményeként Galbács Mihály volt fideszes alpolgármester 23 oldalas levelet küldött a gyulai politikai kiszorítósdiról, állítólagos politikai és gazdasági összefonódásokról és arról a rejtélyes 300 millió forintról, amelyet annak idején Kósa Lajos frakcióvezetőként biztosított a gyulai választókerület részére

Ezek mellett a Békési megyei fideszes belharcokról elsőként beszámoló Narancs.hu összeszedte, hogy az elmúlt években milyen nagyobb konfliktusok voltak a viharsarki Fideszen belül, s legalább fél tucat ilyen belháborút találtunk.

Galbács Mihály volt gyulai fideszes alpolgármester leleplezőnek szánt dolgozatát Orbán Viktornak, Kövér Lászlónak és Kubatov Gábor juttatta el. A benne foglalt több állítás miatt Görgényi Ernő gyulai polgármester büntetőfeljelentést tett egykori helyettese ellen.

A hála szavai

Az előző napok csatározásai után némiképp ellentmondásosnak tűnik, hogy az államelnök magas kitüntetésben részesíti Görgényit, de nyilván a felterjesztés és a döntés már hónapokkal ezelőtt megtörtént.

A kitüntetésről szóló hírt Fb-oldalán péntek kora délután maga Görgényi tette közzé: „Áder János Köztársasági Elnök Úr Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozott részemre augusztus 20. alkalmából, amelyet az imént vettem át a Belügyminisztériumban.”

Majd a hála szavai következnek, s az, hogy mindezt a város érdekében végzett érték- és közösségteremtő településvezetői munkája elismeréseként adományozta neki Áder.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.