Lapunkat nem, a helyi kormánysajtót viszont tájékoztatták a magyarbánhegyesi otthonban történt koronavírus-fertőzésről

Kis-Magyarország

A Narancs.hu több egymástól független hírforrás nyomán a múlt hét pénteken azt kérdezte a fenntartótól és az Operatív Törzstől: igaz-e, hogy tömeges fertőzés történt a magyarbánhegyesi otthonban. Választ nem kaptunk, ellentétben a kormánybarát sajtóval. Kiderült, nagy a baj.

Habár a Narancs.hu múlt pénteken írásban, e hét hétfőjén pedig telefonon kereste Sütő Mária Mártát, a Magyarbánhegyesi Fogyatékosok Otthona intézményfenntartója, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum vezetőjét az esettel kapcsolatban, az otthonban történt tömeges fertőzésről nem lapunk, hanem a kormányzati médiakonglomerátumhoz tartozó Békés Megyei Hírlap kapott tájékoztatást. Megkeresésünkkor Sütő egyébként azt közölte munkatársunkkal, hogy egyeztetés után, rövid időn belül megkapjuk kérdéseinkre „megnyugtató választ kapunk.”. Ám ez azóta sem érkezett meg.

Közben a Békés Megyei Hírlap online változatában, a beol.hu-n szerda kora este megjelent a beszámoló, hogy a Magyarbánhegyesi Fogyatékosok Otthonának 118 bentlakóját és 66 dolgozóját tesztelték. Ennek eredménye mellbe vágó: több mint száz esetben pozitív lett az eredmény,

Míg két héttel ezelőtt egy dolgozó és két gondozott Covid-19 fertőzöttsége igazolódott, mára – a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint – nőtt ez a szám. Összesen 88 ellátott és 33 dolgozó, azaz 121 ember koronavírus tesztje lett pozitív. Az ellátottak többsége tünetmentes, négy főnek vannak enyhe, nátha jellegű tünetei. A hatóság a védekezéssel összefüggésben a szükséges járványügyi intézkedéseket megtette, az érintett dolgozók otthonukban tartózkodnak – közölte a beol.hu-val az NNK.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?