600 millió forint elvonásával zsarolta az Emmi, ezért visszavonulót fújt színházügyben Mirkóczki Egerben

  • Molnár Richárd
  • 2020. november 11.

Kis-Magyarország

Zsarolásnak nevezte Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) "ajánlatát", amelynek engedve szerdai hatállyal, újabb ciklusra kinevezte a minisztérium által támogatott pályázót, a jelenlegi direktort, Blaskó Balázst az egri Gárdonyi Géza Színház élére. Ezzel egy időben a városvezető (a veszélyhelyzet miatt a közgyűlés helyett, saját jogkörében eljárva) visszavonta az önkormányzati közgyűlés többsége által támogatott Szőcs Artur igazgatói kinevezését.

Mirkóczki Ádám az Egri Ügyeknek elmondta, hogy az Emmi lényegében falhoz állította: ha változtatás nélkül helyben hagyják az egri közgyűlés október 29-i döntését Szőcs kinevezéséről, akkor 600 millió forinttal rövidítik meg a várost, mivel nem csak a színház jövő évi állami támogatását szüntetik meg, de visszafizettetik az idei támogatást is.

A Narancs.hu többször beszámolt már az egri színházigazgató-választás körüli bonyodalmakról, amelyek egy dologra vezethetők vissza: az önkormányzat és az Emmi külön megállapodása értelmében (amelyre egy 2019-es törvénymódosítás ad lehetőséget) az állam akkor biztosítja a közös, állami-önkormányzati fenntartásban (de önkormányzati tulajdonban) lévő Gárdonyi Géza Színház 50 százalékos finanszírozását, ha Eger vezetése elfogadja az igazgatói pályázatokat elbíráló bizottság döntését.

Eleve többségben vannak

Mirkóczki: elment a falig, majd visszafordult

Mirkóczki: elment a falig, majd visszafordult

Fotó: narancs.hu

Csakhogy a bizottságban többségben voltak az Emmi, illetve a minisztérium tanácsadó testületének képviselői, akik Blaskó Balázs regnáló direktor pályázatát támogatták. Mirkóczki Ádám azonban szembeszállt a döntéssel, ugyanis a minisztériummal, illetve Vidnyánszky Attilával, a hazai színházpolitika informális irányítójával folytatott előzetes tárgyalásai során arra a következtetésre jutott, hogy a tárca hajlandó a kompromisszumra.

Ám hiába döntött október 29-én a Fidesszel szemben akkor még többségben lévő (azóta két képviselő távozása miatt kisebbsége került) Egységben a Városért frakció Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház 40 éves színész-rendezője mellett, hiú remény volt ellentmondani a kormányzati kultúrpolitika akaratának. Mirkóczki Ádám szerint az Emmi attól félhetett, hogy ha enged Egernek, az precedenst teremthet, és más ellenzéki vezetésű városokban is a saját jelöltjük mellett állnak ki az önkormányzatok. A polgármester szerint ráadásul az Emmi arra sem volt hajlandó, hogy száz százalékos állami fenntartásba vegye a színházat, mert attól tart a minisztérium, hogy így a városok sorban szabadulnának színházaiktól a jövőben.

Kicsinyke mozgástér

A régi-új direktor, Blaskó, hátra dőlhet

A régi-új direktor, Blaskó, hátra dőlhet

Fotó: gardonyigezaszínhaz.hu

Kétségtelen, hogy innentől kezdve nem sok mozgástere maradt a településeknek. Bár az igazgatóválasztást szabályozó 2019-es jogszabályból végül előzetesen kihúzták az Emmi vétójának lehetőségét a direktorok személyét illetően, az egri események azt bizonyítják, hogy ennek ellenére sem választhatóak mások a helyi teátrumok élére, mint akiket az Orbán-kormány kijelöl.

Blaskó Balázs így már hátra dőlve, elégedetten nyilatkozhatta a helyi Fidesz-közeli portálnak, az Eger Híreknek, nagyon örül annak, hogy „a polgármester úr is belenyugodott a szakmai bizottság döntésébe”. Kerestük telefonon Szőcs Arturt is, amint beszéltünk vele, cikkünket frissítjük.

(Címlapképünkön az egri Gárdonyi Géza Színház épülete)

Figyelmébe ajánljuk