A Tisza-tónál is építkezésekkel rombolják a környezetet

Kis-Magyarország

Elsüllyedt egy munkagép, majd a rajta segíteni igyekvő másik is a mély iszapba ragadt Abádszalóknál a Tisza-tó medrében február elején. Vélhetően valamilyen műtárgyépítési munkát végezhettek, de erről a helyiek csak találgatnak és főleg bosszankodnak. Az esettel kapcsolatban ugyanis elemi erővel tört fel belőlük a düh az egyik közösségi oldalon, hogy a saját területükről szorítják ki őket az úgymond szupergazdagok. A Tisza-tónál is elkezdődött az a fajta természetkárosítás, ami a Balatonnál és a Fertő-tónál folyik.

 

L. Oláh Imre korábbi helyi képviselő, volt tűzoltóparancsnok és vízi mentő írta ki Facebook-oldalára február első napjaiban: lassan már mindent kerítés mögé zárnak a Tisza-tónál. Az abádszalóki partoknál is ez megy: előbb kerítés, majd építkezés. Szinte mindent beépítenek az immár lazának mondható tóparti viszonyok között az ügyes vállalkozók, akiktől – a kiszivárgó hírek szerint – nem egy közismerten NER-közeli egyén is bérel épületet. Több tízmilliós hajók, negyven-hatvanmilliós úszóházak ringatóznak a vízen, és még drágább bungalók épülnek a parton a kerítéstől elzárt, őrzött területeken.

Ugyancsak ő posztolt egy fotót a tóban ragadt kotrógépről, amiről másutt is megjelentek fényképek.

 
Forrás: Bosszankodó Abádszalók Facebook  

 
Forrás: Bosszankodó Abádszalók Facebook

Ennek hatására a lakosságból elemi erővel tört elő a düh a közösségi oldalon. Vízi élőhelyek, nádasok semmisülnek meg folyamatosan, kommentelték sokan. L. Oláh Imre azt is írta, nem lenne itt semmi baja senkinek az egésszel, ha az építkezések nem a mentetlen, tehát a víz felőli oldalon, hanem a mentett, vagyis a gátkoronán kívüli sávban történnének. Hiszen akkor az élővilág sem sérülne, a helyiek is le tudnának jutni a vízpartra, a kerékpárosok is zavartalanul gyönyörködhetnének a panorámában, megmaradna Abádszalók egyik legfontosabb turisztikai értéke. Egy hozzászóló így foglalta össze: "Épül a Balaton 2. Kizsákmányolás, helyiek kiszorítása, pénzes zsákok kitömése a program itt is, lassan engedélyekkel sem lehet körbemenni a Tisza-tavon."

 
Nádas a Tisza-tónál. Ilyen volt...
Forrás: L. Oláh Imre Facebook

 

 
... ilyen lett
Forrás: L. Oláh Imre Facebook

Abádszalók polgármestere, Balogh Gyula provokációnak, "sárdobálásnak" nevezte a történteket. Mint írta, nem az önkormányzat kompetenciája, hatásköre, ami történt. "A területnek van tulajdonosa, van kezelője (Vízügy), van bérlője, van felügyelője (HNP, Nemzeti Közlekedési Hatóság Hajózási Főosztály), aki a kikötőket felügyeli" - hívta fel a figyelmet. Erre viszont Lukács László ellenzéki képviselőjelölt reagált, aki szerint Balogh Gyula nem kevesebbet állított, mint hogy Abádszalóknak és a választott polgármesternek ehhez semmi köze. Lukács szerint a Tisza-tavat nem körbe kell keríteni kerítéssel, vagy körbe építeni - ahogyan ezt egyre gyakrabban teszik minden településen -, hanem megőrizni törékeny környezeti egyensúlyát.

A megfeneklett kotrógépek által kiváltott népharag egyébként tavaly alapozódott meg azzal, hogy egy másik partszakaszon fáradt olajjal locsolták fel és gyújtották meg a nádast

A kotrók elsüllyedésével kapcsolatban megkérdeztük a vízügyet, valamint F. Kovács Sándor Tisza-tavi miniszteri biztost és Balogh Gyula polgármestert. Választ csak a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságtól kaptunk. Azt írták, az abádszalóki Abádi Kikötőben nem végeznek, illetve nem végeztetnek kotrási munkálatokat. Viszont vagyonkezelői hozzájárulást adtak ki az Abádi Kikötő bővítése vízjogi létesítési engedélyezéséhez a területet bérlő Hof-Fer Investor Kft. számára. Az engedélyezést az ügyben eljáró vízügyi hatóság (megyei katasztrófavédelmi igazgatóság) folytatja le.

A Hof-Fer Investor Kft.-ről épp a napokban jelent meg hír az MTI kiadásában. Magyarországon egyedülálló, úszófalut épített az abádszalóki Abád Kikötőben a kikötő tulajdonosa. A tizenhét ház elkészülte után idén újabbak kivitelezése kezdődött el - közölte a beruházó az állami hírügynökséggel. Hoffer Ferenc, a kistarcsai székhelyű cég tulajdonos-ügyvezetője elmondta: az első ütemben megvalósult beruházás mintegy nettó 975 millió forintba került, a házak árát a tulajdonosok fizették, a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat a cég finanszírozta. Az első ütem házaitól távolabb eső új részen már elindult a következő kétéves, mintegy nettó 2 milliárd forintos beruházás, amelynek során újabb 24 ház épül, valamint egy hullámtörő móló is.  A Hof-Fer Investor Kft. 2009-ben alakult, 2014-ben vették át az Abádi Kikötő üzemeltetését. A társaság adózott eredménye tavaly több mint 147, 2020-ban pedig 11 millió forint volt.

 
Abádszalók, Abádi Kikötő
Forrás: L. Oláh Imre Facebook

Lapunknak név nélkül nyilatkozó és a helyi történéseket jól ismerő forrásaink szerint az utóbbi tíz évben látványosan felgyorsult a Tisza-tó beépítése. Helyi strómanokon keresztül nagy nevek állnak a közpénzből megvalósult beruházások mögött. Ma már nem érdekes a tó természetközelisége, a vízi világ csodája. Ezek csak jó fedősztorik. A helyi önkormányzatok tehetetlenek.

Jól mutatja a helyzetet, hogy az elsőfokú építéshatósági feladatokat áttették például Tiszafüredről, ahonnan elég hosszú partszakaszt "felügyeltek",  a karcagi kormányhivatalba. Karcag márpedig köztudottan fideszes fellegvár, így aztán innen akadálytalanabbul lehet ügyeket intézni. A természetvédelem esetében ma már a látszatra sem adnak. Korábban a Hortobágyi Nemzeti Park engedélye nélkül egy part menti nádast sem lehetett megbolygatni, ma már mindezt szemmel láthatóan elengedték forrásaink szerint. Mindenhol kikötők, idegenforgalmi egységek épülnek, mert most ez nagy biznisz. Tíz évvel ezelőtt alig volt kikötő a Tisza-tavon, ma egymást érik. Tiszafüreden, Tiszaörvényen és Sarudon is fideszes potentátokat sejtenek a "fejlesztések" mögött.

Gyakorlatilag tehát ugyanaz folyik a Tisza-tónál is, mint amiről lapunk nemrégiben cikkezett a Balaton kapcsán:

A hasonlóan természetpusztítással párosuló építkezéseket a Fertő-tónál is elkezdte a NER a Mészáros és Mészáros Kft. kivitelezésében:

Egy másik, a Tisza-tavat érintő problémáról, konkrétan arról, hogy szennyezett patakok vize folyik a tóba, a múlt év végén számoltunk be:

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk