Ahol Kádár János MIÉP-esként indul – Billegő körzetek 2.: Nyíregyháza

  • Cservenyák Katalin
  • 2014. április 2.

Kis-Magyarország

Lego-gyárat avatott Orbán Viktor nemrég Nyíregyházán – a korábban balos fellegvárban ez mégsem hatott meg mindenkit. A kormánypárti színészt egy magyartanár próbálja meg legyőzni, s a helyiek véleménye szerint van is rá esélye. Kádár–Csurka-nagykoalíció ugyanitt.

Múlt péntek délután csődület keletkezett a város főterén. Ekkor érkeztek ugyanis Nyíregyházára Schmuck Andorék élelmiszercsomagjai. A város két, döntően romák lakta lakótelepén futótűzként terjedt a hír, hogy a Kossuth téren csomagot osztanak. „Fel kell iratkozni, aztán itt sorba állni. Nem kell izgulni, mindenkinek jut” – magyarázza egy asszony a helyszínen tudósítónknak.

De miért billeg?

A Republikon Intézet összesítése szerint a baloldali jelöltek szempontjából a két nyíregyházi egyaránt billegőnek számít: a 1-es számú a 106 közül a 23., a 2-es pedig a 41. helyen áll.

Egy másik már azt meséli, hogy április végéig még van munkája: utcát seper, aztán vége. „Nagyon jó volt a téli foglalkoztatás” – sóhajt. „Számoltunk, írtunk, alapkompetenciát szereztünk.” Szakmája nincs, nyolc általánost végzett, de olyan rég, hogy már alig emlékezett valamire. „Jó volt átismételni az anyagot, meg aztán a havi 50 ezer forint is nagyon kellett.” Férjének nincs munkája, két gyerekük van, utánuk 26 600 forint családi pótlék jár. Egy hónapig tart még a „jó világ”, utána megint kezdődik a sakkozás: mire jut, mire nem. Panaszolja: a családi pótlékot nem emelték, a szegényektől mindent elvettek, ezért kénytelen itt állni a csomagért. „A romáknak szükségük van rá” – teszi hozzá. Az biztos, hogy 6-án elmegy szavazni, de azt még nem tudja, kire. Majd gondolkodik, egyelőre a bizonytalanok táborát erősíti.

Nincs egyedül: akiket kérdezünk az osztásnál, vagy bizalmatlanságból nem válaszolnak, vagy tényleg nem tudják még, kire szavaznak vasárnap. Abban azonban egyetértés van, amikor azt kérdezzük, mit tartanak a város legnagyobb problémájának. „A munkanélküliséget” – szól az egységes válasz. (A nyíregyházi munkaügyi központban készült riportunkat itt olvashatja.)

Négy év narancsban

A 2010-es választások előtti „narancsos” hangulat az addig baloldaliként elkönyvelt Nyíregyházán is változást hozott: mindkét körzetben a Fidesz–KDNP jelöltje győzött. Kovács Ferenc, aki 2010-ben indult először parlamenti választáson, és 55 százalékkal vette az akadályt, maga mögé utasítva az országos politikában szintén újoncnak számító Jeszenszki Andrást (MSZP, 28,51 százalék), míg Sztankó Éva, a Jobbik jelöltje 16,48 százalékos eredményt ért el.

Sétáló utca

Sétálóutca

Fotó: MTI

A voksolás után aztán jelentős változást hozott Nyíregyháza szempontjából az új választókerületi térkép: Nyíregyházát korábban két, nagyjából egyforma választókerületre osztották, az új rendszer azonban durva változást hozott. A város lakosságának mintegy 80 százaléka az 1. választókerülethez tartozik, míg három városrész, a Hímes, Kertváros és Nyírszőlős, valamint a bokortanyák lakóit leszakították róla, és hozzácsapták 20 településhez (Balsa, Buj, Gávavencsellő, Ibrány, Kálmánháza, Kótaj, Nagycserkesz, Nyírtelek, Paszab, Rakamaz, Szabolcs, Szorgalmatos, Timár, Tiszabercel, Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszalök, Tiszanagyfalu, Tiszavasvári), a 2-es körzetbe (erről cikkünk végén található bővebben keretes írásunkban olvashat.)

Múltidézés – Szocialisták előnyben

A Fidesz Nyíregyházán 2010-et megelőzően csak 1998-ban tudott nyerni egyéniben: akkor Helmeczy László 44,55 százalékkal és Mádi László 50,11 százalékkal  jutott mandátumhoz – ma már egyikük sem tagja a Fidesznek. Helmeczy 1999-ben kilépett a Fideszből, most a kormányváltók szövetségének jelöltje a 6. (Nyírbátor) számú választókerületben (átállásáról itt olvashat bővebben), Mádi László viszont a rendszerváltás óta tagja volt a parlamentnek, ám 2010-ben egy szakmai konferencián elejtett mondatával – miszerint az ingatlanadó „kellő előkészítés és a társadalommal folytatott egyeztetés után” bevezethető – kilőtte magát a Fideszből.

Az 1-es körzetben most Kovács azonban nem indul, mert ő ősztől inkább polgármester maradna. A kormánypárt Petneházy Attilát, a városi színház művészét indítja, akinek az ellenfele Jeszenszki András lesz. Utóbbi abba kapaszkodhat, hogy a 2010-es őszi önkormányzati választáson is hozta a formáját a Fidesz–KDNP, és egy kivételével minden választókerületben tarolt. A kakukktojás épp Jeszenszki volt, aki már a harmadik ciklusban nyerte el körzete szavazóinak bizalmát.

A választék

A választék

 

Rajtuk kívül még jelölt a szabolcsi 1-es körzetben Balczó Zoltán (Jobbik), korábbi EP-képviselő és Szepessy Zsolt, az Összefogás Pártja elnöke is. Még egy érdekesség a névsorból: Kádár János a Kisgazdapárt–MIÉP színeiben várja a szavazatokat.

Irigylik a Kossuth teret

Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban mintegy 30 ezren élnek. Itt a rehabilitáció még az előző ciklusban kezdődött: sorra újultak meg a panelprogramban az épületek, majd a központ is átalakult. A betonrengetegbe betonkompozíciót álmodott a tervező, uniós pénzből: betonjárdát, műpatak alá betonmedret, melyen betonhíd ível át a beton üzlethelyiségekhez. Mindezek fölé betonpergola magasodik, nyáron fűt, télen hűt. Még Bajnai Gordon avatta, miniszterelnöksége alatt.

Billegő körzetek 1.

A témába vágó egri riportunkat itt olvashatja el.

Az egyik helyi presszóba térünk be választási hangulat után kutatva. Megy a tévé, a városi csapat, a Szpari játszik. „Nincs olyan, aki megbízható. Orbán Viktor, Mesterházy Attila – mindenki hazudik. Csak hitegetnek, utána elvesznek mindent az embertől. Egyik a 13. havi nyugdíjat, másik leveszi a munkanélküli-segélyt 3 hónapra. Orbán Viktor azt mondta, egymillió munkahely lesz. De elbocsátások vannak” – sorolja egy szuszra Miklós. Ő minimálbérrel ment nyugdíjba, 77 ezret kap 43 év után. Négy órában most is dolgozik, azt mondja, muszáj. Első házasságából két fia született, majd, miután megözvegyült, újranősült. Itt egy fia van, idén érettségizik. Szerencse, hogy a feleségének is van munkája, különben költözhetnének. Szerinte biztos, a Fidesz nyer vasárnap. „Múlt héten szépen beszélt Gyurcsány a Kossuth téren” – teszi hozzá elismerően. „De mikor ő volt a miniszterelnök, ő is elvett! Orbán? Rezsicsökkentés. Mire jó? Észre sem veszem! 20-30 százalékkal csökkenteni, úgy kellene kezdeni. Aki teheti, kikapcsolja a gázt, és visszateszi a spórt a konyhába. De mit csináljon, aki távfűtéses lakásban él? Elegem van már abból, hogy mindig a szegényeket szívassák – mondja. – Bezzeg a Kossuth teret bármikor újrabetonozzák, itt meg a fejem szétrázza a bicikliút.”

false

Egy hatvanas férfi közbeszól: „Akkora most itt a jövés-menés, hogy már forró az aszfalt a kocsikerekek surrogásától!” Ezért javasolja, hogy legyenek választások kéthavonként. „Akkor bezzeg mindent felújítanának.” Szerinte úgy állították fel a választókerületeket, hogy a Fidesznek jó legyen, mindenki szakadjon meg, ha nyerni akar. De szerinte le kell győzni őket, mert így az oktatás nem mehet tovább. Képviselőjével, Kovács Ferenccel sem elégedett: „Felvitt 3-4 nyugdíjascsoportot a Parlamentbe, hogy megmutassa nekik. Ennyi pénzért én is felviszek bármikor bárkit!”

A szocikat sose csípte

A presszótól nem messze az egyik padon asszonyok üldögélnek. Őket is megkérjük a négy év értékelésére. A rezsicsökkentéssel kezdünk: egyikük kiszámolja a rezsijét, amire most utólag rá kell fizetnie. „Miféle rezsicsökkentés ez?” – kérdezi. Eddig sosem kellett pluszban fizetnie, most kell. „És ki jár jól a rezsicsökkentéssel? Aki többet fogyaszt. De a szegény már nem tud jobban spórolni.”

Esélyesek

Petneházy Attila (Fidesz–KDNP): 26 éve él Nyíregyházán, 1988 óta a Móricz Zsigmond Színház művésze. A 2010-es önkormányzati választásokon került a nyíregyházi közgyűlésbe, Sóstó-Sóstóhegy képviselője. Kampányába pályatársai és sportolók is bekapcsolódtak.

Jeszenszki András (az ellenzék jelöltje): 37 éves, tősgyökeres nyíregyházi. A Miskolci Egyetemen végzett, magyar szakos középiskolai tanár. Diplomája megszerzése óta tanít, jelenleg a nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolában. Már a harmadik ciklusban önkormányzati képviselő az MSZP színeiben. A várost három cikluson keresztül irányító, 2010-ben nyugdíjba vonult szocialista polgármester, Csabai Lászlóné ajánlja a választók figyelmébe.

Panaszolják az idősebbek, hogy elvették a gyógyszertámogatást, megnőttek az élelmiszerárak, a nyugdíj változatlan, csak az inflációval nő, és azzal is azok jártak jobban, akiknek a nyugdíja eleve magasabb volt. „Ugyan mit számít 50 ezer forintnál 2,4 százalék?” A környékbeli húsbolt is bezárt, mert már nem ment, a helyén nemzeti dohánybolt nyílt. Az előző polgármesterrel egyébként, Csabai Lászlónéval ők meg voltak elégedve. Szerintük a mostani csak befejezi azt, amit az elődje elkezdett.

Egy voks a Fidesznek, egy a Jobbiknak

„Ha valaki felvállalt valamit, az vigye is véghez. Ezért szavazok a Fideszre” – mondja egy asszony már a közeli piacon. Hozzáteszi: ha egy új jön, megint elölről kezdi, és felborul az egész világ. „Kovács Ferenc és munkatársai tízszer annyit tettek a városért, mint az előzőek. Jó, hogy rendbe tették a piaccsarnokot.” Egyéniben szavazni viszont Balczó Zoltánra (Jobbik – a szerk.) fog, „mert ő szimpatikus, nem a pesti érdekeket fogja képviselni, hanem a vidéket”.

Jobbról a második: Petneházy

Jobbról a második Petneházy

 

„Nem vagyok különösebb Fidesz-rajongó, de nem egyezem az MSZP-vel. Sose egyeztem – így szól egy másik asszony. – Legalább ezek még adtak is. De ha a másik lesz, talán munkahelyem se lesz.” Arrébb egy középkorú nő tárja szét a karját. „Én ezt nem értem. Tulajdonképpen már minden társadalmi réteget megszívatott a Fidesz, a népszerűsége mégis kétharmados.”

„Van egy polgármester-képviselőnk, aki nem szaggatta meg az istrángot azért, hogy felhívja a figyelmet a városra. Egyáltalán nem lobbizott a városért. Nem úgy, mint az elődei. Egyetlen erénye a Fideszhez való hűsége – vélekedik már Attila, aki szerint a város jórészt abból fejlődött az első években, amit még Csabainé kiharcolt. – Lásd: Lego!” – fűzi hozzá.

Jeszenki András

Jeszenszki András

Fotó: MTI

A férfi szerint nem szép azzal dicsekedni, hogy nincs a városnak adóssága – erre épül a kormány helyi kampánya –, mikor az adófizetők pénzéből a kormány az önkormányzatokat szanálta. „Azaz nem a polgármester volt sikeres.” Épp ezért véli úgy, hogy Jeszenszki András lenne az ideális, mert becsületes és tisztességes. „Évek óta sokat tesz a körzetéért. De a helyi kommunikáció mindenféle eszközzel nyomja Petneházyt. Ott vannak a színházi plakátok, a hirdetések, amelyekkel András nem tud versenyezni” – mondja. Szerinte a magyar emberek eddig minden választáson – egy kivétellel – büntettek. Lehet, hogy így lesz most is. Ha viszont nem, Attila attól tart, akkor karnyújtásnyira kerülünk a polgárháborúhoz. A pedagógusokat soha nem alázták meg ennyire, mint most. Az a kormány, amelyik hivatalba lépése után a közalkalmazottakkal aláíratta, hogy megfigyelhetik őket, a családjukat és az ismerőseiket, az rosszabb, mint az ötvenes években.

Négy év: eredmények és kritikák

Alig egy hete történt a Lego új nyíregyházi gyárának avatása, melyen Orbán Viktor is részt vett. Azt már nem említette az eseményen senki, hogy a szocialista Csabai Lászlóné polgármestersége alatt telepedett le Nyíregyházán a dán cég, miután a Flextronics kivonult Magyarországról. Csabainé és munkatársai csábították a Flex megüresedő üzemcsarnokába a Legót, amely a munkahely nélkül maradt dolgozókat is átvette. A csarnokot a játékgyár 2015-ig kapta bérbe, és már az előző ciklus végén megkezdődtek a tárgyalások arról, hogy saját gyárat épít a cég. A szerződéskötésig azonban nem jutottak el. Az alapkőletételnél már az új helyen az új polgármester, Kovács Ferenc volt jelen, a kész gyárat – ezzel együtt az új munkahelyeket – pedig Orbán Viktor avatta. Az ünnepségre a korábbi városvezetésből senkit sem hívtak meg.

false

 

Fotó: MTI

A Fidesz–KDNP-s városvezetés sikerként könyvelheti el, hogy komoly lépéseket tett az idegenforgalom területén: minden sóstói termálkút gyógyvízminősítést kapott, a város pedig gyógyhely lett. Tavaly Nyíregyháza volt a díszvendég az Utazás kiállításon, most pedig elnyerte az „Év feltörekvő turisztikai települése” címet. Jelentősen nőtt a városban a vendégéjszakák száma. Ezen kívül saját erőből, 200 millió forintból felújították a piaccsarnokot, ami az előző városvezetésnek nem sikerült.

Ellenzékben sosem támogatott iskolabezárást a Fidesz, 2011 májusában azonban három intézmény is listára került: köztük az orosi és a sóstóhegyi. Mindez heves tiltakozást váltott ki az érintettekből. Nem ezt ígérték – állt a transzparenseken. Petneházy Attila – aki ekkor önkormányzati képviselő – választói azt sérelmezték, hogy miért nem állt ki a körzetében lévő iskola megmaradása mellett ugyanúgy, ahogy a szintén fideszes orosi képviselő. Végül a demonstrációk hatására a háromból egy iskolát zártak be, a másik kettőben megmaradt az alsó tagozat. Többször érte bírálat az ellenzék részéről a Fidesz–KDNP-t azért, mert az igazgatók kiválasztásakor a szakértelemnél fontosabb volt a párthűség. Így fordulhatott elő, hogy a városüzemeltető és vagyonkezelő cég élére egy kárpitost neveztek ki.

Kampány a padon

A kampány egyébként itt, mint mindenhol, a kormánypárti felületek fölényét hozta. Sőt, Jeszenszki András a padokra szorult, csak azokon tudja „hirdetni” magát, miután óriásplakátjainak nem jutott hely vaslábakon (ezeken csak az utóbbi napokban tűnt fel egy-két óriásplakátja).

Nemrég egyébként a Kúria eltiltotta Nyíregyháza önkormányzatát attól, hogy a helyi fideszes jelölt mellett kampánytevékenységet folytasson. Korábban egy magánszemély nyújtott be kifogást a helyi választási bizottsághoz, miszerint Nyíregyháza önkormányzata februárban plakátkampányba kezdett, mely mind megjelenésében, mind időzítésével a Fidesz jelöltjeinek kampányát erősíti, ezért az sérti a választási alapelveket, így az esélyegyenlőséget. A testület ebben nem látott kivetnivalót. Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elutasította a fellebbezést, a Kormányváltók a Kúriához fordultak. A legfőbb bírói fórum megállapította: téves az NVB azon álláspontja, amely szerint Nyíregyháza kifogásolt tevékenysége nem minősül kampánytevékenységnek. A döntés alapján az óriásplakátok valamelyikét, ahol Nyíregyháza és egy fideszes jelölt óriásplakátja egymással érintkezik, vizuálisan „összefolyik”, el kellett távolítani.

Ahol a Jobbik 40 százalékot is tud

Fölényes győzelmet aratott a 2. választókerületben a városi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője 2010-ben. Vinnai Győző (58,12 százalék) egyedül több szavazatot szerzett, mint a második és harmadik helyezett együttvéve: Tukacs István (MSZP, 21,3 százalék) csak alig előzte meg Gyüre Csabát, a Jobbik jelöltjét, pártja országos alelnökét (ő 20,85 százalékot ért el). Vinnai egy ciklussal korábban már indult a parlamenti mandátumért, de 2006-ban Tukacs nyert (50,83 százalék), és ő maradt alul (37,77 százalék).

A 2. számú (Nyíregyháza) választókerületben Vinnai Győző (Fidesz–KDNP), a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal vezetője ellen indul az ellenzéki Juhász Ferenc, volt szocialista honvédelmi miniszter, de Gyüre Csaba, a Jobbik országos alelnöke is, akit legelsőként vettek nyilvántartásba a választókerületben. A korábbi 3. számú választókerületben Juhász Ferenc 1998-ban és 2006-ban is nyert, 2002-ben és 2010-ben viszont a volt gávavencsellői polgármester, Karakó László (Fidesz–KDNP) győzte le. 2010-ben Karakó 50,26 százalékát szerezte meg a voksoknak, míg Juhász mindössze 12,2 százalékot kapott, csúnyán lemaradva a 39,64 százalékos eredményt produkáló, jobbikos Csiszár József mögött.

A 2. számú választókerületben van Tiszavasvári, melyet a Jobbik saját „fővárosának” tekint. A 13 ezer lelkes város neve azonban a 87 éve ott működő Alkaloidáról vált ismertté. A gyár jelenlegi vezetői tavaly év végén értesítették az önkormányzatot, hogy a teljes gyógyszeralapanyag-gyártás – beleértve a morfint és származékait – 2014. január 1-jével kezdődő megszüntetéséről határoztak. A döntés 400 dolgozót és 13 ezer hektáron gazdálkodó hazai máktermesztőt érintett.

Figyelmébe ajánljuk