Botka László szerint nem minden MSZP-s politikus érdekelt Orbán legyőzésében

  • Nagy Gergely Miklós
  • 2017. február 15.

Kis-Magyarország

Portrénkban Botka maga mondja el, hogy mit gondol a túlélésben gondolkodó szocikról, és hogy mi a baja Molnár Zsolttal, aki állítólag egy kanál vízben megfojtaná őt.

Terjedelmes portrét közöl Botka Lászlóról a legfrissebb Magyar Narancs. Az írás apropója természetesen az, hogy jobban megismerhessük a szegedi polgármester eddigi politikai pályafutását, kvalitásait és hibáit, hiszen Botka még decemberben jelentkezett be a miniszterelnök-jelölti posztra. Azt a napokban is folyó tárgyalások döntik majd el, hogy tényleg ő lesz-e Orbán legkomolyabb kihívója a baloldalon – vagy sem.

Botka László

Botka László

Fotó: MTI

 

Írásunkból most egy olyan részletet idézünk, amely kicsit jobban rávilágít a szocialista párton belüli viszonyokra. Arra gondolunk most, hogy az MSZP per pillanat két nagy halmazra osztható abból a szempontból, hogy ki szerint kell együttműködni Gyurcsánnyal (és a DK-val) és ki szerint nem. Ugyanis – és innen jöjjön már cikkünk – „az MSZP-ben többen abban érdekeltek, hogy legyen a DK-val megállapodás. A pártból Molnár Zsolt decemberben a DK-s Molnár Csabával beszélt is a főváros felosztásáról, többek szerint Molnár Gyula jóváhagyásával. (Ami nem meglepő, hiszen Molnár úgy lett a nyáron elnök, hogy a DK-val való együttműködés mellett tette le a voksát.) A DK-s kooperáció az egyik MSZP-s parlamenti képviselő szerint azt jelentené, hogy csak a „túlélésre játszunk. Arra, hogy legyen meg kábé a mostani mandátumszám, aztán helló. Akik ezt akarják, mondjuk, vannak 8-10-en a mostani frakcióból, azok már le is zsírozták a befutó helyeket. Ők azt mondják, a túlélők fogják leváltani az Orbán-rendszert, szerintem viszont ezzel végképp elindulunk a megszűnés felé. Vidéken Gyurcsánnyal öngyilkosság kampányolni. Vele nem lehet nyerni. Képtelenség”.

Szanyi Tibor a nyáron azt mondta a Narancsnak, az MSZP-ben akadnak NER-kollaboránsok. De mit gondol erről Botka László? Vannak-e kollaboránsok az MSZP-ben; olyanok, akik összejátszanak a Fidesszel? Botka nem mondja, hogy ne lennének ilyenek. (…) „Vannak a pártban, akik a túlélésben gondolkodnak. Akik úgy gondolják, hogy jövőre úgysem lehet győzni, de legalább a legtöbb mandátumot hozzuk ki a helyzetből. Szerintem meg az a politikus, akin látszik, hogy nem akar győzni, inkább el se induljon. Ha nem próbáljuk meg a szükséges plusz egymillió szavazatot behúzni, engem nem érdekel ez a történet. Megkérdezem tőle, amit az egyik MSZP-stől hallottam, hogy ti. Molnár Zsolt »egy kanál vízben meg tudná fojtani« őt. Botka ezúttal sem cáfol. »A múltkor Molnár csak azt nem üzente meg a Magyar Időkön keresztül, hogy Botkát nem kell komolyan venni. A Fidesz lapjában még azt is közölte, hogy Lattmann Tamás milyen figyelemre méltó jelölt. Ezt nehéz úgy értelmezni, hogy a pártja jelöltjét támogatja« – válaszolta.”

A portréból kiderül, hogy vette át a hatalmat Botka László Csongrádban, mit gondolnak róla párttársai (Lendvai Ildikó, Hiller István, Baja Ferenc, Szanyi Tibor, Ujhelyi István), miért nem volt jó választmányi elnök, miért nem bírja őt jobboldali ellenzéke Szegeden. Emellett arról is talál írásunkban összefoglalót, hogy milyen kínos ügyek lehetnek Botka számára Szegeden. Az egyikben például legközelebbi munkatársai lesznek vádlottak hamarosan a bíróságon. Az ügyeket maga Botka is kommentálja, aki elmondja, hogy miért épp a szocialisták pártirodáját találta meg 1991-ben, és miért nem mondjuk a Fideszét.

A teljes Botka-portrét a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.