Eger

Árnyékpatikát nyitott a kórház

  • Magyar Krisztián
  • 2012. július 27.

Kis-Magyarország

Furcsa beruházást hajtottak végre nemrégiben az egri Markhot Ferenc Kórházban: saját költségükön egy olyan belső gyógyszertárat alakítottak ki, amely végül ki sem nyitott. Spórolni akartak, miközben kétes körülmények közt tárolták a gyógykészítményeket.

Megelégelte a külsős cégnek járó túl magas jutalékot az egri Markhot Ferenc Kórház, ezért saját gyógyszertár nyitásába fogott. Az eset még 2006-ra nyúlik vissza, ekkor kötött szerződést a kórház korábbi vezetése a HungaroCare Kft.-vel. Évekkel később a jelenlegi vezetés, miután nem tudott megegyezni a céggel az anyagiakban, úgy döntött, saját szakállára létrehoz egy új gyógyszertárat az intézeten belül. A külsős céggel kötött szerződést pedig nekiállt felbontani.

Sufni, patika

A gyógyszertárat a Markhot Ferenc Kórház II. számú telephelyén, az egykori krónikus belgyógyászati osztály épületében rendezték be májusra – ez az épület több száz méterre található attól a résztől, ahol a betegellátás ténylegesen folyik. Egy főgyógyszerészt és – kórházi forrásaink szerint – több, egyéb beosztásban foglalkoztatni kívánt munkatársat is felvettek ide. Csakhogy a kórház nem kapott engedélyt az ÁNTSZ-től, mivel a még érvényben lévő megállapodás szerint a külsős HungaroCare Kft. felelt az egészségügyi intézmény gyógyszerellátásáért. A felvett dolgozókat, miután nyilvánvalóvá vált, hogy a kórházban csak „sufnigyógyszertárnak” nevezett patika nem indulhat el, el is bocsátották.

 


Végül júniusban sikerült felbontani a HungaroCare Kft.-vel kötött szerződését, és így már a kórház gondoskodhat saját gyógyszerellátásáról. Már kaptak is engedélyt az ÁNTSZ-től. Az immár érvényes engedélyekkel rendelkező intézeti gyógyszertárat nem az említett helyen, hanem a Hungarocare által üzemeltetett patika helyén nyitották meg július 4-én; ide kerülhettek át az addig nem megfelelő körülmények között tárolt készítmények is.

A narancs.hu birtokába került fotókon jól látszik, hogy az először kialakított intézeti („sufni”) patikából nem vittek vissza minden gyógykészítményt azután, hogy kiderült: ott nem lesz gyógyszertár. A június legvégén készített felvételeken megbontott raklapok és kinyitott gyógyszeres dobozok is felfedezhetők.


„Nagyságrendekkel kevesebb”

Megkerestük a Markhot Ferenc Kórház igazgatóját is, aki közölte: a HungaroCare Kft.-vel kötött szerződés „indokolatlan és vállalhatatlan kiadást jelentett” számukra. Dr. Fűtő László szerint semmilyen törvény vagy szabályozás nem írja elő egyetlen kórháznak sem, hogy gyógyszerellátását kizárólag külső működtetővel valósíthatja meg. Szerettük volna megtudni, hogy a végül meghiúsult intézeti gyógyszertár kialakítása és a gyógyszerrendelés költségei mekkora összeget jelentettek, erre azonban csak azt a választ kaptuk: „Annyit, hogy megfeleljen az ÁNTSZ minimumrendeletében előírtaknak, de nagyságrendekkel kevesebbet, mint amennyi a HungaroCare Kft. jutaléka volt.”

Pontos választ nem kaptunk akkor sem, amikor arról érdeklődtünk, hogy hány alkalmazottat vettek fel az először meghiúsult patikába, és mennyi volt az ő foglalkoztatási költségük. Az igazgató ezzel kapcsolatban annyit osztott meg velünk, hogy „az intézeti gyógyszertár személyi minimumának megfelelő létszámmal” indult volna a patika, a gyógyszerészek és egyéb alkalmazottak azonban szerinte nem kaptak bért, viszont „az útiköltségüket, és egyéb veszteségeiket a kórháznak meg kellett térítenie”. Nem tudni azt sem, utóbbiak mennyivel terhelték a kórház kasszáját.


Hivatalosan kötelezték őket

Az ÁNTSZ-nél portálunknak elmondták: már megadták az engedélyt ahhoz, hogy 2012. július elején kinyithasson a Markhot Ferenc Kórház által működtetett intézeti gyógyszertár. Azt is megerősítették, hogy egy korábbi intézeti patika kialakításának tervéről is tudtak, de arra nem bólinthattak rá, mert az egri kórház még szerződésben állt a Hungarocare Kft.-vel. Megtudtuk, volt olyan időszak, amikor a kórházi osztályok vezetői utasításra nem rendelhettek gyógyszert a külsős cég patikájából. A korlátozás akkor történt, amikor még az igazgató azt hitte, az először kialakított belső gyógyszertár elindulhat. Ekkor „az Országos Tisztifőorvosi Hivatal közbelépett, és hivatalos levélben kötelezte az egri Markhot Ferenc Kórházat, hogy a működési engedéllyel rendelkező intézeti gyógyszertár útján lássa el gyógyszerrel a fekvőbeteg-osztályokat” – értesültünk az ÁNTSZ-től.

Figyelmébe ajánljuk