Egy évig nem működött a társasház elektromos kapuja, mert a távirányító érzékelőjét „bezavarta” a Nap

  • Massay-Kiss Andrea
  • 2023. április 13.

Kis-Magyarország

Szolnokon, a Bimbó úton az egyik társasház lakói tavaly tavasszal azzal szembesültek, hogy a háromemeletes épülethez kovácsoltvas kerítést építenek. A privátszférát és zárható, saját parkolót jelentő kerítésre a kivitelezők felszereltek egy érzékelővel ellátott, távirányítóval működtethető kaput. Ám kiderült: a szenzor nem nyitja és zárja a bejáratot, ha rásüt a Nap.

Így a kerítés értelme, a folyamatosan nyitva lévő kapuval, legalábbis kérdésessé vált. Ez az értéknövelő beruházás egy éve történt, de a megoldásra igen sokat kellett várni. Kerek egy évet. A 32 lakásos lakóház tulajdonosa a szolnoki önkormányzat, üzemeltetője a helyi Szollak Kft., a lakók pedig bérlők. Két bérlő elmondása szerint a munkálatokról előzetesen nem tudtak. Mivel nem tulajdonosok, csak azzal a kész ténnyel szembesültek tavaly tavasszal, hogy készül egy kovácsoltvas kerítés a társasháznál. Azt sem tudták, ki volt a kivitelező.

„A kerítésen két ember dolgozott, és nagyjából két hónap alatt készültek el. Amikor végeztek, azt mondták, hogy majd jön valaki, aki beüzemeli az érzékelővel ellátott kaput” – mesélte az egyik lakó. Ám a beüzemelést végző férfi nem tudta elvégezni a munkáját, csak megállapította, hogy a kapu mozgásáért felelős beépített szenzor működésképtelen, mert rásüt a Nap.

„Ezután annyit mondott, hogy a kivitelezőket már nem lehet elérni” – folytatta a lakó. Átmeneti megoldásként az előttük lévő szomszédos ház kerítésére két bérlő egy hosszú nád takarást tett, így próbálták árnyékolni a szenzort. Kiderült, megoldásuk nem minden évszakban tökéletes, mert nem ugyanolyan magasságban jár a Nap, így a szenzor továbbra sem működtette a kaput. Az sem bizonyult jónak, amikor egy szerelő egy fémlappal árnyékolta az érzékelőt, mert emiatt a berendezés olyan takarásba került, hogy egyáltalán nem érzékelte jelet, így nem működtette a kaput.

Ezért jobb híján a kapu folyamatosan nyitva volt.

A használhatatlan kapuhoz tartozó távirányítókat korábban kifizettette a lakókkal a Szollak Kft. „Itt is volt egy kis trükközés, mert eredetileg arról volt szó, hogy a távirányító tízezer forint, a másolt típus ötezer forint. Végül nem volt eredeti, csak másolt távirányító, amiért hétezer forintot kértek” – mesélték a lakók, akik nem értették, hogy miért kellett kifizetniük előre, ha nem tudják használatba venni a kaput. Ráadásul mindamellett, hogy funkciótlan, az egy éve épített kerítés rozsdásodni kezdett.

A Narancs.hu megkeresett több, távirányítható kapuk forgalmazásával foglalkozó céget. Egybehangzó véleményük szerint tényleg előfordulhat, hogy a napsütés zavarhatja a szenzort. Jelezték: mivel nem látják a konkrét problémát, csak tippelni tudnának, hogy mi lehet a megoldás. Az egyik szakember ugyanakkor megjegyezte, ez nem olyan gond, amit ne lehetne megoldani rövid időn belül.

 
Fotó: A szerző felvétele

Érdeklődtünk a lakóházat üzemeltető Szollak Kft.-nél is. Szerettük volna megtudni, hogy küldtek-e tájékoztatást a lakóknak a kerítés elhelyezéséről. Információt kértünk a finanszírozásról, a kivitelezőről, a probléma megoldásáról, valamint arról, hogy ez utóbbi költsége érinti-e a lakókat. Válaszokat a cégtől nem kaptunk, ellenben néhány információt Györfi Mihálytól, Szolnok MSZP-s alpolgármesterétől igen. Őt egyébként még korábban a lakók keresték fel a problémával.

Györfi elmondta, elképzelhető, hogy a lakók nem kaptak tájékoztatást a beruházásról. A finanszírozást a közös költség megtakarítási részéből oldotta meg az üzemeltető. Az alpolgármester hozzátette, szeretnének a beton felvágása nélkül elvezetni egy vezetéket a kapuhoz.

Cikkünk készítése közben a lakók jelezték, azt az üzenetet kapták, hogy a társasházkezelő április 12-én fogja bekapcsolni a távirányítóval működtethető kaput. Ám van, amire használatakor ügyelniük kell a bérlőknek:

„ha a kiskapu nyitva van, akkor a nagykapu nem működik, illetve ha a kiskaput a nagykapu működése közben kinyitják, a nagykapu megáll.

Kérjük, a kiskaput minden esetben csukja be maga után” – írták a lakóknak az üzenetben, amiben egyben megértésüket továbbra is köszönik. Egy év után pedig most szerdától működik a kapu. Nyit és zár.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk