Büfék lettek a vécének szánt vizesblokkokból a siófoki nagystrandon

Kis-Magyarország

A helyiségek a strand területén belüli elkülönített részen, a Plázson állnak. Miért és hogyan történt a funkcióváltás, amihez elvileg testületi jóváhagyás kellett volna?

Négy éve, 2019-ben lejárt a nagystrandon addig üzemelt nyári zeneiprogram-szolgáltató szerződése, és az akkor fideszes többségű testület úgy döntött, jöjjön a helyére újabb. Ki is írták a pályázatot, amit az egykori Palace diszkót üzemeltető Barna Sándor által vezetett cég, a Plázs Nyár Kft. nyert. A 2019. márciusi testületi ülésen tárgyalták a pályázat elbírálását. A nyilvánosan elérhető dokumentumok és az azokban található pályázati pontszámok szerint – amelyeket kézzel írták és eléggé hasonlítanak egymásra – a Plázs Nyár Kft. egyetlen pontot sem veszített, minden téren a maximumot kapta.

Az üzemeltetésére kiírt szerződés egyik pontja szerint ha a bérlő 2024. augusztus végéig elvégez egy 50 millió forint értékű – a szerződésben meg nem nevezett – felújítást, és ha a „munkálatok elvégzésének tényét, azok tulajdonos által engedélyezett voltát, a munkálatok kivitelezésének megfelelő minőségét, s azok értékét Siófok Város Önkormányzat Képviselő Testülete elfogadja, s igazolja”, az eredetileg öt évre kötött szerződés további tíz évvel, 2034. szeptember 30-ig meghosszabbodik. A birtokbaadás időpontjául 2019. október 1. napját jelölték meg. A szerződést Lengyel Róbert polgármester az iratok tanúsága szerint 2019. április 8-án már alá is írta.

Alig három héttel később, április 30-án a Plázs Nyár Kft. bejelentette, hogy kinézte már magának az általa elvégezni kívánt tervezett beruházást, és megkezdték az egyeztetést az akkori főépítésszel (akinek neve később műszaki ellenőrként bukkant fel a büfé-vécék ügyében). A bérlemény közvetlen szomszédságában, illetve közelében található két meglévő vizesblokk, ezek átalakításáról és üzemeltetéséről volt szó. A 2019. júniusi testületi ülésen terjesztették elő a „Plázs fejlesztési igényét” a látványtervekkel együtt.

Érdekes, hogy csak az egyik, a nyugati büféről adtak be látványtervet, a keletiről nincs kép. Az ajánlat azonban vizesblokkokról szól. A képeken hangsúlyos a vécéelem, de diszkrét redőnyszerű képződmény takarja a földszinti frontokat. Akkor az volt a magyarázat, hogy az emeleti üvegezett részen strandmegfigyelő és adminisztratív helyiségek lesznek. A képviselő-testület tehát vécéket hagyott jóvá.

Ehhez képest a földszinten büfék lettek,

a mozgássérültek kivételével pedig mindenkinek lépcsőt kell mászni, ha vécére akar menni.

A 2020-ban kelt használatba vételi engedély sem büfékről, vendéglátóipari egységekről, hanem kiszolgálóhelyiségekről szól, úgy, hogy a hatóság helyszíni fotóin már látszik a „hekk”, „palacsinta”, „pizza”, „Plázs”felirat az egyik épületen. A vécéből büfé funkcióváltáshoz ráadásul testületi hozzájárulás kellett volna, de annak nyomát nem találtuk sehol. 

Időközben 2019-ben önkormányzati választás volt, a fideszes jelölt, Gruber Attila kampányzáró nagyrendezvényét hogy, hogy nem a Plázson tartották. Gruber azonban vesztett a választáson; Lengyel Róbert maradt a polgármester, a testületben kisebbségbe került a Fidesz.

A két vécé-büfé zavartalanul üzemelt. A tavaly szeptemberig hatályos üzemeltetési szerződésekbe (ha voltak) nem láttunk bele, mert céges belső iratok, így nem derült ki, milyen jogalappal működtették valakik a két objektumot. Az egyiket, ha hinni lehet a fotóknak és feliratoknak, a Plázs Nyár Kft. A másik vécé-büfét, ahol tavaly szeptember elején 2700 forintért ettünk egy égettolaj szagú sajtos-tejfölös lángost és ittunk egy kólát, a kártyás fizetés alapján nem tudjuk üzemeltető szinten beazonosítani.

A város vagyonkezelő cége, a Balaton-parti Kft. tavalyi ügyvezetője több mint egy évvel az elszámolási határidő előtt el akarta ismertetni a Plázs vécé-büfé építési projektjének szabályosságát a képviselő-testülettel. Várkonyi Csaba – aki azóta a felügyelőbizottság összeférhetetlenségi kifogását és a belső ellenőrzés megállapításait vitatva lemondott – , először 2022 nyarán terjesztette be az elszámolást. Akkor többen nem értették a sietség okát, és levették a napirendről. Ám tavaly szeptemberben – holott a határidő csak idén ősz lett volna – mégis a testület elé került az ügy azzal, hogy az eredeti szerződés szerinti 50 millió forint feletti 36 millió forint pluszköltség jogalap nélküli gazdagodásként való megtérítésétől akkor tekint el a Plázs Nyár Kft., ha további tíz évre megkapják bérbe a két vécé-büfét is. Valahogy kiderült, hogy a 2019. áprilisi „igénybejelentés” kijelentése, miszerint: „mivel az építmény bekerülési költsége lényegesen meghaladja a Plázs Nyár Kft. által vállalt 50 millió forint beruházás összegét, a Kft. vállalja a felmerülő többletköltségeket”, nem úgy értendő, ahogy.

Vagyis kérik az átadott büféket bérbe, ebben az esetben lemondanak a 36 milliós igényükről.

A Balaton-parti Kft. által végzett értékbecslés szerint ezek darabja 2,76 millió forint plusz áfa bérleti díjért vihető, pedig nem is egyenlő alapterületűek.

A helyi DK a testületi ülés előtt jelezte, hogy törvényességi észrevételeket tenne. Kifogásolták, hogy a Plázs Nyár Kft. tulajdonosi körében van olyan külföldi cég, amelynek tulajdonosa nem ismerhető meg, így nem felel meg a nemzeti vagyonról szóló törvénynek, valamint hogy ugyanezen törvény szerint hasznosításra irányuló szerződés határozatlan vagy legfeljebb tizenöt éves határozott időre köthető. Ez az időszak egy alkalommal legfeljebb öt évvel meghosszabbítható abban az esetben, ha a hasznosításra jogosult valamennyi kötelezettségét szerződésszerűen, késedelem nélkül teljesítette. A tízéves hosszabbítás tehát szerintük törvénysértő. A beruházás elfogadása, átvétele és az előterjesztés szerinti bérleti szerződés megkötése a város vagyonrendelete szerint nem jogszerű, mert értékhatártól függetlenül az öt évet meghaladó hasznosítás esetén a pályáztatás nem mellőzhető. A DK választ sem kapott aggályaira, a testület (amelynek nincs DK-s tagja) 2022. szeptemberi zárt ülésén elfogadta a vécé-büféket (annak ellenére, hogy korábban az előző testület „csak” vizesblokkok felújítását engedélyezte), és jóváhagyták az üzemeltetési szerződés megkötését is a vécé-büfékre. Egyben tíz évvel meghosszabbodott a nagystrandi Plázs eredeti szerződési időtartama.

Kérdeztük Boda Zsuzsanna jegyzőt – aki a Facebookon nyilvánosan megosztott képeinek tanúsága szerint tavaly nyáron önfeledten élvezte a Plázs szolgáltatásait – a vécé-büfé üzemeltetőit illetően. Azt a kérdést is feltettük neki, vizsgálták-e a felmerült kifogásokat, illetve nem tart-e szükségesnek körültekintőbb jogi eljárást az ügyben. Választ egyelőre nem kapott lapunk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk