Előzetesben marad a csalással gyanúsított szegedi képviselő

Kis-Magyarország

Joób Mártont 250 milliós adócsalással gyanúsítják.

Három hónappal meghosszabbította a bíróság a csalással és bűnszervezet működtetésével gyanúsított szegedi önkormányzati képviselő, Joób Márton és hét társa letartóztatását.

A 37 éves, tizenegy gyermekes politikust, egykori világbajnok kenust július végén vették őrizetbe és tartóztatták le a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség indítványára. Zár alá vették a család házát is.

A vádhatóság szerint Joób egyik cége, amely szórólapterjesztéssel foglalkozik, 2013 és 2017 között jellemzően nem jelentette be alkalmazottait, annak érdekében pedig, hogy kevesebb áfát kelljen fizetnie, fiktív számlákat fogadott be három különálló láncot alkotó cégcsoporttól. Ezzel a gyanú szerint összesen 254,9 millió forintos kár érte a központi költségvetést. A főügyészség azt is állította, hogy egyes gyanúsítottak, mihelyt értesültek a vizsgálatról, már kihallgatott embert próbáltak rávenni arra, változtassa meg a vallomását, és terhelő adatokat tartalmazó adathordozót próbáltak kivonni a bizonyítékok köréből.

Joób Márton az Összefogás Szegedért egyesület színeiben, egyéni körzetben jutott be a szegedi közgyűlésbe, család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnok, a Botka László polgármestert támogató frakció tagja. Néhány sajtóorgánum Botka bizalmasának nevezi. A 2019 őszi önkormányzati választáson a Fidesz helyi szervezete egy sajtótájékoztatón bejelentette, vizsgálat folyik Joób ellen, tisztáznia kellene magát. Információink szerint ezután a Botka Lászlót támogató képviselőcsoportnál megkérdezték Joóbtól, miről lehet szó. Ő azt mondta, tényleg zajlik valamilyen ellenőrzés, de ez rutinvizsgálat, és nincs semmi probléma. A letartóztatás híre ezek után megdöbbentette a városvezetést, ugyanakkor a Fidesz is visszafogottan nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője a Magyar Hangnak azt nyilatkozta a letartóztatás meghosszabbításával kapcsolatban, hogy a nyolc gyanúsítottal kapcsolatban személyenként eltérő okok miatt döntöttek így, de jellemzően azért, mert úgy ítélték meg, hogy ha az érintettek szabadlábra kerülnek, meg tudják akadályozni az eljárást, elszökhetnek, elrejtőzhetnek.

A képviselő családostul rendszeresen szerepelt a médiában, Szegeden népszerű ember. Közismert róla az is, hogy vallásos neveltetést kapott, édesapja a Hit Gyülekezetének egyik lelkésze. A család közösségi oldalának működését a letartóztatás után felfüggesztették. Joób egyéni oldalán az utolsó bejegyzés augusztus 14-i: egy ismerős – utólag – boldog születésnapot kíván Joóbnak, és azt, hogy „isten kegyelme legyen veletek mindvégig, shálom veletek, shálom”.

Figyelmébe ajánljuk