Az ötvenes évek stílusában ajnározza hűbérese egy levélben Simonka Györgyöt

Kis-Magyarország

A Rákosi-korszak sötét emlékeit idézi az a levél, amelyet Varga Gusztáv posztjáról nemrégiben lemondott mezőkovácsházi alpolgármester, a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás távozó elnöke írt a napokban Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek.

„Polgármesterré választásom után oly sok segítséget kaptam és kapott városunk Tőled, amely messze túlhaladta az elvárt, remélhető támogatást. Ezt is nagyon köszönöm. Remélem rövidesen, a történelem részeként, ezt Mezőkovácsháza közvéleménye a jelenleginél is jobban elismeri” – olvasható abban a levélben, amelyet augusztus 23-án írt Varga Gusztáv, Simonka hű embere a fideszes országgyűlési képviselőnek. A levelet több párttársával is aláíratta.

Varga Gusztáv több cikluson keresztül volt Mezőkovácsháza fideszes polgármestere. A legutóbbi, tavaly októberi helyhatósági választás után csak az alpolgármesteri tisztséget vállalta, s aligha függetlenül Simonka térségi befolyásától és akaratától, a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás elnöke lett. E testület július 22-i ülésén több polgármester élésen bírálta Simonka szerintük elégtelen tevékenységét és érdekérvényesítő-képessége látványos gyengülését. Mindez összefüggésben állhatott azzal, hogy két 200 és egy 500 millió forintos EFOP-pályázatot a minisztériumi ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt elkaszáltak. Emiatt a résztvevő önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a teljes összeget vissza kell fizetni. Korábban Simonka támogatta ezeket a projekteket, most úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne hozzá.

A magukat kitüntetők: Simonka (b) Rajos István volt mezőhegyesi alpolgármester és Varga Gusztáv

A magukat kitüntetők: Simonka (b), Rajos István volt mezőhegyesi alpolgármester és Varga Gusztáv

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Miért mondott le Varga Gusztáv?

A július végi viharos kistérségi ülés után lemondott Varga Gusztáv a társulás elnöki posztjáról. Azt viszont nem tisztázta, hogy a felmerült ellentétek és bírálatok miatt állt fel, vagy azért, mert a Simonka ellen jelenleg folyó büntetőper vádiratának végén szerepel, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elkülönítette a térség által elnyert uniós források ügyét. Ebben pedig, áll a vádiratban, főszerepet játszik a Varga Gusztáv vezette Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás is.

„A kistérségi társulás elnökeként mindent megtettem annak érdekében, hogy a te fokozott munkatempódhoz, stratégiai gondolkodásodhoz, a fejlesztési tervek kidolgozásához, megvalósításához a térség polgármestereit, civil szervezeteit, közéleti szereplőit hozzászoktassam, partnerré tegyem. Úgy érzem, nagyon hálásak lehetünk Neked, hogy felismertük: a mi beosztásunkban nem ismerhetünk lehetetlent, nem fogyhat el az energiánk, hogy településeinkben, összefogva, hatalmas erő, lehetőség szunnyad” – folytatódik a Narancs.hu birtokába került dicsőítő levél. „Bizony, van mire büszkének lennünk. Én hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerhettelek, munkádnak követője, segítője lehettem” – olvasható egy másik passzusban.

Korábban kitüntette Simonkát

„Köszönöm Neked azt a sok munkát, amellyel, egészségedet sem kímélve, új munkastílust megvalósítva segítettél, hogy mára nem lesajnált, halálra ítélt, hanem életrevaló, többre hivatott településekként tekinthetünk magunkra” – olvasni a Simonkának címzett politikai hozsannában – bár Dél-Békés előrelépését a területfejlesztési és statisztikai adatok nem támasztják alá. Simonka ráadásul súlyos bűncselekmények vádja miatt áll a bíróság előtt, ezért több polgármester szerint a térség parlamenti képviselője elhanyagolta a munkáját. Így a levél leginkább politikai hűségeskünek minősülhet.

No comment...

No comment...

Fotó: narancs.hu

A rendszerváltás előtt KISZ-titkárként is tevékenykedő Varga Gusztávra mindig számíthatott Simonka György. Ahogy a Narancs.hu 2019 júniusában elsőként megírta, az akkor már meggyanúsított és az ügyészek által kihallgatott Simonkának magas kitüntetést adtak Dél-Békésért végzett kimagasló munkáért. Nem sokkal később a fideszes országgyűlési képviselő már vádlott volt; a vádlottak padján hallgatta meg az ellene felhozott vádakat, így azt, hogy bűnszervezetet hozott létre és működtetett, valamint költségvetési csalást követett el.

„A fenti gondolatok jegyében, méltósággal, magabiztosan tekintek a jelenlegi történésekre. Az elvégzett munka, a sok elért eredmény bizonyítja igazunkat. Abban bízom, hogy ezt a társulási tanács tagjai is – a politikai csatározásokat követően – belátják. Baráti, szövetségei üdvözlettel” – zárul a régi idők rossz emlékeit idéző levél.

(Címlapfotónkon: Simonka György (balról) és a neki dicsőítő levelet író Varga Gusztáv volt mezőkovácsházi polgármester. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Figyelmébe ajánljuk