Az ötvenes évek stílusában ajnározza hűbérese egy levélben Simonka Györgyöt

Kis-Magyarország

A Rákosi-korszak sötét emlékeit idézi az a levél, amelyet Varga Gusztáv posztjáról nemrégiben lemondott mezőkovácsházi alpolgármester, a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás távozó elnöke írt a napokban Simonka György fideszes országgyűlési képviselőnek.

„Polgármesterré választásom után oly sok segítséget kaptam és kapott városunk Tőled, amely messze túlhaladta az elvárt, remélhető támogatást. Ezt is nagyon köszönöm. Remélem rövidesen, a történelem részeként, ezt Mezőkovácsháza közvéleménye a jelenleginél is jobban elismeri” – olvasható abban a levélben, amelyet augusztus 23-án írt Varga Gusztáv, Simonka hű embere a fideszes országgyűlési képviselőnek. A levelet több párttársával is aláíratta.

Varga Gusztáv több cikluson keresztül volt Mezőkovácsháza fideszes polgármestere. A legutóbbi, tavaly októberi helyhatósági választás után csak az alpolgármesteri tisztséget vállalta, s aligha függetlenül Simonka térségi befolyásától és akaratától, a Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás elnöke lett. E testület július 22-i ülésén több polgármester élésen bírálta Simonka szerintük elégtelen tevékenységét és érdekérvényesítő-képessége látványos gyengülését. Mindez összefüggésben állhatott azzal, hogy két 200 és egy 500 millió forintos EFOP-pályázatot a minisztériumi ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt elkaszáltak. Emiatt a résztvevő önkormányzatoknak és civil szervezeteknek a teljes összeget vissza kell fizetni. Korábban Simonka támogatta ezeket a projekteket, most úgy tesz, mintha semmi köze nem lenne hozzá.

A magukat kitüntetők: Simonka (b) Rajos István volt mezőhegyesi alpolgármester és Varga Gusztáv

A magukat kitüntetők: Simonka (b), Rajos István volt mezőhegyesi alpolgármester és Varga Gusztáv

Fotó: Simonka György/Facebook.com

Miért mondott le Varga Gusztáv?

A július végi viharos kistérségi ülés után lemondott Varga Gusztáv a társulás elnöki posztjáról. Azt viszont nem tisztázta, hogy a felmerült ellentétek és bírálatok miatt állt fel, vagy azért, mert a Simonka ellen jelenleg folyó büntetőper vádiratának végén szerepel, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség elkülönítette a térség által elnyert uniós források ügyét. Ebben pedig, áll a vádiratban, főszerepet játszik a Varga Gusztáv vezette Dél-békési Többcélú Kistérségi Társulás is.

„A kistérségi társulás elnökeként mindent megtettem annak érdekében, hogy a te fokozott munkatempódhoz, stratégiai gondolkodásodhoz, a fejlesztési tervek kidolgozásához, megvalósításához a térség polgármestereit, civil szervezeteit, közéleti szereplőit hozzászoktassam, partnerré tegyem. Úgy érzem, nagyon hálásak lehetünk Neked, hogy felismertük: a mi beosztásunkban nem ismerhetünk lehetetlent, nem fogyhat el az energiánk, hogy településeinkben, összefogva, hatalmas erő, lehetőség szunnyad” – folytatódik a Narancs.hu birtokába került dicsőítő levél. „Bizony, van mire büszkének lennünk. Én hálás vagyok a sorsnak, hogy megismerhettelek, munkádnak követője, segítője lehettem” – olvasható egy másik passzusban.

Korábban kitüntette Simonkát

„Köszönöm Neked azt a sok munkát, amellyel, egészségedet sem kímélve, új munkastílust megvalósítva segítettél, hogy mára nem lesajnált, halálra ítélt, hanem életrevaló, többre hivatott településekként tekinthetünk magunkra” – olvasni a Simonkának címzett politikai hozsannában – bár Dél-Békés előrelépését a területfejlesztési és statisztikai adatok nem támasztják alá. Simonka ráadásul súlyos bűncselekmények vádja miatt áll a bíróság előtt, ezért több polgármester szerint a térség parlamenti képviselője elhanyagolta a munkáját. Így a levél leginkább politikai hűségeskünek minősülhet.

No comment...

No comment...

Fotó: narancs.hu

A rendszerváltás előtt KISZ-titkárként is tevékenykedő Varga Gusztávra mindig számíthatott Simonka György. Ahogy a Narancs.hu 2019 júniusában elsőként megírta, az akkor már meggyanúsított és az ügyészek által kihallgatott Simonkának magas kitüntetést adtak Dél-Békésért végzett kimagasló munkáért. Nem sokkal később a fideszes országgyűlési képviselő már vádlott volt; a vádlottak padján hallgatta meg az ellene felhozott vádakat, így azt, hogy bűnszervezetet hozott létre és működtetett, valamint költségvetési csalást követett el.

„A fenti gondolatok jegyében, méltósággal, magabiztosan tekintek a jelenlegi történésekre. Az elvégzett munka, a sok elért eredmény bizonyítja igazunkat. Abban bízom, hogy ezt a társulási tanács tagjai is – a politikai csatározásokat követően – belátják. Baráti, szövetségei üdvözlettel” – zárul a régi idők rossz emlékeit idéző levél.

(Címlapfotónkon: Simonka György (balról) és a neki dicsőítő levelet író Varga Gusztáv volt mezőkovácsházi polgármester. A felvétel forrása: Simonka György/Facebook.com.)

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.