Feketepénzekkel csábíthatták át az amatőr focistákat az MLSZ elnökségi tagjának választókörzetében

Kis-Magyarország

Egy két évvel ezelőtti Békés megyei büntetőügy vádlottja nyíltan beszélt arról, hogy Kondoros feketén, pénzt kínálva próbált labdarúgókat csábítani a helyi amatőr focicsapathoz. A helyi fideszes képviselő, Dankó Béla az MLSZ elnökségének is tagja. 

Több százmillió forint elsikkasztása miatt súlyos börtönbüntetéssel, közel 200 milliós vagyonelkobzással sújtotta még 2019-ben a Kondorosi Takarékszövetkezet egykori első emberét a bíróság. Az elítélt a feltáró vallomásában pedig arról is beszámolt, hogy a helyi amatőr futballt hogyan próbálták feketén pénzekkel felvirágoztatni – derítette ki a Narancs.hu.

„Ekkor éreztem, hogy minden összeomlott körülöttem. 1,6 milliós szabálytalan munkahelyi pénzfelvétel miatt a Békés Takarék elnök-ügyvezetője felszólított, hogy mondjak le gazdasági igazgatói posztomról, és akkor közös megegyezéssel válunk el egymástól. Közben telefonált az egyik általam becsapott ember, hogy mi van a részjegyekkel? Hozzátette, tudja, hogy a munkahelyemen már nyomoznak utánam. (...) Feldúlt idegállapotban voltam, de ekkor minden következménnyel átgondoltam az életemet, és három lehetőség adódott. Vagy külföldre szökök, de ehhez nem volt pénzem; vagy öngyilkos leszek, de ennek a tragédiának nem akartam kitenni a családomat; vagy feladom magam a rendőrségen. Végül ez utóbbi mellett döntöttem. Visszaindultam Békéscsabára. (…) A rendőrök nem nagyon akarták elhinni, hogy több százmilliós sikkasztásról és csalásról teszek bejelentést, amit én követtem el. A károsultak többségének nevét már akkor előadtam” – mondta a Békéscsabai Járásbíróságon az ellene indított büntetőperben Gráfik Krisztián, aki a pénzintézet összevonásáig a Kondorosi Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, majd a Békés Takarék gazdasági igazgatója volt. Minderről két évvel ezelőtt riportban számoltunk be. 

Gráfik a szerencsejáték-függősége miatt került bajba, védője perbeszédében azt hozta fel az egykori banki vezető védelmében, hogy saját házán lévő 10 millió forintos hitelét sem fizette vissza, de Tippmixre rendszeresen és nagy tételben fogadott és vesztett. Csak Tippmix fogadásai révén 2016 közepétől 2018 májusáig 390 millió forint volt a vesztesége. „Védencem akkor vesztette el teljesen a mértéket, amikor már közép-afrikai kosárlabdameccsekre is fogadott” – mondta védőbeszédében a vádlott jogi képviselője. Az ügyvéd a szakirodalomra hivatkozva azt bizonygatta a Békéscsabai Járásbíróság előtt, hogy a szerencsejáték-függőség komolyabb mentális problémákat okoz, mint akár a kábítószer-függőség.

A Békéscsabai Járásbíróság előtti 2019-es büntetőperben a vád, amelyet a vádlott maga is beismert, több száz millió forint elsikkasztása volt, amelyért a Békéscsabai Járásbíróság 6 év börtönre ítélte Gráfikot, 6 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, 10 évre pedig a pénzügyi elemző és befektetési tanácsadó foglalkozástól. Továbbá 185 millió forint vagyonelkobzást rendelt el, emellett a magánfeleknek 119 millió polgári jogi igényt ítélt meg, míg 120 millió forint esetében a polgári jogi igényt más törvényes útra utasította – utóbbi összeg a színlelt részjegy-vásárlásra átvett pénzekre vonatkozik. A pénzintézet utóbb kártalanította a sértetteket, a felmerült összeget azonban követeli a volt alkalmazottjától. A polgári jogi igények és a vagyonelkobzás összege eléri a 425 millió forintot.

Miről tudhatott Dankó Béla?

A per egyik érdekes részlete volt, amikor Gráfik részletes, több órán át tartó vallomásában arról is beszélt, hogy az akkor a Békés megyei első osztályban (jelenleg a Megye II. B csoportjában) szereplő amatőr kondorosi fociklub elnökeként helyi vállalkozókkal együtt hogyan fizették feketén a játékosokat.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szabályzata kimondja: "amatőr labdarúgó sporttevékenységéért a sportszervezettől díjazásban nem részesülhet sem a sportegyesülettől, sem tanulói jogviszonya alapján, sem az alapítvány keretében, sem más természetes és jogi személytől". Gráfik ezzel szemben arról számolt be, hogy 

„a jobb helyezés reményében Orosházáról és Szarvasról kellett labdarúgókat hozni, akik nem jöttek ingyen”.

Azt is mondta, hogy „ez így megy szinte mindenütt.”

Gráfik szomszédja és jó barátja, egykori focistatársa, Dankó Béla, 2010 óta Békés megyei fideszes országgyűlési képviselő, a kérdéses időszak egy részében (1999-2014) Kondoros polgármestere volt. A helyi foci, és tágabban a Békés megyei, térségi és országos labdarúgás nagy szerelmese.

 
Dankó Béla
Forrás: Facebook / Dankó Béla
 

Dankó 2002 és 2010 között a Békés Megyei Önkormányzat képviselője, 1998-2000 majd 2006-2008 között a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2013-2014 között az Országgyűlés Sport és Turisztikai Bizottságának tagja volt. De ami ennél fontosabb, 2001 és 2006 között a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség alelnöke, 2007-től pedig az elnöki tisztséget tölti be a Viharsarokban. 2010-től a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökségi tagja, egyebek között Csányi Sándorral, Nyilasi Tiborral, Garancsi Istvánnal és Berzi Sándorral együtt, és itt az amatőr labdarúgást képviseli. Dankó a napokban az MLSZ elnökségi tagjaként műfüves pályát adott át a Békés megyei Kamuton, ami egész véletlenül a saját választókörzetéhez tartozik. Erről a Facebook-oldalán egy videóban is beszámolt.  

A fentiek miatt levéllel fordultunk Dankó Bélához, akitől azt kérdeztük, igaz-e, amit Gráfik büntetőjogi felelőssége tudatában a Békéscsabai Járásbíróság előtt vádlottként mondott, vagy hazudott? Tudott-e erről, és fontos közéleti és társadalmi (futballszakmai) megbízatásait felhasználva fellépett-e, és ha igen, hogyan és mikor az ellen, ahogy ezt Gráfik vallomása tanúsítja, hogy „feketepénzekkel” olajozzák meg a negyedosztálynak számító, a megyei első osztályban szereplő egyébként amatőr labdarúgók játéklehetőségét? Ha pedig tudott róla, hogyan járt el az ügyben a kondorosi klub esetében, de tágabban, hogyan lépett fel ez ellen a súlyos sportszakmai, de adóügyi és pénzügyi kérdéseket is felvető jelenség ellen? Napirendjére tűzte ezt bármikor a Békés Megyei Labdarúgó Szövetség vagy mindezt az MLSZ elnökségének fóruma elé vitte bármikor is? 

Kérdéseinket több forráson keresztül, egy parlamenti és választókerületi e-mail címére, valamint közéleti Facebook-oldalára, Messenger-üzenetként küldtük el. Ez utóbbiból látni, hogy Dankó, vagy az oldala kezelésével megbízott személy látta, ám második megkeresésünk után, több mint két hét elteltével sem válaszolt. Szeptember elsején azt üzente írásban, hogy csatlakozzam az oldalát kedvelők táborába.

 
Meccs a kondorosi focipályán
Forrás: Facebook / Dankó Béla
 

A döbbenetes forgalomemelkedés

Ugyancsak levéllel fordultunk a Szerencsejáték Zrt.-hez, ugyanis a büntetőper tárgyalásán az is kiderült, hogy a szerencsejáték-függővé vált és a lejtőn lefelé tartó Gráfik egyik jó ismerőse, a csabacsűdi lottózó üzemeltetője megengedte, hogy akár hitelbe is fogadjon a Tippmixen, azonban egyszer sem figyelmeztette, hogy a hétvégenként eljátszott és elveszített 8-9 millió forint előbb-utóbb bajba sodorhatja. 

Érthetetlen az is, hogy a játékszervező Szerencsejáték Zrt.-nél sem tűnt fel senkinek, hogy az alig másfél ezres kisközség lottózójának forgalma rövid idő alatt a többszörösére, havi 80 millió forintra nőtt. Pedig kis utánajárással kiderült volna, hogy mindez egyetlen embernek „köszönhető”.

Igaz, ekkor érvényesíteni kellett volna a fogadásszervező cég honlapján megtalálható passzust a felelős játékszervezés társadalmi felelősségvállalási tevékenységről, amire a céget 2015 óta kormányhatározat is kötelezi.

A Szerencsejáték Zrt.-től azt kérdeztük, hogy ebben az esetben hogyan érvényesítették mint fogadásszervezők a játékszervezés társadalmi felelősségvállalásáról szóló programjukat, illetve hogy a történtek után a Szerencsejáték Zrt.-n belül volt-e belső vizsgálat. Ha igen, akkor az feltárt-e valamelyik vezetőjükkel vagy alkalmazottjukkal szembeni felelősséget? A játékszervező cég eddig szintén nem válaszolt megkeresésünkre.

FRISSÍTÉS

Három héttel első megkeresésünk után és nappokkal cikkünk leadását követően, szeptember 6-án reggel, az alábbi választ küldte kérdéseinkre Dankó Béla:

„Gráfik Krisztián soha nem volt sem a szomszédom, sem a barátom.

A Kondorosi Testedzők Egyesületében több mint 20 éve semmilyen tisztséget nem töltök be.

Az amatőr státuszt a hatályos sportról szóló törvény és az MLSZ Nyilvántartási, Igazolási és Átigazolási Szabályzata megfelelőképpen szabályozza.”

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk