Gyula

Felszámolják a húsgyárat

Kis-Magyarország

Ki nem fizetett fűszerbeszállítója kezdeményezésére kedden a Gyulai Törvényszék elrendelte a Gyulai Húskombinát felszámolását. A végzés nem jogerős, de szinte bizonyos, hogy az lesz.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, zárolta egyik hitelező bankja a nagy múltú, de igen nehéz helyzetben lévő Gyulai Húskombinát Zrt. számláit. Így már akkor megjósolható volt, hogy a honi húsipari cégeknek fűszerbeszállítóként dolgozó pécsi M. Profood Zrt. szeptember végén, a Gyulai Törvényszékhez befutott felszámolási kérelme zöld utat kap majd a bíróságtól.

A határnap kedd volt, így aligha meglepő, hogy a Gyulai Törvényszék október 16-i nem jogerős végzésében a 10 milliárd forint árbevételű cég fizetésképtelenségét állapította meg, egyben elrendelte a felszámolását – minderről Bagdi Árpád Gyula bírósági sajtószóvivő tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t. A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t, vagyis egy állami felszámolót rendeltek ki Gyulára, mert egy július végi kormányrendelet a Gyulai Húskombinátot stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodószervezetté minősítette.

Ahogy korábban már megírtuk, a hitelező azért kezdeményezte az adós felszámolását, mert az adós nem fizette meg a számlatartozás jogcímen fennálló 8 millió 273 ezer 236 forint tőketartozását és annak járulékait. Az adós elismerte a hitelezői kérelemben foglaltakat, fizetési haladékot nem kért.

A végzés ellen a kézbesítésétől számított 15 napon belül fellebbezésnek van helye a Szegedi Ítélőtáblához, ám az eddigiekből adódóan ennek alig van esélye. Amennyiben a végzés jogerőre emelkedik, a felszámolás kezdő időpontja a jogerős végzés Cégközlönyben való közzétételének napja.

A Gyulai Húskombinát október 26-ra összehívott rendkívüli közgyűlése az időközben kialakult helyzetet legfeljebb csak tudomásul veheti. A cég legfelső fóruma ezzel kapcsolatban nem lesz már döntési helyzetben.

A város vezetése és a szakszervezet elnöke közös közleményt adott ki arról, hogy figyelemmel kísérik a vállalatnál történő eseményeket, és együtt lépnek fel a húskombinát működésének megőrzése és a foglalkoztatás érdekében.

Figyelmébe ajánljuk