Dombóvár

Fidesz-ellenes tüntetés lett a közmeghallgatásból

  • Stemler Miklós
  • 2012. január 27.

Kis-Magyarország

A helyi Fidesz elleni demonstrációvá alakult Dombóváron a január 26-i közmeghallgatás, ahol a több mint egy hónapja húzódó kórházügy volt terítéken. Az már biztos, hogy az új igazgató nem Karcagról jön, minden más viszont bizonytalan.

Bár a Fidesz–KDNP hirdetésben toborozta a híveket Dombóváron a január 26-i közmeghallgatásra annak érdekében, hogy minél többen szólítsák fel lemondásra Szabó Loránd polgármestert, végül a jobboldali képviselők lemondását követelte több mint 100 ember. Ettől függetlenül kórházigazgató továbbra sincs a városban.  

Az út
A bő másfél hónapja húzódó szövevényes ügyről – a Fidesz–KDNP többségben lévő képviselői első körben egy párttársukat, a másodikban pedig a 300 kilométerre lévő karcagi kórház igazgatóját próbálták megtenni a helyi kórház igazgatójának – már többször írtunk; a legutóbbi fejlemény az volt, hogy a Karcagról másodállásban ingázó dr. Nagy Mihály végül nem vállalta a megbízatást.

A csütörtöki közmeghallgatás előtti testületi ülésen így újra terítékre került a kórházigazgató-választás kérdése, ám a döntést erősen megnehezítette, hogy a jobboldali képviselők fő témája Szabó Loránd polgármester két nappal korábbi jogerős elítélése volt, amely miatt véleményük szerint méltatlanná vált a polgármesteri székre. Mindez vicces pillanatokhoz vezetett, miután a jobboldali képviselők egyben a Szabó által előterjesztett napirendi pontok bojkottját is bejelentették, így nem született döntés sem az idei dombóvári rendezvénynaptárról, sem a kórház és a művelődési ház árammal való ellátásáról. Ezzel együtt hoztak fontos határozatokat is: egy jogi szakértő 500 ezer forintos keret igénybevételével vizsgálhatja majd, hogy Szabónak le kell-e mondania vagy sem.

Kötelező minimumként a képviselő-testületnek hosszas szócsata után sikerült a kórház gazdasági igazgatóját felruháznia munkáltatói jogokkal, aminek az a jelentősége, hogy így a kórházi dolgozók legalább a kötelező bérkompenzációt megkaphatják februárban. Ezzel együtt égető szükség volna orvosigazgatóra is, ugyanis több szakmai döntést meg kellene hozni legkésőbb január legvégén. Szabó Loránd azt javasolta, hogy a nőgyógyászatot vezető dr. Gács Ernőt bízzák meg időlegesen, ám a jobboldali többség inkább korábbi favoritját, dr. Antalffy Zsoltot kérte volna fel, akit a kórház szakmai testülete kétszer is alkalmatlannak nyilvánított egy hiányzó végzettség miatt.


A balhé

A testületi ülés végén már folyamatosan érkeztek a helyiek a közmeghallgatásra, amelyet a művelődési ház 400 fős színházterme helyett a városháza 60 fő befogadására alkalmas üléstermében kellett abszolválni, miután a fideszes többségű oktatási bizottság nem járult hozzá az esemény áthelyezéséhez. A teremben végül 150-200 fő zsúfolódott össze, több tucatnyian pedig kint rekedtek. Mindez megadta a nem túl barátságos alaphangulatot, ám a megjelenők túlnyomó többsége láthatóan a Fidesz–KDNP-t hibáztatta a kialakult helyzetért, nem a polgármestert. Az egyik felszólaló egyenesen a pártállami mentalitáshoz hasonlította a helyi Fidesz–KDNP-képviselők viselkedését, és élénk tetszésnyilvánítás kísérte a jobboldali képviselők lemondását követelő felszólalásokat.

Az adok-kapokból kimaradtak a megjelenő kórházi dolgozók, akik a helyzet rendezését kérték a testülettől – eredménytelenül. Míg az ország többi kórháza azon dolgozik, hogy minél jobban jöjjön ki a közeledő államosításból, Dombóváron a napokban Szabó Loránd bejelentése alapján „békemenetet” tartanak a kórházért, miközben igazgató továbbra sincs. E téren csupán annyi biztos, hogy a volt igazgató, dr. Kerekes László, aki két héttel korábban még vállalta volna újra a megbízást, kérdésünkre most már azt mondta: a jelenlegi helyzetben csak az intenzív osztály vezetését hajlandó ellátni.

A kórház felügyelőbizottsága január 27-én délelőtt ült össze, és itt felmerült egy újabb igazgatójelölt neve, akiről a Fidesz–KDNP frakciója vasárnap dönthet. Az előzmények ismeretében igen kétséges, hogy belátható időn belül lesz-e szakmai vezetője a szebb napokat látott dombóvári kórháznak.

Figyelmébe ajánljuk