Gánti polgármester: Orbán Győzőék nem építenek hulladékfeldolgozót a környéken

  • Magyar Krisztián
  • 2015. július 21.

Kis-Magyarország

Egy hivatalos dokumentum szerint Orbán Győzőék visszamondták a Gánt-Gránásra tervezett lerakó engedélyeztetési eljárását. A helyiek már tényként kezelik, hogy nem épül meg a projekt.

A miniszterelnök családjának érdekeltségébe tartozó vállalkozás, a Nehéz Kő Kft. hétfőn jelezte az illetékes Fejér Megyei Kormányhivatalnak, hogy elállna a további engedélyeztetési eljárástól – derül ki a magyarnarancs.hu birtokába került dokumentumból. Mindez azt jelentheti, hogy nem építenek hulladékfeldolgozót Gránáson. Legalábbis egyelőre. Íme a dokumentum:

false

 

A váratlan fordulat meglepte a beruházás ellen végig tiltakozó helyieket, akik közül portálunknak többen elmondták: semmilyen jel nem mutatott arra, hogy végül meggondolja magát Orbán Győző. Ahogy arról mi is írtunk a közelmúltban: a több hónapja tartó engedélyeztetési eljárás során a Nehéz Kő Kft. módosító kérelmet is benyújtott, amely arra vonatkozott, hogy az eredeti tervekkel szemben nem 250, hanem „csupán” évi 60 ezer tonna hulladék feldolgozására kérték az illetékes szervek hozzájárulását. A módosítási kérelem májusi beadása után a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya hiánypótlásra kérte fel a Nehéz Kő Kft.-t, amely – a portálunk birtokába került dokumentumok szerint – június 10-én meg is küldte a szükséges iratokat. Tehát ekkor még biztosan nem akart elállni az eredeti szándékától Orbán Győző.

A grandiózus beruházás terve hónapok óta borzolta a helyiek kedélyét, akik attól féltek, hogy a Vértes lábánál fekvő Gánt gránási településrészén élőknek ellehetetlenül az élete, ha a közvetlen közelükbe telepítenek egy hangos és minden bizonnyal porszennyezéssel is járó hulladékfeldolgozót. A januárban napvilágot látott tervek szerint a Székesfehérvártól 25 kilométerre található környezetvédelmi terület szomszédságába „megálmodott” lerakó és feldolgozó abban a gödörben működött volna, ahol Orbán Győzőék korábban egy kavicsbányát üzemeltettek a 2000-es évek elejéig. De a bánya bezárását követően a terület környékére egyre többen költöztek ki annak reményében, hogy a természet közelségében zavartalanul élhetik az életüket. A hulladéklerakó csak néhány száz méterre működött volna a lakóházaktól és a nyaralóktól, ám ebbe nem törődtek bele a helyiek.

Január óta több lakossági fórumot is tartottak már a beruházásról, ezek közül a legutolsón megjelent maga Orbán Győző is a gánti művelődési házban. (Ezen mi is ott voltunk.) A helyi önkormányzat által rendezett tájékoztatót egész végig heves viták kísérték, a miniszterelnök édesapja többször is éles szóváltásba keveredett az oda érkezőkkel, majd amikor a tiltakozók arról beszéltek, hogy minden lehetséges eszközt ragadjanak meg azért, hogy ne épülhessen meg a feldolgozó, a bányavállalkozó viharosan távozott. Akkor még nem sokan hitték el Orbán Győző azon kijelentését, miszerint ő nem akarja mindenáron megépíteni a hulladékfeldolgozót.

Még június 16-án sem gondolhatta meg magát a Nehéz Kő Kft., ugyanis a Fejér Megyei Kormányhivatal ekkor írta ki a keddre tervezett fórumot a Gánttal szomszédos Zámolyra. (Azért Zámolyra, mert a hulladékfeldolgozó területének egy jelentős része közigazgatásilag odatartozik.)

Végül a kormányhivatal alá tartozó zöldhatóság július 20-án, hétfő délután négy órakor értesítette a környező települések önkormányzatait és még néhány illetékes hatóságot, hogy a Nehéz Kő Kft. visszavonulót fújt. A magyarnarancs.hu birtokába került dokumentum szerint Orbán Győzőék aznap, július 20-án küldtek egy beadványt a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályára, amelyben jelezték, hogy visszavonják az „eljárás lefolytatására irányuló kérelmet”.

Kedd délelőtt elértük Gánt polgármesterét, aki szintén úgy tudja, hogy elálltak a beruházástól Orbán Győzőék. Spergelné Rádl Ibolya arra már nem tudott válaszolni, hogy mi lehet a visszalépés oka. A zámolyi önkormányzatnál megerősítették értesüléseinket, miszerint Orbán Győzőék elálltak építési szándékuktól. Többet azonban egyelőre ők sem tudnak. (A mai napra fórumot is hirdettek a témában. Itt információink szerint csak annyi fog történni, hogy a megjelenteket tájékoztatják az engedélyezési kérelem visszavonásáról.)

Jelen állás szerint tehát a Nehéz Kő vagy teljesen elállt a beruházástól, vagy más paraméterekkel kívánja megvalósítani azt. Telefonon megkerestük a Nehéz Kő Kft.-t is, ahol azt kérték, írásban tegyük fel a kérdéseinket, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak, ha később kapunk válaszokat, azokat rögtön közöljük.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?