Most bepillanthattunk abba, hogyan veszi félvállról a NER a választási csalást

Kis-Magyarország

Ha a négyévenkénti, az országgyűlési választással összefüggő csalások ügyében a rendőrség nem tesz hathatós lépéseket, akkor ez felhívás további csalásra – mondta portálunknak Füvesi Sándor volt parlamenti képviselőjelölt, akinek tavalyi feljelentése után indult eljárásokat most felfüggesztették.

Sorra függeszti fel azokat az eljárásokat a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság, amelyeket még a tavaly tavaszi országgyűlési választás előtt tett Füvesi Sándor, az MSZP-Párbeszéd és Szabó Ervin jobbikos országgyűlési képviselőjelölt a Hajrá, Magyarország Párt és a NET Párt képviselői ellen.

Füvesi nem kevesebbet tapasztalt, minthogy ezen pártok ajánló aláírásgyűjtő-ívein szerepelt a neve, hamisított aláírása és régi lakcíme. Holott ezeknek a kamupártoknak ő soha alá nem írt, legfeljebb az őt indító pártszövetségnek.

Mindezt a Narancs.hu-nak azzal toldotta meg a Szabó Ervin (Jobbik), hogy több aláírásgyűjtő-íven a nevek sorrendje is egyezett, amiből az következik, hogy az adatokat átmásolták egyik ívről a másikra. Éppen ezért a Btk.-ba ütköző bűncselekményekről van szó: személyes adattal való visszaélés, közokirat-hamisítás, valamint választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény alapos gyanúja merült fel. Így a két politikus még tavaly márciusban, több mint egy hónappal a parlamenti választás előtt feljelentést tett a rendőrségen.

Időnként manipulálják az íveket...

Időnként manipulálják az íveket...

Fotó: A szerző felvétele

Hogyan lesz valaki jelölt?

A feljelentés megtételéhez képest a Hajrá, Magyarország Párt esetében egy, míg a NET Párt esetében egy és negyedév kellett, hogy lezárja a nyomozást a rendőrség. Ám az elvégzett nyomozati munkát erős kritikával és kétséggel fogadták a feljelentők, akik egyébként Orosházán önkormányzati képviselők. Nem értik, hogy egy ilyen, egyszerűnek tűnő ügyben miért nem tudták megállapítani, kik éltek vissza az adatokkal.

Pedig a Hajrá Magyarország Párt három jelöltje rendőrségi vallomásában egybehangzóan elmondta, hogy még 2017 telén elmentek a Szeghalomra, ahol az általuk nem ismert Racker Béla kőszegi lakos tartott „toborzással egybekötött népszerűsítő előadást” pártja mellett.

Racker helyileg ismert, "nagy kapcsolati hálóval" rendelkező embereket keresett. A három meghallgatott tanú ugyan korábban még nem hallott erről a pártról, de a találkozó után "úgy megtetszett a programja", hogy rögvest vállalták a képviselő-jelöltséget Békés megye 3. számú választókerületében.

A jelöltek nem tudják, kik gyűjtötték az aláírást

Az eljárás felfüggesztéséről szóló határozat indoklása elismerte, hogy mindkét jelölőszervezet esetében lefoglalták az aláírásgyűjtő-íveket. Ahogy azt is tartalmazza a rendőrségi dokumentum, hogy ezeken nagy számban szerepelt „nyilvánvalóan valótlan tartalmú adat”, amely már elhunyt személyek személyi számát, lakhelyét és "aláírását" is tartalmazta. Sőt, „szemrevételezéssel az is megállapítható volt, hogy az eredetitől eltérő hamisgyanús aláírás sokasága volt az íveken”.

Egy még szűz aláírásgyűjtő ív

Egy még szűz aláírásgyűjtő ív

Fotó: valasztas.hu

Az ügyben kihallgatott személyek mind a Hajrá, Magyarország Párt, mind a NET Párt részéről elismerték, hogy jelöltek voltak és/vagy felvették az aláírásgyűjtő íveket. Ám mindannyian azt vallották, hogy az aláírásokat nem ők gyűjtötték, s azokról, akik gyűjtötték, nem tudnak semmi közelebbit mondani.

Aligha életszerű ez, hiszen a jelölteknek tudnia kell, indulása érdekében ki(k) gyűjti(k) a támogatói aláírásokat. Arról nem beszélve, hogy minden ív alján ezt az aláírásgyűjtőnek, vagy az ezért felelős személynek - adott esetben magának a jelöltnek -, saját aláírásával és személyi azonosítójával hitelesíteni kell.

Sok energiát nem fektetett bele a rendőrség

A beszerzett iratokból több aláírásgyűjtő nevét is begyűjtötte a rendőrség, de személyazonosságukat a nyomozás során mégsem tudták megállapítani. Így az sem zárható ki, hogy az aláírásgyűjtők még a saját nevüket is meghamisították, pontosabban álnevet adtak meg.

Ám ahelyett, hogy kinyomozták volna, mi is történt valójában - hiszen a pártok vezetőit ismerték, adataik, kampányköltéseik nyilván vannak tartva -, a rendőrség felfüggesztette a vizsgálatotmondván, ennél tovább nem jutottak, nincs kézelfogható nyom.

Szabó Ervin: a támogató nevek sorrendje is egyezett

Szabó Ervin: a támogató nevek sorrendje is egyezett

Fotó: Szabó Ervin/Facebook.com

A két feljelentő, Füvesi Sándor (MSZP) és Szabó Ervin (Jobbik) a Narancs.hu-nak azt mondta, az indoklás annyira sablonos, hogy feltételezhető: nem öltek túl sok energiát a nyomozásba. A húsz éve ügyvédként dolgozó Szabó Ervin hozzátette, a rendőrség nagyon sok esetben azt nézi, miképpen lehet letudni az ügyet, és keresik a módját annak, hogyan lehet az eljárást a lehető leggyorsabban lezárni. Szerinte ez nem sok bizakodásra ad okot a közelgő önkormányzati választást illetően.

Virágzó kamupártok

„Lesújtó állapotban van a magyar jogállamiság és demokrácia” – mondta Szabó. Ugyanakkor gyakorló ügyvédként elismerte, hogy ezekben az esetekben nem egyszerű a kétséget kizáró bizonyítékok beszerzése. Ám szerinte a rendőrök nagyon sokszor csak belekapaszkodnak ebbe az érvbe, azaz kérdés, hogy ebben az ügyben a nyomozóhatóság valóban megtett-e minden tőle telhetőt.

Füvesi: saját aláírását találta meg, ahol nem adott szignót

Füvesi: saját aláírását találta meg

Fotó: Füvesi Sándor/Facebook.com

„Ha az országgyűlési választással kapcsolatos nyilvánvaló csalások ügyében a rendőrség nem tesz hathatós lépéseket, nem jár az ügy végére, nem találja meg a tetteseket, akkor ez a lehető legrosszabb üzenet a választópolgárok felé. Felhívás a további csalásra. Mindez jól jellemzi a NER-t, egyben garancia a kamupártok további virágzására” – mondta a Narancs.hu-nak Füvesi Sándor önkormányzati képviselő.

Figyelmébe ajánljuk