„Hibás döntést hoztam” – Gyömrő polgármestere a Horthy parkról

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. máj. 07., 15:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Gyenes Levente majd két év után fúj visszavonulót Horthy-ügyben, és nyilvánosan elismeri tévedését. Szerinte hibázott a testület, amikor Horthy Miklós mellett tették le a voksukat. Jöhet a névtörlés.

„A legutóbbi testületi ülésen a napirend előtt egy olyan témában szólaltam fel, ami már több mint egy éve feszíti a helyi közéletet” – kezdi Gyenes Levente saját Facebook-oldalán.

„Mivel biztosan lesz sajtóvisszhangja ennek a felszólalásomnak, ezért a belemagyarázások elkerülése érdekében inkább a testületi ülésről készült jegyzőkönyv erre vonatkozó leiratát ide másolom” – folytatja. A téma – amiről már mi is sokat írtunk – a Horthy park. „Az számomra egyértelmű, hogy személy szerint én hibás döntést hoztam. Magyarázhatnám hosszan a miérteket, de ez akkor is csak magyarázkodás maradna. Engem pedig a szüleim és a tanáraim is úgy neveltek, hogy ne megmagyarázni akarjam a hibáimat, hanem kijavítani azokat.”

„Ideje van mindenkinek még egyszer átgondolni ezt a kérdést. Az azonban biztos, hogy a legközelebbi testületi ülésen ez a téma napirenden lesz...”

Gyenes Levente

Gyenes Levente

Fotó: MTI

Innentől kezdve pedig jön a 2014. április 28-i jegyzőkönyv részlete.

Gyenes Levente polgármester: „Egy olyan témával kapcsolatban szeretné elmondani napirend előtt a gondolatait, amit már egy éve kerülget a testület.
Múlt csütörtökön járt nála egy híradós stáb, nem Gyömrővel kapcsolatos interjú kapcsán. A beszélgetés közben elmondták, hogy nem is tudták, hogy Gyömrő ilyen szép település. Gyömrőről csak annyit tudtak, hogy itt van a Horthy park és itt horthysta a városvezetés. Ez akkor nagyon rosszulesett neki.

Ma pedig bement egy főhatósági szervhez, mert a »Romantika« ünnepet szerette volna népszerűsíteni, de itt közölték, hogy ők Gyömrőről csak annyit tudnak, hogy ott van a Horthy tér, és hogy ebben a városban horthysta a lakosság nagy része. Körülbelül 2,5 órájába került, mire elmagyarázta nekik, hogy ez nem így van, jöjjenek ki Gyömrőre és nézzenek körül, ez a város nem egy neonáci fellegvár. Az úton hazafelé fogalmazódott meg benne, hogy erről beszélni fog a testületi ülésen is.

Szerinte a történészek feladata eldönteni, hogy milyen előjel illeti meg Horthy Miklóst, mint ahogy az is, hogy megállapítsák, pontosan mikor milyen szerepe volt a magyar történelemben, akár a háború előtti időkben, akár alatta is. A képviselők, lakosok pedig eldönthetik egyénileg, hogy tisztelik ezt az embert, vagy elítélik.

Az elnevezéskor a testület szerinte hibázott, és ezt el kell ismerniük.

Méltatlan Gyömrőhöz és a gyömrőiekhez, hogy semmi másról nem beszélnek a városhatárokon túl, szinte semmi másról nem ismerik őket – amellett, hogy megszakadnak a képviselők, hivatalnokok és a vezetők a munkában, sokszor emberfölöttit alakítva – mint hogy itt van a Horthy tér és itt vannak a horthysták.

Azért napirend előtt szerette volna ezeket elmondani, hogy gondolkozzanak el azon mindannyian, elismerik-e, hogy ebben a kérdésben nem jó döntést hoztak, illetve hibáztak, függetlenül attól, hogy egyenként melyikük mit gondol a nevezett témáról. Később szeretne akár egy komplett testületi ülésen erről beszélgetni. (…)”

Mindez azért is érdekes, mert épp tegnap derítettük ki, hogy Horthy milyen újabb „hódításokat” végzett Gyömrőn.

szerző
narancs.hu
publikálva
2014. máj. 07., 15:20
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 5
  Tüske Zsófia
  2014. május 09., péntek 22:46
  Szegedi Csanád hazudott, csalt. Gyenes Levente elismerte a tévedését és magára vállalta felelősséget. Ilyesmit nemigen lehet látni a közszereplőknél. Tiszteletet érdemel ezért.
 2. 4
  Ildikó Cseh
  2014. május 08., csütörtök 16:18
  Mi van mi van?Geszti Péter után már ő is "megvilágosodik"?????
 3. 3
  Tamás Csacsicska
  2014. május 08., csütörtök 05:10
  Legyünk tisztességesek – manapság nagy dolog, ha valaki belátja: valamit nem tett jól és a dolgot rendbe szeretné tenni. Ha sikerül a gyömrői polgármesternek a Horthy ügy végére járni, akkor megint arca lesz. Gyömrőn és Gyömrőn túl is.
 4. 2
  Kuhár György
  2014. május 07., szerda 16:14
  "Szerinte a történészek feladata eldönteni, hogy milyen előjel illeti meg Horthy Miklóst": szerintem meg nem az övék, él itt még elég kompetens ember, aki a saját bőrén érezte az előjelet!
 5. 1
  Halmos Tamás Kristóf
  2014. május 07., szerda 15:45
  egy ujabb szegedi csanad?

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Vélemény

még több Vélemény...