„Hibás döntést hoztam” – Gyömrő polgármestere a Horthy parkról

  • narancs.hu
  • 2014. május 7.

Kis-Magyarország

Gyenes Levente majd két év után fúj visszavonulót Horthy-ügyben, és nyilvánosan elismeri tévedését. Szerinte hibázott a testület, amikor Horthy Miklós mellett tették le a voksukat. Jöhet a névtörlés.

„A legutóbbi testületi ülésen a napirend előtt egy olyan témában szólaltam fel, ami már több mint egy éve feszíti a helyi közéletet” – kezdi Gyenes Levente saját Facebook-oldalán.

„Mivel biztosan lesz sajtóvisszhangja ennek a felszólalásomnak, ezért a belemagyarázások elkerülése érdekében inkább a testületi ülésről készült jegyzőkönyv erre vonatkozó leiratát ide másolom” – folytatja. A téma – amiről már mi is sokat írtunk – a Horthy park. „Az számomra egyértelmű, hogy személy szerint én hibás döntést hoztam. Magyarázhatnám hosszan a miérteket, de ez akkor is csak magyarázkodás maradna. Engem pedig a szüleim és a tanáraim is úgy neveltek, hogy ne megmagyarázni akarjam a hibáimat, hanem kijavítani azokat.”

„Ideje van mindenkinek még egyszer átgondolni ezt a kérdést. Az azonban biztos, hogy a legközelebbi testületi ülésen ez a téma napirenden lesz...”

Gyenes Levente

Gyenes Levente

Fotó: MTI

Innentől kezdve pedig jön a 2014. április 28-i jegyzőkönyv részlete.

Gyenes Levente polgármester: „Egy olyan témával kapcsolatban szeretné elmondani napirend előtt a gondolatait, amit már egy éve kerülget a testület.
Múlt csütörtökön járt nála egy híradós stáb, nem Gyömrővel kapcsolatos interjú kapcsán. A beszélgetés közben elmondták, hogy nem is tudták, hogy Gyömrő ilyen szép település. Gyömrőről csak annyit tudtak, hogy itt van a Horthy park és itt horthysta a városvezetés. Ez akkor nagyon rosszulesett neki.

Ma pedig bement egy főhatósági szervhez, mert a »Romantika« ünnepet szerette volna népszerűsíteni, de itt közölték, hogy ők Gyömrőről csak annyit tudnak, hogy ott van a Horthy tér, és hogy ebben a városban horthysta a lakosság nagy része. Körülbelül 2,5 órájába került, mire elmagyarázta nekik, hogy ez nem így van, jöjjenek ki Gyömrőre és nézzenek körül, ez a város nem egy neonáci fellegvár. Az úton hazafelé fogalmazódott meg benne, hogy erről beszélni fog a testületi ülésen is.

Szerinte a történészek feladata eldönteni, hogy milyen előjel illeti meg Horthy Miklóst, mint ahogy az is, hogy megállapítsák, pontosan mikor milyen szerepe volt a magyar történelemben, akár a háború előtti időkben, akár alatta is. A képviselők, lakosok pedig eldönthetik egyénileg, hogy tisztelik ezt az embert, vagy elítélik.

Az elnevezéskor a testület szerinte hibázott, és ezt el kell ismerniük.

Méltatlan Gyömrőhöz és a gyömrőiekhez, hogy semmi másról nem beszélnek a városhatárokon túl, szinte semmi másról nem ismerik őket – amellett, hogy megszakadnak a képviselők, hivatalnokok és a vezetők a munkában, sokszor emberfölöttit alakítva – mint hogy itt van a Horthy tér és itt vannak a horthysták.

Azért napirend előtt szerette volna ezeket elmondani, hogy gondolkozzanak el azon mindannyian, elismerik-e, hogy ebben a kérdésben nem jó döntést hoztak, illetve hibáztak, függetlenül attól, hogy egyenként melyikük mit gondol a nevezett témáról. Később szeretne akár egy komplett testületi ülésen erről beszélgetni. (…)”

Mindez azért is érdekes, mert épp tegnap derítettük ki, hogy Horthy milyen újabb „hódításokat” végzett Gyömrőn.

Figyelmébe ajánljuk