Horthy Miklós tér 1. – Gyömrőn mégis lett saját címe a kormányzónak

  • narancs.hu
  • 2014. május 6.

Kis-Magyarország

Nemcsak park viseli Horthy nevét Gyömrőn, de már Horthy Miklós tér a hivatalos címe annak a kormányablaknak, amely hamarosan a polgármesteri hivatal egyik épületében nyílik. A településvezetés korábban nem ezt ígérte.

„Várhatóan idei évben megnyíló gyömrői kormányablak jelenlegi pontos címe Horthy Miklós tér” – erről tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t a Pest Megyei Kormányhivatal. Lukasik Zsófia sajtófőnök megkeresésünkre közölte, hogy a „közigazgatási cím módosítása 2013. február 1-jén történt meg a Monori Járási Földhivatalnál”.

Főtér Gyömrőn

Főtér Gyömrőn

Fotó: MTI

Mindez az alábbiak fényében roppant érdekes: még 2012. április 23-án a Pest megyei település képviselő-testülete – Sas Zoltán jobbikos városatya javaslatára – tíz igen és egy tartózkodás mellett megszavazta, hogy a Szabadság tér júniustól Horthy Miklós nevét viselje. Csakhogy több lakossági tiltakozás után a testület szűkítette a volt kormányzóról elnevezett terület nagyságát, Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere az MTI-nek akkor azt mondta: a korábbi Szabadság tér egy részét kitevő fás, füves területet nevezik el az egykori kormányzóról, míg a tér peremén futó részt Szabadság útnak hívják majd, így a tér mentén lévő közintézmények (iskola, polgármesteri hivatal, művelődési központ) címében is a Szabadság út szerepel majd.

Horthy és Gyömrő

Korábban már többször is  foglalkoztunk Horthy Miklós és Gyömrő friss kapcsolatával például itt, itt és itt.

Azóta a közvélemény abban a tudatban volt, hogy csak a park kapott új nevet, ám ez aligha van így, hiszen egy hatósági dokumentum szerint a gyömrői polgármesteri hivatal használaton kívüli „A” épületének hivatalos címe: Horthy Miklós tér 1. Az említett épületben a Pest Megyei Kormányhivatal kormányablakot alakít ki – ezt hivatalosan is megerősítették –, az ezt jóváhagyó építési engedélyben szerepel ez a cím.

Információink szerint a kormányhivatal korábban próbálta elérni, hogy új helyrajzi számot kapjanak, és így ne kelljen a Horthyról elnevezett közterületnek szerepelnie a címükben. Erről a gyömrői önkormányzat egyik tavalyi településügyi, vagyonkezelő és környezetvédelmi bizottsági ülésén esett szó, ám akkor a testület írásos kérelmet kért a kormányhivataltól, de az már nem érkezett meg.

Szerettük volna megismerni Gyömrő városvezetésének álláspontját, de többszöri hivatalos megkeresésünkre közel három hét után sem érkezett válasz. Azonban Mezey Attila a Klubrádiónak még márciusban – a Gyömrői Hírhatár összefoglalója szerint - úgy nyilatkozott: abból, hogy egy ingatlan építési engedélye a Horthy tér 1. szám alá szól, még nem következik, hogy az elkészült épület is a Horthy tér 1. szám alatt lenne. Mondta mindezt úgy, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal fentebb is idézett közlése szerint már tavaly februártól a Horthy Miklós téren található az ingatlan.

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértéssel, hatalmi visszaéléssel találkozik, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu címre, és mi utánajárunk!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.