Horthy Miklós tér 1. – Gyömrőn mégis lett saját címe a kormányzónak

  • narancs.hu
  • 2014.05.06 05:50

Kis-Magyarország

Nemcsak park viseli Horthy nevét Gyömrőn, de már Horthy Miklós tér a hivatalos címe annak a kormányablaknak, amely hamarosan a polgármesteri hivatal egyik épületében nyílik. A településvezetés korábban nem ezt ígérte.

„Várhatóan idei évben megnyíló gyömrői kormányablak jelenlegi pontos címe Horthy Miklós tér” – erről tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t a Pest Megyei Kormányhivatal. Lukasik Zsófia sajtófőnök megkeresésünkre közölte, hogy a „közigazgatási cím módosítása 2013. február 1-jén történt meg a Monori Járási Földhivatalnál”.

Főtér Gyömrőn

Főtér Gyömrőn

Fotó: MTI

Mindez az alábbiak fényében roppant érdekes: még 2012. április 23-án a Pest megyei település képviselő-testülete – Sas Zoltán jobbikos városatya javaslatára – tíz igen és egy tartózkodás mellett megszavazta, hogy a Szabadság tér júniustól Horthy Miklós nevét viselje. Csakhogy több lakossági tiltakozás után a testület szűkítette a volt kormányzóról elnevezett terület nagyságát, Mezey Attila (Gyömrő 2000 Kör), a város alpolgármestere az MTI-nek akkor azt mondta: a korábbi Szabadság tér egy részét kitevő fás, füves területet nevezik el az egykori kormányzóról, míg a tér peremén futó részt Szabadság útnak hívják majd, így a tér mentén lévő közintézmények (iskola, polgármesteri hivatal, művelődési központ) címében is a Szabadság út szerepel majd.

Horthy és Gyömrő

Korábban már többször is  foglalkoztunk Horthy Miklós és Gyömrő friss kapcsolatával például itt, itt és itt.

Azóta a közvélemény abban a tudatban volt, hogy csak a park kapott új nevet, ám ez aligha van így, hiszen egy hatósági dokumentum szerint a gyömrői polgármesteri hivatal használaton kívüli „A” épületének hivatalos címe: Horthy Miklós tér 1. Az említett épületben a Pest Megyei Kormányhivatal kormányablakot alakít ki – ezt hivatalosan is megerősítették –, az ezt jóváhagyó építési engedélyben szerepel ez a cím.

Információink szerint a kormányhivatal korábban próbálta elérni, hogy új helyrajzi számot kapjanak, és így ne kelljen a Horthyról elnevezett közterületnek szerepelnie a címükben. Erről a gyömrői önkormányzat egyik tavalyi településügyi, vagyonkezelő és környezetvédelmi bizottsági ülésén esett szó, ám akkor a testület írásos kérelmet kért a kormányhivataltól, de az már nem érkezett meg.

Szerettük volna megismerni Gyömrő városvezetésének álláspontját, de többszöri hivatalos megkeresésünkre közel három hét után sem érkezett válasz. Azonban Mezey Attila a Klubrádiónak még márciusban – a Gyömrői Hírhatár összefoglalója szerint - úgy nyilatkozott: abból, hogy egy ingatlan építési engedélye a Horthy tér 1. szám alá szól, még nem következik, hogy az elkészült épület is a Horthy tér 1. szám alatt lenne. Mondta mindezt úgy, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal fentebb is idézett közlése szerint már tavaly februártól a Horthy Miklós téren található az ingatlan.

Jogsértés? Visszaélés?

Ha Ön vidéken él, és jogsértéssel, hatalmi visszaéléssel találkozik, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag@narancs.hu címre, és mi utánajárunk!

Neked ajánljuk